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Lewe B. Martin, Esquire ' , T T
Pove, Ballaxrd & Loes - - - I - -
700 Brawnexr Building - =
838 Seventesuth Strest NW.W.
Washington, D.C. 20086

Dear Mz'"; Martin:

Thls is in respcnse to your September 5, 1974 1ett
requesting an advisory opinion on three aspects of our bieycle
regnlations {18 CFR, Part 1512). _ _ T T

Your letter first asks which, Af any, provisions of tha
Consumer Product Safety Act (CPSA) apply to manufacturers,
‘importers, distributors, and retailers of bicyecles in light
o: the Commigsion®s regula&ion of bicycles undexr the Federal

zardona Substancass Act {FHSA). 2As vou know, the Commission -
s rﬁquired to utiliza the FASA, the Poison Prevention Pack-
ging Act of 1970, and the Flammable Fabrics Act whenever the
rovisions of those acts are sufficient to eliminate or reduce
a risk of injury associated with a consumer prodact (CPSA, .
section 30{d4)). In regulating blcvcles under the FESA, the |
Commissicn declined to determine that the FESA provisions were
not sufficient to rednce those risks addressed by the bicyclae
regulations. A petition raquesting such a determination was
danied by the Commission. Puture risks, however, might well
support a section 30{(d) finding that would enable the regula-
tion of bicycles under the provisions of the CPSA.
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Agside from regqulations specifically concerniﬂg nlcycles,
there are areas where bicvecle manufacturers, importers, retallers,
and distributors conld fall within provisions of the CPSA. At
the present téme, the regqulations for the reporting of "sub—
stantial product hazards®™ under section 13(b) of the CPSA
(16 CFR, Part 1115) apply to all acts administered by the Com-
mission. In promulgating these regulations, the Commission
nade the required determination under section 30(d) in the




,-2.-

reamble to the regulation published in the Pederal Register

(39 P.R. 6061-69, February 19, 1974). Similarly, the Commission
has proposed that the requlations for recordkeeping (39 F.R.
31516-18, September 3, 1974) under section 16 of the.CPSA be
applicable to manufacturers, importers, private labelexrs, and
distributors of products affected by any of the "transferred
acts? as well as by the CPSA. The Commission made an initial
section 30(d) determination in the preamble of the proposed
regulations. In every casa, a section 30(d) dstermination
would precede the application of CPSA provisions to a transfexred
act, e : o A R A

Your specific question in this area Focus=sz on the use of -

the penalty and enforcement provisions of the CPSA for bicycles.
Because our current bilcycla regulations are issued under the . "
FHSA, only the provisions of that Act would be used for enforce~ -

ment and penalty purposes. . o

The ‘Becond question raised by vour letter raferences our =
August 74 1374 Advisory Opinion $131, Under section 2(b) of the
FHSA, "interatate commerce®” includas "commerce between any State
or terxritory and any place outside therezof...™ As used in the
bicycle regulation, thexefore, interstate commerce refers to
. the importation of bicycles as well a3 the shipment batween states
within the United States. Regardlsss of any subsaquent movement,
any bicycle which arrives in a Uanited States port of entry is .
deemed to have been intrcduced into interstate commerce on its
date of entry. ' ' '

Your final guestions rafer to the applicability of tha FHUSA
epurchase regulations (16 CFR section 1300,202) to the imported
biecvele pedals which certain U.S. wholesale distributors have
in inventory. ©Please nota that the pedals would not be hazardous
 Suvsaancea under the FHSA because the bicycle regulations apply
only to "already-assembled” or “"ready-for-assembling® bicvcles.
To respond to your more general concerns, in those situations
where impopted products are found to be banned under tha FHSA, -
any subsequent shipments of those products would be denied entry
into this country. However, 1t is unlikely that any products of
3 foreign manufacturer which are not banned would be denied
entry. As required by the repurchase requlations, the importer
of a banned article, as a "manufacturer,® must bear any finincial

loss.

Por your information, the ragulation was originally finalized
to apply to affected products introduced into interstate cormerce
on or after Januwary 1, 1975, but that date will be extended and
the Commission will soon propose an effective date of May 1, 1975,

Sincersly, _

- Original sigheé br o
g;‘_\._.Mic.jhasl A. Brews .
Michael A, Brown

General Counsel
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Mr. Michael A. Brown

General Counsel - i
Consumer Product Safety Commission
1750 K Street, N.W. - '
Washington, D.C. 20006

Dear Mr. Brown:

Oh behalf of the Bicycle Wholesale Distributors
Association, 'a nation wide trade association, may I redquest
an advisory opinion conc¢erning -the Establlsnment of Safety
Standards for Blcycles, 16 CFR, Part 1512. T would like to
know i1f the provisions of the Consumer Product Safety Act.
(with the exceptions of sections 30(a) and 30(a)) have any
application to bicycles. 1In the Federal Register of July 16,
1974, the Commission promulgated standards for bicycles
under the authority of the Federal Hazardous Substances Act.
Bicycles not meeting these requlrements are considered
‘banned hazardous substances. .
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Since the provisions of the Consumer Product
Safety Act differ in many important respects from the
Federal Hazardous Substances Act, the question arises
whether bicycles will be regulated only under the FHSA or
under the FHSA and the CPSA. Specifically, do any of the
requirements, or penalties, or enforcement provisions of the
CPSA apply to bicycle manufacturers, importers, distributors
and retailers? Or will bicycle manufacturers, importers,
distributors and retailers by regulated solely under the
provisions of FHSA?

I have had an opportunity to examine Advisory
Opinion 131, dated August 7, 1974, concerning imported
bicycles. We respectfully request further amplification of
this opinion. Specifically, we are concerned where a U.S.
wholesale distributor of bicycles enters imported bicycles
into a State of the United States prior to January 1, 1975;
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moves the bicycles intrastate from the P.O.E. to another
city prior to January 1, 1975; and then ships the said
bicycles interstate after January 1, 1975. Does the com-
pliance section (16 CFR §1500.18(a) (12)) apply at the date
of entry at fhe P.O.E. or does it apply at the date of
shipment from one of the United States to another. It would
appear from Advisory Opinion 131 that the date of entry at
the P.0.E. would be determlnlng, however we would appre01ate
being absolutely clear 1n this regard.

By definitlon, 15 USC 1274, the term "manufacturer”
includes an importer for resale. Many wholesale distribu-
tors of bicycles and bicycle parts are importers of these
substances. We request a further oplnlon as to how the
Commission would consider the refusal of admission of imported
bicycles or bicycle parts. .Several U.S. wholesale distri-
butors are confronted with the situation where they have in
inventory imported bicycle pedals which have been determined
to be hazardous substances and are subject to repurchase.,
Pursuant to 16 CFR §1500.202 a wholesale distributor of
bicycle pedals produced by a domestic manufacturer would be .
entitled to reimbursement from said manufacturer in a repurchase
situation. If the U.S. distributor, who is the importer of
a repurchase substance, fails to be reimbursed by the foreign

*manufacturer, will the Commission move through the Secretary
of the Treasury to refuse further admission of 1mports from
the said foreign manufacturer until reimbursement is made?

‘Very truly yours,

ﬁCounsel

Bicycle Wholesale Distributors
Association

LBM/hbb



