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Mr, E.J. Misisco

Corporate Mannzar

Product Assurwice

riorth American Philips Corporation
109 Cast 42 Street

tew York, N.Y. 10017

Bear Mr. !dsisco:

Thais letter is in reply to ywur correspondence of January 22
and 23, 15374, in which you inquired whather the product line of your
Busiasss Systems Division is considered a consuser product as that
tera is defined in the Conswser Procuct Safety Act (CPSA). You
further inquired as to the Cormissiou's interpretation of whether
components of consumer products are under the jurisdicticn of the
Cormissica.

Section 3(a)(1) of the CPSA [15 U.S.C. 2352(a)(1)] dofines the
tera cansumer product as weaning  “om- article, or cosponeat part
thereof, produce-d or distributed (i) for sale to a cousumer for usa
in or aroimdl a peranent or tewperary nouschold or residence, 2
school, in rocreatiom, or otherwise, or (ii) for the perscnal use,
coensimption or enjoyment of a consuaer in or arownd a permzent or
temporary household or residenca, a schvol, in recreation or other-
wise...."

Iu view of the foregoing, this office uslieves that only those
roducts prodiced or distributed by your 3usinecss System Ddvisioa
for sale to consumers for usa in or aroind a pormanent or temporary
houschold or residence, a school, in rzcreation, or otherwise, or
for the perscnal use, consumption or emjoyment of cansumers in or
arowxi a permansat Or tonporary houseiiold or residence, a scheol,
in recrzatioa or otherwise would be considersd comsumer products, and
thus subject to the jurisdiction of tie Commission. Thoss products
used by conswzers exclusivaly in business offices azs part of their
erployment would not be considered consumer products. {owaver, these
products could be subject to regulation by tihe Cccupational Safaty
and Health Aduiniststtion..



The maufactizer of a product has the ultimate respeasibilicy
to detemiane the distribution and use patterns of his products and
to act accerdingly. In our opinion, any Jdoubts siould be resolved
in favor of considering the pruduct to be a consumer product.

1t is the view of tids office that component parts of cansuaer
products ars subject to the requireients of tho Consuser Product
Safety Act. For example, section 15 requireneats {15 U.5.C. 2964]
ure applicable to corponent parts of a coasumer proiuct if the ceapcneat
contains a dafect waich creates a substantial prodect hazard. Roporis
wlar section 15(b) of the {PSA are also required if sich components
are idiscovered by the manufacturer to fail to corply with an 2ppii-
cablo consumer product safety rule.

Furthermore, wanufacturers of coupanent parts, which are
specifically the subiect of a ccasumer product safoty standard would
be requirsd, purswmant to section 13(3) (1) of the Act [15 U.5.C. 2063
() (1)}, to cortify that the components mest the requiremeats of the
standard. Abseat a specific standard covering a component part,
manufactursts of components should zaticipate requests for assurances
from the manufacturer of a regulatad end procuct that the compercat
does not adversely affsct the ability of the end product to coamply
with the standarc.

Where the finished product is discoversd to contain a substantial
product hazard, maufacturers of components thereof are advisod to
ascertaln the exzent to which ths composent mzy be invelved and to
report the probl=n to the Commissica. In amy event, responsibility
would be determined on a case-by-cuse basis with a view twiaxd
assossing thas causal comection between the cozponent part and the
dofactive aspects of the emd product that primarily contributed to,
or may be responsible for, the imjury or risk of injury.

If you have any further questions concerning this matter, please
let e know.

Sincersly,

idichael A. Brown
General Cownsel

AHSchoem:clb: 3/20/74
cc: Executive Iirector GC Files
BCG GC Chron
Vv'SCA GC Reading

OFC (for distribution to Area Directors)



100 EAST 42 STREET
HEW YORK N Y 10017

PHONE

12121697 3600

NORTH AMERICAN PHILIPS CORPORATION

CORPORATE PRODUCT ASSURANCE DEPARTMENT

January 28, 1974

Mr. Michael Brown

Office of General Counsel

Consumer Product Safety Commission
Washington, D.C. 20207

Dear Mr. Brown:

In my recent letter of January 22, I requested your
interpretation as to the classification of our Business

~Systems Division product line as consumer products. I

further pointed out in that letter that we here at NAPC are
in the process of setting up two corporate product safety
committees. One will have cognizance over all chemical
products divisions and the other which I will chair will
have cognizance over all consumer products, professional
and semi-professional equipment and components divisions.

I would like to ask your interpretation of how compo-
nents fall under the jurisdiction of the Consumer Product
Safety Act. I am taking the position here at. NAPC that any
component manufactured or.marketed by any of our compounents
divisions that finds its way into a consumer product fall
under- the-requirements of thé Consumer Product Safety Act.

I have enclosed a copy of our Annual Report for 1972 in addition

to the listing of our products in the electrical and elec-
tronic products and professional equipment area.

I am not asking for a ruling for every single product
listed, merely for the general category of components that
find their way into end item consumer products.

Thank you again for your consideration of my request.

Very truly yours,

E(Meiceco

E.J. Misisco

Corporate Manager
EJM/pk Product Assurance
Enclosures




