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SUBJECT:  FAA Advisory Circular 150/5300-13 Clarifications: 

1. Regional Application of “Small Aircraft Exclusively”  
2. Threshold Siting Criteria for ILS Procedures  
3. Runway Object Free Area Length Prior to the  
    Landing Threshold 

                 
REFERENCES: FAA Advisory Circular 150/5300-13 
 
The Great Lakes Region (AGL) occasionally finds the need to provide clarifications to 
Advisory Circular (AC) 5300-13, “Airport Design”.  These clarifications are intended to 
supplement the existing advisory circular for the purpose of providing clarification on 
inconsistencies and/or lack of guidance on specific situations. 
 
1. Regional Application of “Small Aircraft Exclusively” 

 
Background:  
 
AC 150/5300-13 uses the terms “Small Aircraft Exclusively” or “Small Airplanes 
Exclusively” in four specific tables (Tables 2-1, 2-4, 3-1, and 3-2).  We consider 
these two terms to be the same.  The tables relate to airport geometric design 
standards for runway separation, runway protection zone dimensions, and runway 
design standards.  The AGL Regional Office has increasingly fielded questions 
regarding the use and application of standards related to this terminology.  The 
Regional Office reviewed the AC and consulted with FAA Headquarters Airport 
Safety and Standards Airport Engineering, AAS-100, to determine the applicability 
of this standard.   
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Regional Policy: 
 
This section of the Regional Guidance Letter provides four points of direction in the 
application of the “Small Aircraft Exclusively” Standard.  
 

1. Interpretation and Application of “Small Aircraft Exclusively.” The 
application of “Small Aircraft/Airplanes Exclusively” is noted specifically for  

Aircraft Approach Categories A and B, Airplane Design Group I in tables 
2-1, 3-1, and 3-2 (see tables below).   

To maintain consistency in the context of AC 150/5300-13, the dimensions 
for “Small Aircraft Exclusively” can be applied to certain runways under the 
following conditions: 

a. Approach Category A & B aircraft (speed less than 121 knots) 
b. Airplane Design Group I aircraft only (up to but not including 49 feet 

wingspan or tail height up to but not including 20 feet) 
c. Aircraft that are 12,500 pounds or less maximum certificated takeoff 

weight 
 

2. Interpretation of “Exclusively.” It is the AGL Regional Office’s 
interpretation that the use of the word “exclusively” in AC 150/5300-13 is 
not intended to connote a prohibition against large aircraft, but rather the 
acknowledgement that the runway is regularly used1 by aircraft that are 
“small” in nature.   

The “Small Aircraft Exclusively” category, particularly the "exclusively" 
term, is not intended as a method for restricting larger aircraft from using a 
runway.  It is a dimensional standard that should be applied for the 
operational and physical characteristics of the aircraft intended to regularly 
operate on a runway (i.e. Critical Design Aircraft).  The airport sponsor is 
ultimately responsible for properly maintaining and planning for the 
existing and future uses of their facilities.  They should also be prepared to 
implement processes to safely accommodate larger aircraft should larger 
aircraft begin to operate on a runway designed for smaller aircraft.  A 
planning process should also be started to determine the ideal time for 
moving to the next most demanding design category.  We understand that 
the airport sponsor can only design for existing and anticipated future 
aircraft; it is ultimately the pilot’s responsibility for determining if they can 
safely operate their aircraft on that runway.   

                                                 
1 Substantial or regular use is considered as at least 500 or more annual itinerant operations of the 
runway by the critical design aircraft (see FAA Order 5100.38C and FAA AC 150/5325-4B). 
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3. Applicability of this Regional Guidance.  This guidance is not intended 
as a request for the AGL District Office’s, or State Block Grant offices, to 
immediately review each airport location for the use of these standards.  
Rather, the Region recommends that these standards be reviewed on a 
continual basis, but updated no later than any of the following instances:  

a. When starting or updating a Master Plan or Airport Layout Plan 
b. When beginning a major runway project2 
c. When requesting approaches with minimums lower than existing 

 
It is the recommendation of the AGL Regional Office that, at a minimum, 
airport sponsors implement or plan on implementing the RPZ dimensions 
for “Aircraft Approach Categories A & B” for Approach Visibility Minimums 
of Visual and Not Lower than 1-Mile.   

 
4. Future Updates to Guidance.  Please note that AC 150/5300-13 is 

currently being updated and there is indication that the “Small Aircraft 
Exclusively” RPZ dimension will not be carried over.   

 

                                                 
2 i.e. AIP projects that involve construction of new runways and lengthening, widening, strengthening, or 
leveling of an existing runway 
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2. Clarification of Threshold Siting Surface for ILS Procedures 

Background: 
 
Table A16-1A. Precision Instrument Approach Requirements, from Appendix 16, 
New Instrument Approach Procedures, of FAA AC 150/5300-13 identifies airport 
landing surface requirements.  This table is broken into two columns of 
requirements.  One for Visibility Minimums of less than ¾ statute mile and one for 
less then 1-statue mile.  Listed among the requirements is the “Threshold Siting 
Criteria To Be Met” for each visibility minimum.  This requirement refers to rows in 
Table A2-1, Approach/Departure Requirements Table, Appendix 2, Runway End 
Siting Requirements for dimensional standards.   
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
The requirements in Table A16-1A and Table A2-1 conflict with each other for 
Runways with ILS approaches.  Table A16-1A states to use Table A2-1, Row 8, for 
Visibility Minimums less than 1-statute mile.  It is correct that Table A2-1, Row 8, 
allows for instrument approaches having visibility minimums less than 1-statute 
mile, but greater than or equal to 3/4–statute mile.  However, Table A2-1, Row 9 
specifically refers to instrument approaches having visibility minimums less than 
3/4-statute mile or Precision Approach (including ILS approaches).  The Regional 
Office reviewed the AC and consulted with FAA Headquarters Airport Safety and 
Standards Airport Engineering, AAS-100, to determine the correct standard. 
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Regional Policy:  

This section of the Regional Guidance Letter provides the following direction for 
Threshold Siting Surface for runways with an ILS approach.  
 
Runways with an Instrument Landing System approach, regardless of Visibility 
Minimums, should use the Threshold Siting Surface dimensional standards 
identified in Row 9 of Table A2-1. 
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3. Clarification of the Runway Object Free Area Length Prior to the Landing 
Threshold 

Background:  
 

Tables 3-1, 3-2, and 3-3 from AC 150/5300-13 relate to various airport geometric 
design standards, including dimensions for: Runway Safety Area’s (RSA) and 
Runway Object Free Area’s (OFA).  The FAA modified the RSA standard in 2005 
to allow the RSA for undershoots (prior to the landing threshold) to be a maximum 
of 600 feet if vertical guidance was provided for landing aircraft.  A row was added 
to the abovementioned tables to recognize this.  However, a corresponding row for 
OFA Length Prior to the Landing Threshold was not specifically included in AC 
150/5300-13. The Regional Office reviewed the AC and consulted with FAA 
Headquarters Airport Safety and Standards Airport Engineering, AAS-100, to 
determine if the OFA length prior to the landing threshold could be modified as 
well. 
 
Regional Policy: 
 
This section of the Regional Guidance Letter provides the following direction in 
applying the Runway OFA length prior to the landing threshold.   
 
To maintain consistency with Note 5 on Tables 3-1 and 3-2, and Note 7 on Table 
3-33, the Runway OFA Length Prior to the Landing Threshold is equal to the 
standard RSA Length Prior to the Landing Threshold.   
 

 

                                                 
3 These notes state, “The runway object free area length beyond the end of the runway never exceeds 
the standard RSA length beyond the runway end…”   
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Tables 2-1, 2-4, 3-1 and 3-2 from AC 150/5300-13 
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<.J im Keefer 

Acting Airports Division Manager 

Great Lakes Region 
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