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U.S. CONSUMER PRODUCT SAFETY COMMISSION

WASHINGTON, D.C. 20207

February 28, 1978
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Andrew H. Swartz, Esquire
Spiering, Scherzer and Swartz
Paseo Zabala - Suite A-3

550 Hartnell Street

Monterey, California 93940

Dear Mr. Swartz:

We have reviewed your letter of January 1C, 1978
inquiring whether a commercial launderer and supplier of
uniforms to hotels and industrial users would be required
under the Flammable Fabrics Act (FFA) to supply flame retar-
dant garments to its customers. The FFA is designed to
protect persons from highly flammable articles of wearing
apparel and fabrics. An article of wearing apparel is
defined at section 2(d) of the FFA (15 U.S.C. 1191(d)) as
"any costume or article of clothing worn or intended to be
worn by individuals." No distinction is made as to types of
clothing or the environment in which the clothing is worn.
Therefore, it can be assumed that all articles of wearing
apparel are intended to be covered, including those used in
commercial environments.

Under auathority of the FFA, the Commission has issued
flammability standards and regulations which are set forth
in the Code of Federal Regulations at 16 CFR 1602-1632. The
standard of interest to you in this case, the Standard for
the Flammability of Clothing Textiles, 16 CFR 1610, prescribes
a test method for determining the flammability of textiles and
textile products for clothing use. The standard does not
specify the use of particular flame retardants. Nor does the
standard require that items be tested prior to marketing. How-
ever, persons who engage in transactions involving products that
are found not to conform to the standard, are subject to the
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administrative and judicial sanctions described at sections
5, 6, and 7 of the FFA (15 U.S.C. 1194-1196). Transactions
prohibited under the FFA are set forth at section 3 of the
FFA (15 U.S.C. 1192). Section 3(a) states,

The manufacture for sale, the sale, or
the offering for sale, in commerce, or
the importation into the United States,
or the introduction, delivery for intro-
duction, transportation or causing to

be transported, in commerce, or the

sale or delivery after a sale or ship-
ment in commerce, of any product, fabric,
or related material which fails to
conform to an applicable standard or
regulation issued or amended under the
provisions of section 4 of this Act,
shall be unlawful and shall be an unfair
method of competition and an unfair and
deceptive act or practice in commerce
under the Federal Trade Commission Act.

Although the Commission has not issued a formal opinion
on the coverage under the FFA of rented articles of wearing
apparel, it is the opinion of this office that rental of an
item such as a clothing uniform could be considered a
"delivery after a sale or shipment in commerce', as that term
is usecd in section 3(a) of the FFA.

From the foregoing discussion, it can be concluded that
your client is obligated to supply to his customers garments
which comply with the FFA and the applicable standard.
Further it appears that an agreement which purports to cover
transactions that may be prohibited under section 3(a) of
the FFA, would be of questionable wvalidity.

Section 8 of the FFA may also be of interest here. This
section describes the establishment of guaranties that reason-
able and representative tests have been performed in accordance
with an applicable standard. Section 8 does not require that
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a guaranty be issued. However, a person who receives a
guaranty in good faith, and has not by further processing
affected the flammability of an item, shall not be subject
to prosecution under section 7 of the FFA.

If you have any further questions on the coverage, under
16 CFR 1610, of specific items, or wish to discuss the matter
of guaranties, please address your questions to the Office
of Regulatory Management, Directorate for Compliance and
Enforcement, Consumer Product Safety Commission, Washington,
D.C. 20207.

Sincerely,

Moot 4 Fneeotpn

Margaret A. Freeston

Deputy General Counsel
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SPIERING, SCHERZER & SWARTZ
. ATTORNEYS AT LAW
JAa > F. SPIERING AREA CODE 408
STEPHEN G. SCHERZER PASEO ZABALA - SUITE A-3 TELEPHONE 373-323S5
ANDREW H. SWARTZ S50 HARTNELL STREET

MONTEREY, CALIFORNIA 93940
January 10, 1978

David Melnick

Attorney at Law

Consumer Product Safety Commission
Washington, D.C. 20207

Dear David:

We represent Del Monte Linen Supply of Pacific Grove, California,
which is a commercial launderer and supplier of uniforms and
garments. In that regard, they have consulted us with respect to
whether or not it is obligated under the Flammability Fabrics

Act to provide flame retardant garments to their commercial
customers (such as hotels and industrial users) who either do

not request or are unwilling to pay the extra cost for flame
retardant protection.

weow —-I hereby request the Consumer Product Safety Commission staff
to render a legal opinion on the duty of a commercial launderer
and supplier to provide flame retardant items and whether or
not the following clause is valid or void as contrary to federal
law or public policy.

"It is understood that Supplier has garments
available for Customer which contain flame
retardants. It is agreed that Customer does
not desire flame retardant garments and agrees
and understands that the garments rented here-
under are flammable."

Initials Initials

I have carefully studied many other California commercial launderers'
so-called "Rental Agreements" and have found no such standard

clause or concern for the flammability of the garments or linens
which they supply and launder. Apparently, the industry practice

is to have available to all customers upon request, flame re-
tardant garments and linens and to charge extra therefore. It

is because of the extra charge, in my opinion, that many of the
hotels and industrial users do not order flame retardant items.
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I suppose the real question is whether a commercial supplier
of garments such as maid uniforms, chef's hats, etc., has an
affirmative duty to provide so-called high retardant garments
to all of its customers, or some of its customers. We are
attempting to avoid a negligence per se (violation of statute)
situation.

Please forward this letter through appropriate channels , and
provide us with a written response at the agency's very earliest
convenience.

Thank you for your assistance.

Very truly yours,

PIERING, SCHERZER & SWARTZ
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