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Mr., Gregory G. Kruszka
Corporate Director

Quality & Liability Control
Emerson Electric Co.

8100 Florissant

St. Louis, Missouri 63136

Dear Mr. Kruszka:

This is in reply to your letter of March 14, 1974, concerning
the applicability of the substantial product hazard notification
regulations issued in the FEDERAL REGISTER of February 19, 1974
(39 F.R. 6061).

Under the regulations, a manufacturer who received information
prior to May 14, 1973, which reasonably supports the conclusion that
his product contains a substantial product hazard would not be required
to notify the Cormission of the defect. However, if the manufacturer
receives further information after May 14, 1973, rclated to a defect
in a product for which he already tcok voluntary corrective field acticnm,
the manufacturer would be required to notify the Commission of the
defect in accordancs with terms of the regulation.

The reasoning behind this interpretation is that the fact that
you are receiving further information involving accidents or the continued
presence of uncorrected products in the marketplace or in the hands of
consumers is some indication that the corrective action taken does not
effectively resolve the problem. TFor example, in & given instance,
pre-May 14, 1973 corrective action could have been limited to recalling
products. The facts may be that only 64 of the 100,000 products
manufactured which might contain a substantial product hazard werc
recalled, while the balance are still in the hands of consumers.
Accordingly, if subsequent information indicates a substantial number
of products with a defect which could create a substantial risk of
injury are still in the hands of consumers after May 14, 1973, the
manufacturer would be required to so inform this Commission.

However, we wish to emphasize that notification under section
15(b) of the regulation does not necessarily indicate that a substantial
product hazard does exist or that further remedial action is necessary.



In reporting under the regulation it would be appropriate for
the manufacturer to describe the history of the incident including a
2scription of the steps previously taken by the manufacturer.

Sincerely,

7 Michael A. Brown
General Counsel
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March 14, 1974

Sadye E. Dunn, Secretary
Consumer Product Safety Commission
Washingtom, D. C. 20207

In the Federal Register notice of February 19, 1974, announcing
the regulations for substantial prodhct hazaxd notlflc 1tions,

in subsection I. (additional requests), a statement is made (copy
attached) on which T would appreciate:a clarification. I am
aware that for any consumer product manufactured prior to May 14,
1973, and for which we receive information after May 14, 1973,
which reasonably supports the conclusion that this product con-
tains a substantial hazard, notification to CPSC is required.
However, in clarification of the marked sentence (attached)
please explain whether the following hypothetical examples would
require notification to CPSC (in the example, assume that the
product was produced prior to May 14, 1973):

Information is received prior to May 14, 1973, which reason-
ably supports the conclusion that the product contains a
substantial product hazard. Corrective field actien was
taken, but the program was not completed by May 14, 1973.
Additional accidents occur after May 14 (and the corrective
program continues) but the additional information received
does not vary in substance from the pre-May 14 information.

Becaus» determination of the existence of a substantial product
hazard was made prior to May 14, 1973, even though accidents

occur after May 14, notification to CPSC is not required. £

this is not the intended meaning of the marked sentences (attached),
what 1is the meaning of that sentence?
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G. G. Kruszka
Corporate Director
Quality & TLiability Control
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