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Mr. Bill Yurkofsky

Bill's Derailleur Bicycle Specialists
3211 Greenmead Road

Baltimore, Maryland 21207

Dear Mr. Yurkofsky:

This is in response to your letter dated September 28, 1974,
requesting an advisory opinicn about the requirements of the
Carmission's bicycle safety requlations for toe clearance (16 CFR -
1512.17(d)), derailleur guards (16 CFR 1512.7(b)), protrusions
(16 CFR 1512.4(e)), and projections (16 CFR 1512.4(q)).

In your letter you requested clarification of the term "center
- of the pedal” as it is used in paragraph 1512.17(d). That paragraph
requires that bicycles which are not equipped with toe clips must
have a clearance of at least 3.5 inches between the pedal and the
front tire or fender when turned to any position. That paragraph
provides that the measurement shall be made "from the center of the

entire pedal's rotational axis..."” "The pedal must be horizontal and
in its most forward position." :

You also asked if a device commonly called a "disc spoke protector"
would satisfy the requirements of paragraph 1512.9(b), which provides
that derailleurs shall ke guarded to prevent an improperly adjusted
or damaged drive chain fram interfering with or stopping the rotation
of the wheel. Incorporation of a disc spoke protector on a bicycle
equipped with a derailleur would ke one means to satisfy the require-
ment of paragraph 1512.9(b).

You also asked if the peg devices which are sometimes used to hold
a tire pump to the frame of a bicycle would ke considered to be "pro-
trusions" as that term is used in paragraph 1512.4(e) or "projections"
as that tem is used in paragraph 1512.4(g). "Such devices would be
exposed protrusions within the meaning of secticn 1512.4(e) if they are
not covered by a protective cap or do not meet the requirements of
sections 1512.4(e) and 1512.18(b). Protective caps must also ke of
such design and size so that they are not protrusions." If a tire purp
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is installed on a bicycle, it would be considered to be a protective
cap and be subject to sections 1512.4(f) and 1512.18(c).

If the peg devices were located within the area dsscrired in
paragraph 1512.4(g), they would ke "projections," and if the tire
pup were installed within that area, it would also ke considered a

"projection.”
w incerely, !

Michael A. Brown,
General Counsel
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