
 55% Contingency Flat Rate Per Diem FAQs

Question Answer

What is the contingency flat rate per diem? The standard contingency flat rate per diem, authorized under U4105-I of the JFTR, is 

55% of the daily locality per diem rate for lodging, meals, and incidental expenses 

rounded to the nearest whole dollar amount.

Who is subject to the contingency flat rate per diem? Reservists serving on voluntary active duty for operational support (ADOS) in support 

of designated contingency operations (e.g., Contingency ADOS) in the same CONUS 

location for more than 180 days are subject to the contingency flat rate per diem (e.g., 

55% per diem).

Does that flat rate per diem apply for Contingency ADOS at OCONUS locations? No.  The contingency flat rate per diem (55% of standard daily location rate for lodging, 

meals, and incidental expenses) only applies to long-term Contingency ADOS at CONUS 

locations.  Contingency ADOS in OCONUS location is authorized full daily locality per 

diem rate until 30 September 2013.

Does the flat rate per diem apply to involuntary "Title 10" (under 10 USC 

12302) or just Contingency ADOS (under 10 USC 12301(d))?

The contingency flat rate per diem (55% of standard daily location rate for lodging, 

meals, and incidental expenses) only applies to long-term Contingency ADOS.  

Involuntary duty types (i.e., 10 USC 12302, 10 USC 12304, 14 USC 712) are not included 

in this policy.

Will BAH for the residence continue, in addition to the flat rate per diem 

reimbursement?

Yes. BAH will continue for the identified place last entered active duty (PLEAD or 

residence where the reservist was called to active duty) in addition to the flat rate per 

diem.

If orders were executed beginning prior to 1 October 2012 (e.g., Contingency 

ADOS is for 1 March 2012 through 28 February 2013), does the flat rate per 

diem apply?

No.  Flat rate per diem only apply to Contingency ADOS orders executed between 1 

October 2012 and 30 September 2013.

If orders were issued back in August of 2012 for active duty beginning on 1 

October 2012, does the flat rate per diem apply?

Yes.  Flat rate per diem applies to all Contingency ADOS orders executed between 1 

October 2012 and 30 September 2013, regardless of the date of issue.  Affected orders 

should be issued, or amended, to include the following order note:                                     

"IAW the JFTR, Par. U4105-I, MBR is authorized the Contingency Operational Flat-Rate 

Per Diem rate in the amount of 55% of the locality per diem rate (lodging and M&IE).  

MBR must incur an actual lodging expense to be entitled to the lodging portion of the 

Contingency Operation Flat-Rate Per Diem rate.  A MBR who lodges at a relative's or 

friend's residence is only authorized 55% of the M&IE portion of the Contingency 

Operation Flat-Rate Per Diem rate."
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If the lease is less than the 55% flat rate, will the actual lodging expense be 

reimbursed, or 55% of the daily lodging locality rate?

As long as eligibilility for any lodging reimbursement is documented, the claim will be 

reimbursed at 55% of the daily lodging locality rate.

Can a member purchase a mobile home or other property at the TDY location, 

and apply the Flat Rate 55% toward the monthly payments on the loan?

No.  Expenses for purchased property and utilities are not authorized for lodging 

reimbursement.

Are there restrictions on the type of housing a member must apply the 55% 

per diem to? (Rented room, apartment, rental house, house with enclosed 

garage, etc.?)

No. A rented hotel room, apartment, house, or RV, all qualify as temporary duty 

lodging eligible for reimbursement.  

Can a member stay with a friend or family member and pocket the lodging 

reimbursement?

No.  Lodging cost reimbursement is not authorized for a member who stays with a 

friend or relative.  The 55% flat rate meals and incidental expenses are authorized for 

members who stay in the home of a friend or family, if otherwise eligible.

Can members take on roommates to reduce lodging costs? Yes.  As long as there are eligible lodging reimbursable expenses, the member is 

authorized the 55% contingency flat rate per diem, if otherwise eligible.

Will the new Flat Rate 55% per diem be paid in full as a lump sum 

automatically (like BAH is paid), or will it require a monthly travel claim?

A travel claim is required for any and all travel reimbursement.  A paper travel claim 

every two weeks or 30 days is required to 55% contingency flat rate per diem 

reimbursement.

Will the member be required by the CG to show receipts for lodging 

expenditures?

Yes.  Lodging receipts or lease/rental agreements are required to demonstrate eligiblity 

for lodging reimbursement.  Itemized receipts are required for any other eligible 

lodging reimbursement and any other reimbursement over $75.  Best practice is to 

retain receipts for all reimburseable expenses in case of travel claim audit.

What if lodging plus tax is more than 55% flat rate per diem? Lodging tax in CONUS locations is a reimburseable expense in addition to the 

contingency flat rate per diem.  Commands should support the maximum use of any 

available tax exemptions.  Itemized receipts are required to claim lodging tax.

Is parking a reimburseable expense in addition to the 55% flat rate per diem? Parking fees are a reimburseable expense in addition to the contingency flat rate per 

diem when explicitly authorized on the orders.  The "Prudent Traveler" rules apply - 

travelers are required to seek parking as if they were paying out of their own pocket.  

Itemized receipts are required to claim any expense over $75."

What happens if a member is living in lodging that is higher than the lodging 

portion of the new Flat Rate 55%?  Can they remain in the higher-cost lodging 

and apply their 55% of M&IE toward lodging costs?

The member can remain in the higher cost lodging and will be reimbursed at 55% of 

the daily locality per diem rate for lodging, meals, and incidental expenses.
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What happens to a member who has already signed or renewed a lease 

contract that extends into FY13 at the old lodging & per diem rate?  For 

example, a reservist sigend a lease on 15 August 2012 that goes through 

August of 2013?

The member can stay in the higher cost lodging and be reimbursed at 55% of the daily 

locality per diem rate or they can terminate the lease and seek new lodging 

arrangements.  The member can submit a waiver request to temporarily authorize 

increased lodging reimbursement for documented justifiable delays in transition to 

lower cost lodging.  Each waiver request will be evaluated on a case-by-case basis.

How will PPC know if a reservist is authorized a temporary waiver for higher 

lodging reimbursement (65% per diem, full lodging per diem, etc.) during the 

travel claim process? 

Reservists need to submit a copy of any approved waivers (temporary or annual) with 

their travel claim.  Failure to submit copies of approved waivers with the travel claim 

will result in PPC reimbursement at the 55% contingency flat rate daily locality lodging 

rate.

Will ALL members reporting for voluntary ADOS in FY14 automatically be 

considered PCS, with zero lodging and per diem?

Yes.  All long-term ADOS (contingency or non-contingency) will be characterized as 

Permanent Change of Station (PCS) with full PCS entitlements.

If a reservist accepts another set of ADOS orders beginning on or after 1 

October 2013 in the same location that they served at in FY13, will they receive 

full PCS entitlements to move their family and house hold goods?

Yes.  Travel to the residence, or place last entered active duty (PLEAD or home), is 

included in the TDY ADOS orders.  


