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Irwin S. Davison, Esq.
General Counsel
Department of Health

125 Worth Street

New York, New York 10013

Dear Mr. Davison:

This responds to your June 14, 1982 letter, also signed
by the General Counsels of the Department of Buildings and
Department of Housing, Preservation and Development, concerning
the preemptive effects of the Consumer Product Safety Act on
New York City's requirements for gas-fired space heaters.

We have considered and evaluated the portions of your laws

that were enclosed with your letter. However, the most

helpful advice that we can provide is our views on the

various issues that they present. In any case, the courts
rather than the Commission would have the responsibility for
ultimate interpretations of the statutory preemption provisions
and their effect on state and local laws.

As you know, section 26 of the Consumer Product Safety
Act (15 U.S.C. 2075) governs the preemptive effects of the
Commission's regulation for unvented, gas-fired space heaters
(16 CFR Part 1212) on state and local requirements. 1In
general, state and local jurisdictions are prohibited from
enforcing safety requirements applicable to such heaters
that are different from the Commission's standard and are
intended to address only the risk of injury from carbon
monoxide poisoning. The following discussions address
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some specific issues:

1. Since New York City prohibits unvented, gas-fired
space heaters in residential properties, the first issue is
whether a federal standard preempts a state or local ban.

The express language of section 26(a) might appear to
support the position that preemption applies only to state
or local standards for the performance, composition, contents,
design, finish, construction, packaging, or labeling of a
product.*/ However, the legislative history indicates that
this preemption provision also refers to state and local
bans:

It is intended that Federal authority--once exercised--
occupy the field and broadly preempt State authority
to regulate the same product hazards. Accordingly,
the Federal preemption is intended to extend not
only to State authority to set standards on labeling
requirements but also to prevent States from acting
to ban products which conform to applicable Federal
safety standards where the purpose of the ban 1is

to protect the public from the same product hazard.
H.R. Rep. No. 92-1153, 92d Cong., 2d Sess. (1972),
p. 49 (emphasis added).

*/

N

Section 26(a) states:

Whenever a consumer product safety standard under this
Act is in effect and applies to a risk of injury associated
with a consumer product, no State or political subdivision
of a State shall have any authority either to establish or
to continue in effect any provision of a safety standard or
regulation which describes any requirements as to the performance,
composition, contents, design, finish, construction, packaging,
or labeling of such product which are designed to deal with
the same risk of injury associated with such consumer product,
unless such requirements are identical to the requirements
of the Federal Standard.
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Based on this language, we believe that states and localities
are prohibited from enforcing bans of any products that are
covered by the Commission's space heater standard and are
intended to address the risk of carbon monoxide poisoning.

We would also note that a purpose of the Consumer
Product Safety Act is "to develop uniform safety standards
for consumer products and to minimize conflicting State and
local regulations..." 15 U.S.C. 2051(b)(3). Our view is
that a statutory interpretation permitting states and localities
to ban a product that is the subject of a Commission standard
would run counter to this Congressional purpose.

2. Even if complete bans of products are covered by
preemption, the New York City requirements raise the more
specific question of a partial ban. 1In other words, a
second issue is whether states and localities are prohibited
from banning unvented gas-fired space heaters in, for example,
residences or nursing homes or other specified locatioms.

Since state and local bans (in our view) and standards
are preempted, assuming that they address the same risk as
the federal standard in a non-identical way, we know of no
reason why partial bans would not also be preempted. We
know of no legal or logical reason to treat partial bans
differently than complete bans and standards. Regardless of
whether they are more similar to standards or to bans, the
category of partial bans falls somewhere in the "middle" and

clearly does not justify separate treatment under federal
preemption law.

3. Your letter alsoc raises the issue of whether a
requirement for the venting of space heaters is a prohibition
on unvented space heaters. We believe that such a requirement
is merely another way of banning unvented heaters.

The alkternative interpretation results in a legalistic
loophole that would render meaningless the Consumer Product
Safety Act's statutory preemption provision: A local
requirement that banned unvented heaters would be preempted,
but a local requirement that permitted only vented heaters
would not be preempted. Our view is that an appropriate

interpretation of section 26(a) must reject such a semantic
anomaly.
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4. A difficult issue involves state and local requirements,
such as New York City seems to have, that address the
installation of space heaters.

As discussed and quoted above, section 26(a) specifically
names the types of state and local requirements that are
preempted. While mentioning eight different types of such
requirements, the provisicn does not include installation.
Installation is sometimes the final stage in the manufacturing
process, and therefore clearly covered by the types of
requirements named, but that is not necessarily the case.

The legislative history of the Emergency Interim Consumer
Product Safety Standard Act of 1978 (concerning cellulose
insulation) addresses installation in its discussion of the
preemptive effects of the cellulose insulation standard:

Of course, under the terms of section 26 of the Consumer
Product Safety Act, the interim safety standard [for
cellulose insulation] established by the conference
substitute would not preempt such State or local installation
standards. Section 26 preempts only standards which
prescribe requirements for a consumer product rather

than requirements relating to installation of such

product. H.R. Rep. No. 95-1322, 95th Cong., 2d Sess.
(1978), p. 9.

While it may be that this legislative history applies only
to cellulose insulation standards, the language seems rather
to refer to all Commission standards that would affect state
and local requirements under section 26. Therefore, we will
consider two different possible interpretations for the role
of installation requirements under federal preemption.

One interpretation is that Congress did not intend to
interfere with any state or local requirements relating to
installation of products covered by a Commission standard.
This would mean that states and localities are free to
protect against carbon monoxide poisoning from unvented gas-
fired space heaters by requiring that all such heaters be
vented when installed. For reasons similar to those discussed
in item 3 above, we disagree with this interpretation because
it could have the practical effect of permitting states and
localities to ban unvented, gas-fired space heaters. Such
bans of a product that is covered by a federal standard
directly contradict the statutory language and legislative
history of section 26 of the Consumer Product Safety Act.
State and local '"installation" requirements could be tantamount
to bans, and a legal loophole would be allowed to reverse
the clear intention of federal preemption.
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We believe that the better interpretation is one that
focuses more narrowly on installation. Our view is that the
Congressional intent, reflected in the legislative history
quoted above, extends only to the manner of installing a
product and not to an installation requirement that indirectly
bans the manufacture, sale and distribution of a product in
a particular jurisdiction. 1In the case of unvented gas-
fired space heaters, a state or local requirement would be
permitted only if it is concerned with how such a heater
performs (i.e., whether it is capable of venting carbon
monoxide emissions to the outside). A state or local requirement
would not be viewed as an installation requirement, and thus
be excluded from preemption, merely because it concerns the
installation of a vented gas-fired space heater. An example
of a "true' installation requirement is one that prescribes

the BTU capacity of heaters for a given volume of residential
space.

In summary, our view is that preemption would apply to
any state or local requirement that prohibits installation
of unvented gas-fired space heaters or requires that gas-
fired space heaters be vented before installation is permitted.
In contrast, we believe that preemption would not apply to a
state or local requirement that contains provisions on how
or where to install unvented gas-fired space heaters.

5. A final issue concerns state and local requirements
that an unvented gas-fired space heater be '"listed" or
otherwise approved by an organization such as the American
Gas Association (AGA). As we explained at the beginning of
our letter, no such requirements may address the risk of
injury of carbon monoxide poisoning differently than the
oxygen depletion system addresses that risk. However,

preemption would not apply to any ''listing" requirement that
addresses other risks.

More specifically, we believe that AGA requirements,
based on the American National Standards Institute (ANSI)
standard for gas-fired room heaters (Exhibit E to your
letter), would not be preempted (if adopted by state or
local jurisdictions) as long as they address thermal burns,
explosion hazards, or any risks other than carbon monoxide
poisoning. However, we believe that the carbon monoxide
limitation requirements (section 2.4.2 of Part II) probably
would be preempted because they seem to us to address the
carbon monoxide risk in a manner different from the manner
in which the oxygen depletion system addresses it. This 1is
the case even though the ANSI standard also includes an
oxygen depletion system requirement.
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We hope that our advice is helpful. Please call us
(301) 492-6980 if you have any questions.

Sincerely,

. \/.—\7 A ///
/UVA‘/LL,MQ
Stephen Lemberg
Assistant General Co nsel
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June 1lu, 1982

Martin Katz, Esq.

General Counsel
Consumer Product Safety
Commission

Washington, D.C. 20207

Re: Commission Safety Standard
Requiring Oxygen Depletion-
Safety Shutoff Systems (0DS)
for Unvented Gas-Fired Space
Heaters (16 CFR Part 1212)

Dear Hr. Katz:

We are writing to you on behalf of the New York City
Departments of Health, Buildings, and Housing Preservation
and Development, pursuant to recent conversations the Health
Department has had with your office concerning the above CPSC
standard for unvented gas fired space heaters.

We are requesting that the General Counsel's QOffice issue
an advisory opinion specifying that the standard promulgated by
your agency does not invalidate or preempt New York City laws
concerning residential premises which permit onl; the use of
vented gas heaters and which strictly regulate the installation
and use of such equipment.

e are enclosing for your examination the pertinent sections
of the Housing Maintenance znd Health Codes which provide the
sasis of City regulation of residentiazl gas fired space heaters.
(Marked Exnhibits A & B respectively).

We draw your attention to page 3762 of the Federal Register
1osed as Exhibit C) which clearly states that local laws and
rced industry standarcs governing vented gas space heaters do
require supplementation through Commission regulations or

federal law. The summary and background of this report,
ng for additional safety standards, is aimed st the dangers
izted with unvented gas space neaters in residential propertles.

the residential laws of the City of New York prohibit the
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use of this eguipment and deal specifically and in detail with
requirements for installing vented gas space heaters, it is our
view that these local laws have not been preempted, nor was
preemption intended, by the Commission's regulations and the
Federal law.

The Commission's regulations concerning the ODS system
in commercial buildings is acceptable to the City, especially
since City laws already require the installation of such a
device in non-residential situations where unvented gas space
heaters are permitted. We are attaching appropriate sections
of the Building Code, (Exhibit D) and call your attention to §1.8
of Part I (Construction) of the ANSI for Gas-Fired Room Heaters,
Volume II, Unvented Room Heaters. (Attached hereto as Exhibit E)
These provisions are incorporated into the law of New York City,
and mandate use of an ODS system, very comparable, if not identical,
to that required by your regulations. These particular standards
are not applicable to City residential premises as such buildings
are governed by the earlier cited provisions of the Health and
Housing Maintenance Codes.

It is our position that the laudable safety aims of your
Commission, and its regulations promulgated thereunder are not
in conflict with the laws of New York City, but in fact, are
complimentary, in that both are intended for the maximum protection
of the consumer. The City laws provide equal protection in the
case of commercial premises, and greater protection in residential
buildings. .

We would appreciate a prompt response from you in order to
prevent manufacturers of these devices, or landlords, from attempting
to avoid compliance with the City residential laws by imposing upon
residential consumers equipment which the locality believes would
lessen their protection as tenants.

We look forward to hearing from you.

Very truly—yours,

\Jx)\\ B \ o

General Counsel, New York City
Department of Health
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General Counsel, New York Cify
Department of Buildings 57€

General Counsel, New tork C1ty
Department of Housing Freser-
/L vation and Development




