
U.S. OFFICE OF SPECIAL COUNSEL 
1730 M Street, N.W., Suite 218 
Washington, D.C. 20036-4505 

202-254-3600 

February 7, 2011 

xx. XXXX x. XXXXXXx. 
XXXX XXXXXXX, XXXX XX XXXXXXX 
XXX XXXXX XXX XX 
XXXXXXX XX, XXXXX 

Re: OSC File No. AD-I1-XXXX 

Dear Xx. XXXXXXX: 

This letter responds to a request for an advisory opinion concerning several questions 
you had about the Hatch Act and whether a Police Commander with the City of XXXXXXX 
Police Department could become a candidate for public office in a partisan ·election. 
Pursuant to 5 U.S.c. § 1212(f), the U.S. Office of Special Counsel (OSC) is authorized to 
issue opinions under the Hatch Act. 

According to your request for an advisory opinion, we understand that the Police 
Commander intends to become a candidate in the 2012 partisan election for Sheriff of 
XXXXXX XXXXXX, XXXXXXx. We also understand that the Police Commander is a 
high-level position with the Police Department and answers directly to the Police Chief. 
Likewise, based on the information provided, we know that the Police Commander oversees 
all law enforcement personnel, including personnel and programs that receive federal 
funding, including grants from the U.S. Department of Justice (DOJ). Similarly, we 
understand that in some cases the Police Commander was responsible for writing several 
current federal grants and is responsible for submitting grant reports. Lastly, in your request, 
you ask for advice on six specific questions. Below, we will provide a general explanation of 
the Hatch Act's provisions and then address each of your questions. 

A. The Hatch Act - A General Explanation 

The Hatch Act (5 U.S .C. §§ 1501-1508) both protects and restricts covered 
employees ' political activity. Section 1502(a)(2), for instance, protects covered employees 
from being coerced into political activity. But the Hatch Act also prohibits covered 
employees from: using their official authority or influence for the purpose of interfering with 
or affecting the result of an election; 1 and being candidates for public office in partisan 
elections, i.e., elections in which any candidate represents, for example, the Republican or 
Democratic Party. 5 U.S.C. §§ 1502(a)(1), (a)(3). 

1 To illustrate, although a covered employee may write a letter to the editor or post a comment on a 
blog advocating for or against a candidate for partisan political office, he must do so in his personal 
capacity and may not identify his official position or office. 
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Covered employees are those individuals principally employed by a state, county or 
municipal executive agency who perform duties "in connection with" programs financed in 
whole or in part by loans or grants made by the United States or a federal agency. 5 U.S.C. 
§ 1501 (4). Coverage does not depend on whether the employee actually administers the 
federal funds or whether he has policy duties attendant to the federal funds. See Special 
Counsel v. Williams, 56 M.S.P.R. 277, 283-84 (1993), aJJ'd, Williams v. MS.P.B., 55 F.3d 
917 (4th Cir. 1995). What is more, coverage does not depend on the source of the 
employee's salary. See id. Rather, the deciding factor is whether the employee, as a normal 
and foreseeable incident of his principal position or job, performs duties in connection with 
the federally funded activities. In re Hutchins, 2 P .AR. 160, 164 (1944); Special Counsel v. 
Gallagher, 44 M.S.P.R. 57 (1990). 

Furthermore, individuals who supervise employees who work on federally funded 
programs are subject to the Hatch Act because of their oversight duties and responsibilities 
relative to those employees and activities; this is so even if the supervisors' salary is not 
federally funded and he has no direct duties in connection with those federally funded 
programs. See In re Palmer, 2 P.A.R. 590 (1959) remanded, Palmer v. United States Civil 
Service Commission, 191 F. Supp. 495 (S.D. Ill. 1961), rev'd, 297 F.2d 450,454 (7th cir. 
1962), cert. denied, 369 U.S. 849 (1962). With that said, we address each of your questions. 

B. Answers to Your Specific Questions 

1) Will the Hatch Act apply to a Police Commander with the City £<f XXXXXXX 
Police Department as it relates to his intent or interest in becoming a candidate in 
a partisan election for the Office of Sheriff of XXXXXX xxxxxx, XXXXXXX? 

Answer: Yes. As stated previously, state and local executive agency employees are 
covered by the Hatch Act and subject to its provisions when they perform duties "in 
connection with" federally funded programs or activities. See 5 U.S.C. § 1501(4); Williams, 
56 M.S.P.R. at 283-84; Gallagher, 44 M.S.P.R. at 57; In re Hutchins, 2 P.AR. at 164. 
Additionally, individuals supervising employees working on federally funded programs or 
activities are subject to the Hatch Act via their oversight duties and responsibilities. See In re 
Palmer, 2 P.AR. 590 (1959). Given the above-cited case law as well as the information 
outlined in your letter regarding the Police Commander's duties and the federal funding the 
Police Department receives, OSC concludes that the Police Commander performs duties in 
connection with federally funded activities, and as such he would be covered by the Hatch 
Act and subject to its restrictions on political activity. As a result, the Police Commander 
would be prohibited from becoming a candidate in a partisan election, including the election 
for Sheriff of XXXXXX XXXXXX, XXXXXXx. 
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2) If the answer to thefirst question is yes. can the Police Commander, while off 
duty, conduct preliminary activities, such as exploratory discussions, strategy 
sessions, etc., beforeformally announcing his candidacy without violating the 
Hatch Act? 

Answer: No. The Hatch Act's prohibition against candidacy "extends not merely to 
the formal announcement of candidacy but also to the preliminaries leading to such 
announcement and to canvassing or soliciting support or doing or permitting to be done any 
act in furtherance of candidacy." 86 Congo Rec. 2938-2940 (September 1939), quoting, Civil 
Service Commission Form 1236 "Political Activity and Assessments" (explanation by 
Senator Hatch of Hatch Act Prohibitions); c.s.c. V. Letter Carriers, 413 U.S. 548, 573, 581 
(1973) (Supreme Court adopting and appending Civil Service Commission Form 1236 to its 
decision, and explaining that Congress intended this form to serve as its definition of the 
general proscription against partisan activities). 

Because the Hatch Act has been interpreted to prohibit preliminary activities 
regarding candidacy, any action that can be reasonably construed as evidence that the 
individual is seeking support for or undertaking an initial "campaign" to secure a nomination 
or election to office would be viewed as candidacy for purposes of the Hatch Act. The 
following are examples of preliminary activities directed toward candidacy that would 
violate the Hatch Act: taking the action necessary under the law of a state to qualify for 
nomination or election; soliciting or receiving contributions or making expenditures; 
canvassing for voter support; conducting polls for name recognition; meeting with 
individuals to plan the logistics and strategy of a campaign; circulating nominating petitions; 
or giving consent to or acquiescing in such activities by others on the employee's behalf. 

Please note, that the foregoing list is illustrative only-not an exhaustive list of the 
facts or circumstances that could be reasonably construed as evidence that someone is 
seeking support for or undertaking an initial campaign to secure a nomination or election to 
office. 2 

3) Can the Police Commander, while off-duty, query and/or canvass the community 
to determine the issues and topics of concern to the local citizenry with regards to 
his interest in runningfor the Office of Shertff? 

Answer: Yes, but only if the Police Commander does not present himself as a 
candidate in a partisan election, like the Sheriff's election at issue, or attempt to solicit 
support for his candidacy. Given this guidance, the Police Commander would not violate the 
Hatch Act by canvassing the community to determine what issues are important to its 

2 The Hatch Act, however, would not prohibit the Police Commander from discussing his intentions 
with family and close friends. Nonetheless, should he make overtures to others in an effort to solicit 
their support, in other words begin to "test the waters," he would violate the Act. 
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cItIzens. Thus, any "testing the waters" activity that is purely issue-oriented would not 
implicate the Hatch Act. Similarly, incurring expenses when engaging in such issue-oriented 
activities would not violate the Hatch Act. Thus, the activity you described in your question 
would be permitted but only with the caveat that the Police Commander must not identify 
himself as a candidate for Sheriff or seek support from voters. 

4) Can the Police Commander publicly acknowledge, either verbally, electronically, 
or using mass media, to communicate he is considering running for the Office of 
Sheriff? 

Answer: No. As explained above, the Police Commander may not hold himself out 
as a candidate or potential candidate in a partisan election while holding Hatch Act covered 
employment; and doing so would violate the Hatch Act if the Police Commander's purpose 
was to garner support for his candidacy. As explained above, candidacy does not begin by 
formally announcing it or filing official paperwork with the relevant election authority. 
Rather, the Hatch Act prohibits "any act in furtherance of candidacy." Therefore, if the 
Police Commander publicly acknowledged that he is thinking of becoming a candidate in a 
partisan election, like the Sheriff s election, such a public statement could be considered an 
act in furtherance of candidacy depending on the circumstances. However, because the 
answer to your question may vary based on the circumstances, we invite you to contact OSC 
with more specific information about the Police Commander's contemplated or planned 
activities when it is time for him to decide whether to become a candidate for Sheriff; then, 
we can give you advice tailored to the situation. 

5) If all of the above is answered in the affirmative, does the Police Commander 
have to resign, and if so. when should that take place? 

Answer: Yes, if the Police Commander wants to become a candidate in a partisan 
election, such as the election for Sheriff of XXXXXX XXXXXX, XXXXXXX, he would 
have to resign from his Hatch Act covered employment. Additionally, because the Hatch 
Act's prohibition against candidacy extends not just to the formal announcement of 
candidacy but also to the preliminaries leading to such an announcement (e.g., canvassing or 
soliciting support, conducting a poll for name recognition, permitting to be done any act in 
furtherance of candidacy) the Police Commander would have to resign before taking any 
steps that can be reasonably construed as evidence that he is seeking support for or 
undertaking an initial campaign to secure a nomination or election to office? 

3 Please note, that taking a sabbatical or leave of absence will not allow the Police Commander to 
become a candidate in a partisan election. State and local executive agency employees subject to the 
Hatch Act continue to be covered while on annual leave, sick leave, administrative leave, furlough or 
any other paid or unpaid leave. 
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6) {[the Police Commanderformally announces his intention to runfor Sher!o,' will 
he need to resign at that time? 

Answer: Yes, if the Police Commander formally announces his intent to become a 
candidate in a partisan election, such as the election for Sheriff of XXXXXX XXXXXX, 
XXXXXXX, he would have to resign from his Hatch Act covered employment. 

Finally, as stated earlier, we understand that the Police Commander intends to 
participate in the 2012 partisan election for Sheriff of XXX XXX XXXXXX, XXXXXXX. 
Because a significant amount of time will lapse between this advisory opinion and the 
intended election, the Police Commander's Hatch Act status could change. Therefore, to be 
certain that the Police Commander's Hatch Act status will continue to prohibit him from 
participating in the 2012 partisan election, OSC recommends that the Commander contact us 
for additional guidance six months before he takes any steps in furtherance of becoming a 
candidate. 

If you have any additional questions, please call me at (202) 254-3681. 

Sincerely, 

Leslie 1. Gogan 
Attorney 
Hatch Act Unit 


