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U S CONSUMEFR PRODUCT SAFETY COMMISTION

WASHINGTON, B.C. 20207

October 11, 1978

William Brown, Esq.
Hertlein, Brown and Paulino
1110 Morse Rd.

Columbus, Ohio 43229

Dear Mr. Brown:

This is in response to your letter of September 18,
1978 concerning pentachlorophenal treated lumber. In your
letter you ask whether such lumber is required to be labeled
under the Federal Hazardous Substances Act (FHSA), whether
the Commission has undertaken any studies .concerning the
toxicity of pentachlorophenal, whether the Consumer Product
Safety Act (CPSA) requires registration of compounds such as
pentachlorophenal with the Commission, and whether the
Commission has taken any regulatory action with regard to
pentachlorophenal.

As you may know, under the CPSA, the Commission is
authorized to take regulatory action to address unreasonable

risks of injury associated with consumer products. ''Consumer
product" is defined in the Act as "any article or component
part thereof, produced or distributed for sale to ... or for
the use... of a consumer in or around a permanent, or

temporary household or residence, a school, in recreation or
otherwise.'" (see section 3(a)(l)). Articles not customarily
produced or distributed for sale to or use by consumers are
excluded from the definition and are outside the Commission's
authority under the CPSA.

Under the FHSA, products intended or packaged in a form
suitable for use in the household which present one or more
of the enumerated hazards (that the product is toxic,
corrosive, an irritant, flammable, combustible, and so
forth) and which may cause substantial personal injury or
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illness during or as a proximate result of reasonably
foreseeable handling or use are considered 'hazardous
substances'" and are required to be labeled in accordance
with the Act. (see FHSA, section 2(f)).

You should be aware, however, that '"pesticides' as that
term is used in the Federal Insecticide, Fungicide, and
Rodenticide Act (FIFRA) are specifically excluded from
Commission jurisdiction under the CPSA. (section 3(a) (1) (D)).
The FHSA also specifically excludes 'pesticides,'" as that
term is used in FIFRA. ('"Pesticide' is defined in FIFRA as
"any substance or mixture of substances intended for pre-
venting, destroying, repelling, or mitigating any insects
which may be present in any environment whatsoever.' Since
it appears that the only reason pentachlorophenal would be
added to lumber for barns would be to mitigate pests, we
assume that the compound is a pesticide). The FHSA further
provides that an article which is not in itself a pesticide
but which bears or contains a pesticide is a hazardous
substance, if the article meets one of the definitions of
""hazardous substance' in section 2(f) (1) of the Act. (see
section 2(£)(2)). Similarly, under the CPSA, articles which
merely bear or contain pesticides but are not in themselves
pesticides may be subject to the Act if they meet the
definition of '"consumer product."

From the information in your letter, we are unable to
determine whether pentachlorphenal treated lumber would be a°
hazardous substance subject to the FHSA labeling requirements
because we do not know whether the lumber is intended or
packaged in a form suitable for household use and whether
the treated lumber itself would meet one of the definitions
of "hazardous substance'" contained in the Act. If you wish
to submit more detailed information on the product, the
Commission's Directorate for Compliance and Enforcement may
be able to advise you on the applicability of the FHSA
labeling requirements. You may write to: Mr. David
Schmeltzer, Associate Executive Director for Compliance and
Enforcement, Consumer Product Safety Commission, Washington,
D.C. 20207.
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As to your question concerning registration of pen-
tachlorophenal, while section 13(a) of the CPSA authorizes
the Commission to issue regulations requiring the registration
of new consumer products with the CPSC, the Commission has
never implemented this section. The CPSA contains no
general authority for the Commission to require registration
of consumer products and no registration of pentachlorophenal
is required. In addition, the Commission has not taken any
regulatory action with regard to pentachlorophenal.

As to any Commission studies concerning the toxicity of
pentachlorophenal, we have referred this question to the
Commission's technical staff for response. You should be
hearing from them shortly.

I hope this information is helpful.

Sincerely,

Woerd 0 %

-

Margaret A. Freeston
Acting General Counsel




October 31, 1978

William Brown, Esq.
Hertlein, Brown and Panlino
1110 Morse Road

Columbus, Ohio 43229

Dear Mr. Brown:

Your letter of September 18, 1978, to the Consumer Product Safety
Commission regarding pentachlorophenol, was forwarded by the Office of
General Counsel to the Division of Toxicology and Medicine for additional
comment.

Pentachlorophenol (PCP} and several salt derivatives are registered.
as pesticides by the Environmental Protection Agency (EPA) for home and
industrial use. Consumer products containing PCP as the active ingredient
also include lesser amounts of tstrachlorophenol which is formed in the
manufacturing process. Several dioxin and furan derivatives are present
as contaminants.

Substances defined as hazardous under the Federal Hazardous Substances
Act (FHSA) must bear a label, which, among other things, states: the name
of the hazardous substance, the nature of the hazard, required warnings
or cautions, and first-aid instructions. For certain substances that are
considered to present a particular hazard, additional labeling statements
are deemed necessary for the protection of the public health.

It is the responsibility of a manufacturer to assure that his products
are labeled according to the provisions of the law. The Code of Federal
Regulations, Title 16, Subchapker C, Federal Hazardous Substances Act
Regulations, Section 1500, contains statutory definitions including those
for "toxic" and "highly toxic" and appropriate biological tests to
supplement these definitions. For example, an oral LDgy of 50 mg/kg or
less in rats would classify a substance as "highly toxic"; 50 mg to 5 gm/kg
would be considered "toxic.” The Commission may conduct laboratory tests
to make the determination that a consumer product is hazardous as defined
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by the FHSA. Compliance may also be accomplished by the Commission
field staff monitoring products at the manufacturing level or in the
marketplace.

Human and animal experience reported in the gscientific literature
indicate that PCP can cause toxicity through all portals of entry. Systemic
intoxication, manifest as hyperpyrexia, can occur through accidental
ingastion, absorption of sclutions through the skin or inhalation of wvapor.
Prolonged or frequent skin contact may cause an acneform dermatitis and
allergic response. In addition, vapor and dust can also produce local
trritation of eyes, nose and throat. The toxic properties of the
contaminants are rslatively unknown.

Recently, potential adverse effects on the reproduction system and/or
fetus of animals treated with PCP have been identified by EPA. These
toxicological data will be evaluated by EPA to determine if, in the light
of potential human exposure, an adequate margin of safety exists (see
Fedaral Register, Octcber 18, 1978, pp 48446-48617, enclosed). It is our
understanding that in the interim, PCP can continue to be used for the uses
for which it is registered.

The Commission has not performed any toxicity studies with PCP or its
contaminants and none are ongoing. Further, at this time no toxicological
studies ara planned for the future. -

We hope the above information has been helpful.

Sincerely,

Rita A, Orzel, Ph.D.
Division of Toxicology and Medicine

Enclosurs

cc:
Central File
Reading File
- OGC
ESHT
OPM

ESHT/ROrzel :ko
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The General Council
U.S. Consumer Safety Commission
Washington, D.C. 20207

Re: Labeling of Pentachlorophenal
Hazardous Substances Control Act 15 USC 1261

Dear Sir:

This office represents several dairy farmers who have constructed large
dairy barns of pentachlorophenal treated lumber. The pentachlorophenal
treated lumber has created injury to both the cattle and the human beings that
have come in contact with it due to the presence of chlorinated dibenzodioxins
in the pentachlorophenal. It is our understanding that both the Hazardous-
ubstances Control Act and the Consumer Products Safety Act, are both con-
‘ained in 15 USC 2051 and 1261 and are administered by the Consumer Products
Safety Commission., The Hazardous Substances Control Act has certain definitions
which make certain substances either toxic, highly toxic or corresive. The
effect of falling within one of these would seem to require labeling of the
product or any other product which incorporates the substance which is toxic
by nature. We would be interested to find out whether your commission has
in any way ®ither undertaken a study of pentachlorophenal and it's contaminants
or made any determination as to whether or not pentachlorophenal or the
contaminants.within pentachlorophenal have beendetermined to be toxic or
highly tox1c.lfé§ would also request that you advise whether the Consumer
Products Safety ct requires a manufacturer or pentachlorophenal to register
said compound with the Consumer Products Safety Commission or whether your
commls&;on has taken any action of a regulatory nature in regard to pentachloro-
phenal. } ;

We are aware that this substance is registered under the Federal Insecticide,
Pesticide and Rodenticide Act however this does not fall within the jurisdiction
as I understand it.

Please advise at your earliest opportunity.

Sincerely yours,

BN N

William W. Brown
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; Mr. John Stackhouse
q‘{cDxrector

Z. Ohio Department of Agricilict
Ohio Departments building
Columbus, OH 43215

Dear John:
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September 7, 1978
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