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procedures utilized by the Department of Defense include: operator train-
ing in the safe use of tactical equipment, performing an in-depth -hazard
analysis of such equipment during varioue stages of its life cycle, a
hazard analysis of training and testing sitees, and routine surveys of such
equipment located at military installatioms.

The granting of this exemption is also based upon the understanding that
the Department of Defense will establish monitoring procedures to assure
that (1) only laser products designed expressly for actual combat opera-
tions or combat training operations and lager products classified in .the
interest of national defense will be procured or manufactured by the
Department of Defense pursuant to the requested exemption, and (2) the
Department of Defense will maintain a permanent record of the status of

all exempted laser products, including their ultimate disposicion. The
products will not be disposed of thrqugh excess or surplus property chsnnels
without advance authorization by the FDA.

Ag a further condition of this exemption, the Department of Defeanse has
also agreed to provide an annual report to FDA summarizing the internal
records maintained on the exempted products, identifying types of laser
productg and manufacturers. Furthermore, Departwment of Defense procurement
specifications for such exempted products will include, to the extent
practicable, the radiation safety provisions of the applicable Federal
standard (21 CFR 1040.10; 1040.11) unless adaquate alternative controls are
to be provided by the Department of Defense. Any substantive amendments
to the radiation safety procedures enclosed with your letter of July 2,1576
will be subnitted to the FDA for review.

All exempted products are slso to be clearly identified either by the label
set forth below, or by other means;

CAUTION

This electronic product has been exempted from FDA
radiation safety performance standards prescribed

in the Code of Federal Regulations, Title 21, Chapter
1, Subchapter J, pursuant to Exemption No.

issued on . This product should oot be used
without sdequate protective devices or procedures.

We request, as a term of this exemption, that the Department of Defense
116t fin the annual report to this Agency. all exempted pmoducts which are
identified by & wmeans other than by the gbove label, and provide detailed
information as to the alternative megns of identification provided, and
the bases for such aslternative means of identification.
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This exeuption 1is graunted upon the understanding that all of che, sbove
commitments, set forth in your lectter of July 2, 1976, are fulfilled by

the Department of Defense. The exemption may be withdrawn or amended {f

any of those terms arve not adhered to, or 1f other information becomes
available that indicates that the public heslth and safety are not adequately
protected from electronic product radiastion emitted by products exempted
pursuant to this authorizacion.

This exemption shall be referred to as Exemption No. 76EL-01DOD issued om
July 26, 1976, and any correspondence concerning its implementation should
be direcred to the Director of the Bureau of Radiological Healcth. A copy
of your July 2, 1976 letter requesting the exemption (with attachmentsg)
and this notice of approval will be filed in the FDA Public Records and
Documents Center, Room 4-62, 5600 Fishers Lane, Rockville, MD.

Ve appreciate your cooperation in this matter.

er of Food and Drugs
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“conrns

DEPARTMENT OF HEALTH & HUMAN SERVICES Putiic Health Garvice
Food and Drug Administration
MAR 1 8 1986 Rockvills MD 20887

George W. Siebdert
Director of Safety and
Occupstional Realth Policy
Office of the Assistant Secretsry of Defense
Washington, D.C. 20301-4000 Ref, Doc.! 76EL~0IDoD

Dear Kz. Siebert:

This letter is in response to your Januasry 6, 1986 request for amendment
of exemption 76EL-0O1DoD to eliminste the requiresment for an snnusl report.
Under this exeaption, laser products which sre ifotended to be used in
combat of in training for combst vere exempted, as necessary, from the
parformance standard for lsser products as provided in 21 CFk 1010.5.
These products were alaso exempted frowm the reporting requirements of

21 CFR 1002.10 and 1002.]12 under the authority provided in 1002.51.

At the time this exemption was grented, the performance standard for laser
products wes not yet 1o effect, snd the Agency could not reasonably anticipate
the type or magnitude of probvliems which would be encountered, or the efficacy
of the various mechanisms provided in the standard in addressing these
problems. The Agency elected st that time to maintein vhat was considered
the minimal regulatory position conaistent with its responsibility for

Public Health, snd, therefore, the snnual reporting requirement was retained.
Now the Center has almost ten yesrs of experience in adaiuisteriug these
regulastions, and has received nine snnual reports froam your department., At
this point in time, it 1is my judgment that these reports on exempted products
are no longer needed aa a monitoring tool.

Therefore, as provided by 21 CFR 1010.5(e)(2), the Department of Defense (DoD)
exemption is hereby amended to revoke the requirement for an annual reporg.
The effective date of this asendment 18 September 1, 1985. Please note that
while DoD will no longer need to submit the subject annual reports, 4t will
still be expected to msintseia the types of records on which this report vas
based. Thia funformation may be raquested vhen we need to confirm a
manufacturer's clafim that he 18 producing leser products for DoD procurement
and thet his products are indeed sudbject to exemption. Your continued close
cooperation 1in providing pertinent fnformation wpon Trequest is recognized and
apprecisted, and, of cour¢e, such requests will be limicted to information
which does not fmpact om national security.

1 trust that this resolution of the lasucs satigfactorily addresses your
concerns. )

Sincerely yours,

hn C. villfdrth
irector

nter for Devices and
Radiological Health
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FOOD AND DRUG ADMINISTRATION
MOCVILLE, MARYLAMND 30852

JUL 2 9 W76

My, George Marienthal

Deputy Assistant Secretary of Defense
Environmeant and Safety

Department of Defense

Washington, D.C., 20301

Dear Mr. Marieanthal:

Thie letter will respond to your letter of July 2, 1976, to the Director
of the Bureau of Radiological Health of the Food and Drug Administration
requesting an exemption from the FDA radiation safety performance standard
for laser products (21 CFR 88 1040.10 and 1040.11) which becomes effective
on August 2, 1976: -

Under the authority delegated to me by the Assfietant Secretary for
Health of the Department of Health, Education, and Welfare (21 CFR 8 S5.1),
pursuant to gectians 358 and 360B of the Public Healeh Service Act, as
amended by the Radiation Control for Health and Safety Act of 1968 (42
U.8.C. 8 263f and 2633), T hereby exempt from the proviaions of 21 CFR

88 1040.10 and 1040.11, and from the provisions of 21 CPR Part 1002
(except 8 1002.20), 1laser products that sre used exclusively by Department
of Defense components and that are designed for sctual combat or combat
training operatiocunsd or are classified in the interest of nacional security,

It 18 my understanding that this exemption is necessary because laser
products that are to be used by the military for the purposes stated above
require capabilities which do not lend themselves to full compliance with
all provisions of the laser standard promulgated under the Act. Your
request for exemption acknovledges that in most ifnstances the specified
defense misaion for which the products are intended could not be fulfilled
1f total conpliwco with the stendard wvere required.

In recommendiug that your request for exemption be granted, the Buresu of
Radiological Health considered the laser user safety and control proce-
dures utilized by the Department of Defense. These include: for the U.S.
Army, AR 40~5, Health and Environment, 25 September 1974; AR 40-46, Control
of Health Bazards from Lasers and Other High Intensity Opcicnl. Sources.

6 February 1974; TB MED 279, Control of Hazard to Healch from Laser Radia=x
tion, 30 May 1975; for the U.S. Air Force, AF Manual 161-32, Laser Realth
Hazards Control, 20 April 1973; and for the U.S, Navy ANSLI 136.1,. 1973,
American National Standerd for Safe Ugse of Lasers. Additional control







