
ATTACHMENT 1:  
 

Questions and Answers Regarding Termination of the Emergency Use 
Authorizations (EUAs) for Tamiflu (oseltamivir) and Relenza (zanamivir) 

 
During the 2009 H1N1 influenza public health emergency, FDA issued Emergency Use 
Authorizations (EUAs) that authorized certain unapproved uses of Tamiflu and Relenza.  
 
On June 21, 2010, the U.S. Food and Drug Administration (FDA) notified the Centers for 
Disease Control and Prevention (CDC) that these EUAs will terminate when the Public 
Health Emergency determination for 2009 H1N1 Influenza expires on June 23, 2010.  
Therefore, after June 23, 2010, the EUAs authorizing the unapproved uses of Tamiflu and 
Relenza will no longer be in effect.     
 
Q1. What is an EUA?  
A. An EUA may be issued by FDA to allow either the use of an unapproved medical 
product or an unapproved use of an approved medical product during certain types of 
emergencies with specified agents. 
 
Section 564 of the Federal Food, Drug, and Cosmetic Act (the Act), amended by the 
Project BioShield Act of 2004, permits authorization of such products for use in 
diagnosing, treating, or preventing serious or life-threatening diseases or conditions 
caused by biological, chemical, radiological, or nuclear agents, if certain statutory criteria 
are met. 
 
Q2. What unapproved uses for Tamiflu and Relenza were authorized under the 
2009 H1N1 influenza public health emergency EUAs?  

A. Under the EUA, Tamiflu was authorized: 

• To treat and prevent influenza in children under 1 year of age.  Due to limited 
experience in infants less than 3 months of age, use of Tamiflu for prevention of 
2009 H1N1 flu in this age group was not routinely recommended, but Tamiflu 
could have been used if the need was considered critical, e.g., if exposure was 
significant, if risk of severe illness was considered high.  

• With dosing recommendations for children under the age of 1 year  

Under the EUAs, Tamiflu and Relenza were authorized: 

• For use at later time points after onset of symptoms.  For example, for use in 
patients who were symptomatic for more than 2 days or in patients sick enough to 
require hospitalization ( i.e., patients with complicated influenza)  

• To be distributed or dispensed by public health authorities without all of the FDA-
required prescription label information  

• To be accompanied by certain written emergency use information (Fact Sheets)  



• To be distributed by public health officials or other volunteers to recipients in 
accordance with applicable state and local law and/or in accordance with the 
public health and medical emergency response of the Authority Having 
Jurisdiction  

• For certain lots of Tamiflu for Oral Suspension, Tamiflu Capsules, and Relenza 
Inhalation Powder, for use beyond their labeled expiration dates  

Q3. After the termination of the EUAs, what are FDA’s recommendations regarding 
the previously-authorized, unapproved uses of Tamiflu and Relenza? 
 
A.  After June 23, 2010, Tamiflu and Relenza should be distributed and dispensed in 
compliance with FDA regulations and State laws, and in accordance with FDA-approved 
product labeling.   
 
Tamiflu is approved by the FDA for the following indications: 

• Treatment of uncomplicated acute illness due to influenza A and B virus infection 
in patients 1 year and older who have been symptomatic for no more than two 
days.  

• Prophylaxis (prevention) of influenza A and B virus in patients 1 year and older.  

Relenza is approved by the FDA for the following indications: 

• Treatment of uncomplicated acute illness due to influenza A and B virus in adults 
and pediatric patients 7 years of age and older who have been symptomatic for no 
more than two days.  

• Prophylaxis (prevention) of influenza A and B virus in adults and pediatric 
patients 5 years of age and older.  

Q4. The EUA for Tamiflu provided dosing recommendations for Tamiflu in 
children less than 1 year of age.  Has this dosing regimen been approved by FDA?  
 
A. No. Tamiflu is approved for patients 1 year and older, and FDA has not approved 
dosing for children less than 1 year of age.   
 
 
 
 
 
 
 


