
UNITED STATES 

SECURITIES AND EXCHANGE COMMISSION 
WASHINGTON. D.C. 20549 

D I V I S I O N  OF 

MARKET REGULATION 	 April 6,2006 

Timothy Elliott 
Assistant General Counsel -Regulatory 
Archipelago Holdings, Inc. 
100 South Wacker Drive 
Suite 1800 
Chicago, IL 60606 

Re: 	 Request for Exemption from Rule 601(a)(Z)(iv) and 601(b)(l) under the Securities 
Exchange Act of 1934 for the NYSE Arca Inc.'s Portfolio Crossing Service 

Dear Mr. Elliott: 

In your letters, dated November 18,2005, and December 16,2005,' you requested, on 
behalf of the Pacific Exchange, Inc. ( m a  NYSE Arca, ~nc.)("~xchan~e"),~ that the Commission 
grant certain exemptive relief from the requirements of Rule 6013 under the Securities Exchange 
Act of 1934 ( " ~ c t " ) ~  in connection with a recently approved rule change5 relating to the 
operation of NYSE Arca, LLCYs Portfolio Crossing Service ("Pcs").~ 

1 -See letters from Timothy Elliott, Assistant General Counsel, Archipelago Holdings, Inc., 
to Katherine England, Assistant Director, Division of Market Regulation ("Division"), 
Securities and Exchange Commission ("Commission"), dated November 18,2005, and 
December 16,2005 ("Exemption Requests"). 

2 	 On March 6,2006, the Pacific Exchange, Inc. ("PCX) filed with the Commission a 
proposed rule change, which was effective upon filing, to change the name of the 
Exchange, as well as several other related entities, to reflect Archipelago's recent 
acquisition of PCX and the merger of the New York Stock Exchange ("NYSE") with 
Archipelago. File No. SR-PCX-2006-24. All references herein reflect these 
transactions. 

3 	 17 C.F.R. 5 242.601. 

15 U.S.C. 78s(b)(l). 
s 	 -See Securities Exchange Act Release No. 52719 (November 2,2005), 70 FR 68503 

(November 10,2005) (approving SR-PCX-2005-73). 
6 
 Rule 60 1 (f) of Regulation NMS provides that the Commission may grant exemptions 

from the requirements of the Rule, either unconditionally or on specified terms and 
conditions, "if the Commission determines that such exemption is consistent with the 
public interest, the protection of investors and the removal of impediments to, and 
perfection of the mechanisms of, a national market system." 
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The Exchange has represented that Equity Trading Permit Holders ("ETP Holders") will 
be able to submit for execution, at any time when trading occurs on the Exchange (currently, 
4:00 a.m. Eastern Time to 8:00 p.m. Eastern Time), qualifying cross orders that are part of a 
portfolio basket trade in equity securities. Qualifying baskets will be required to include 
matched buy and sell orders for a minimum of 15 securities having a minimum dollar value of 
one million. These orders will be held by the system and will not execute until at least one 
minute after the close of trading on the Exchange (k,8.01 p.m. Eastern Time). 

Rule 60 1, among other things, requires that every national securities exchange file a 
transaction reporting plan governing the collection, processing, and dissemination of last sale 
data on listed equity and Nasdaq securities executed through its facilities. Paragraph (a)(2)(iv) 
of Rule 601 requires such transaction reporting plan to specify the manner in which transaction 
reports reported pursuant to that plan are to be consolidated with transaction reports from other 
national securities exchanges and national securities association^.^ Paragraph (b)(l) of Rule 601 
prohibits a broker-dealer from, among other things, executing a transaction in any NMS stock on 
an exchange unless there is an effective transaction reporting plan with respect to that 
transaction.' 

The Exchange believes that the aggregate prices generated by portfolio trading do not 
readily fit into the established transaction reporting structure. Therefore, it intends to report 
aggregate-price trades differently from the manner in which single-stock trades are reported 
during its regular trading hours. With respect to exchange-listed securities, the Exchange will 
not disseminate last sale reports in the individual exchange-listed stocks that compose the 
component order executions in PCS. Instead, PCS executions in exchange-listed stocks will be 
transmitted for publication on the tape on an aggregated basis (k,the Exchange will 
disseminate the total shares and total dollar amount of all exchange-listed stocks executed in PCS 
on a particular trading day). Furthermore, the Exchange will not consolidate the exchange-listed 
volume attributable to PCS with the volume in those securities executed in the normal trading 
session occurring on NYSE Arca, LLC. The Exchange, however, will publish on its website, on 
the day after trade date (T + I), the total volume executed on the Exchange in all trading sessions 
- including the PCS -on a stock-by-stock basis. With respect to Nasdaq securities, the 
Exchange will report individual trades occurring in PCS as of the following morning, a 
procedure that mirrors the current NYSE Arca, LLC trade reporting practice for Nasdaq trades 
occurring after 3:30 p.m. Pacific Time. 

Because the Exchange's proposed trade reporting procedures for the PCS differ from the 
requirements of Rule 601, the Exchange has requested exemptions from Paragraphs (a)(2)(iv) 

7 17 C.F.R. $242.601(a)(2)(iv). 

8 17 C.F.R. $ 242.601(b)(l). 
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and (b)(l) of that Rule. The Exchange notes that the Commission granted similar exemptive 
relief under Rule 1 1Aa3- 1, the predecessor to 'Rule 60 1, with respect to the after hours portfolio 

crossing session of the NYSE, because the aggregate prices generated by portfolio trading do not 
readily fit into the established transaction reporting str~cture.~ 

The Commission previously stated that real-time last sale reporting for the individual 
component stocks underlying an aggregate-type execution may not be appropriate, since 
disaggregation may result in assigning a price to each component stock that is not directly related 
to its trading price, with the result that publication of these nominal prices might have limited 
value.'' In granting exemptions for other crossing sessions, the Commission requested that the 
exchange consider how to disseminate data on the volume of the individual stocks in the 
aggregate-price orders executed in the after hours crossing session, before the next day's 
opening." As noted above, the Exchange represented that it has developed a plan whereby it 
will collect and publish data on the volume of the individual stocks in the orders executed in PCS 
on an aggregate stock basis on its website on T + 1. Specifically, the Exchange's website will 
offer users the ability to search for totalvolume executed on the Exchange for a particular trade 
date on a stock-by-stock basis. According to the Exchange, these total volume figures will show 
consolidated volume for each symbol across all trading sessions on the Exchange, including the 
PCS session, on a particular trade day.12 Finally, the Exchange represented that it will receive, 

9 	 -See Securities Exchange Act Release No. 29237 (May 24, 1991), 56 FR 24853 (June 3, 
1991) (temporarily approving the NYSE's after hours trading facility, Crossing Session 
I1 ("CS 11"), and explaining exemptions for CS I1 from the requirements of Rule 11Aa3- 
1)) and Securities Exchange Act Release No. 33992 (May 2, 1993), 59 FR 23907 (May 
9, 1993) (permanently approving NYSE's CS 11). See also Securities Exchange Act 
Release No. 33053 (October 15, 1993), 58 FR 54610 (October 22, 1993) (approving 
CXM Baskets for trading on the Chicago Stock Exchange). 

10 	 See letter from William H. Heyman, Director, Division, Commission, to Catherine R. 
Kinney, Senior Vice President, Market Operations, NYSE, dated May 24, 1991. 

11 	 -See Securities Exchange Act Release No. 33992 (May 2,1994), 59 FR 23907 (May 9, 
1994) (approving the NYSE's CS 11). For example, the NYSE developed a plan under 
which the NYSE would collect the required trade detail information by T+3 and would 
publish this information on a consolidated stock basis in the Daily Sales Report on T+4. 
The Commission acknowledged that this plan would provide more information to market 
participants but stated that the NYSE should continue to examine ways to report such 
information earlier. The Commission understands that at this time the NYSE makes this 
data available on T + 1. 

12 	 Data on the volume of individual stocks executed only in PCS on a particular trade date 
will not be available under this plan. Exemption Requests. 
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with respect to each PCS basket, the details of each cross order component as well as the type of 
program trading strategy utilized for that basket.I3 

Based on the aforementioned factors and conditions, the Commission finds that the 
requested exemptions under Rule 601 are consistent with the requirements of the Act and rules 
and regulations thereunder. Accordingly, based on the Exchange's representations and the facts 
presented, the Commission hereby grants the following: (1) an exemption from paragraph (b)(l) 
that permits the Exchange not to disseminate transaction reports for individual NMS stocks 
traded in PCS; and (2) an exemption from the requirements of paragraph (a)(Z)(iv) of Rule 601 
that permits the Exchange not to disseminate on a consolidated basis the trading volume for each 
of the component stocks traded in PCS. These exemptions are subject to modification or 
revocation at any time, however, if the Commission determines that such action is necessary or 
appropriate to further the purposes of the Act. 

For the Commission, by the Division of Market Regulation, pursuant to delegated 
authority.l4 &+ 

Robert L.D. Colby 
Acting Director 

l3 The Exchange represents that this information is substantially similar to that received by 
the NYSE in connection with its Daily Program Trade Reporting requirements. 

14 -See 17 CFR 200.30-3(a)(27). 



December 16, 2005 

Via Overnight Mail and Electronic Mail 
Katherine A. England 
Assistant Director 
Division of Market Regulation, Office of Market Supervision 
U.S. Securities and Exchange Commission 
100 F Street, NE 
Washington, D.C. 20549-9303 

Re: 	 Request for Exemption from Rule 601(a)(2)(iv) and 601(b)(1) under the Securities 
Exchange Act of 1934 for the Pacific Exchange, Inc.’s Portfolio Crossing Service 

Dear Ms. England: 

The Pacific Exchange, Inc. (“PCX” or “Exchange”), through its wholly owned subsidiary PCX 
Equities, Inc. (“PCXE”), respectfully requests an exemption from Rule 601(a)(2)(iv) and Rule 
601(b)(1) of Regulation NMS under the Securities Exchange Act of 1934 (“Act”) in connection 
with trades executed through the Archipelago Exchange’s (“ArcaEx”) Portfolio Crossing Service 
(“PCS”).1  The Exchange submits this letter in conjunction with a proposed rule change filed by 
the Exchange under Section 19 of the Act, and Rule 19b-4 thereunder, to add certain PCXE rules 
to establish PCS.2   The exemption request is limited to those trades that Equity Trading Permit 
Holders (“ETP Holders”) execute in the PCS process. 

A.	 Background – Description of ArcaEx 

The Archipelago Exchange (“ArcaEx”) is an all-electronic stock market which trades equity 
securities listed with the New York Stock Exchange (NYSE), Nasdaq, American Stock 
Exchange (AMEX) and Pacific Exchange, as well as exchange-traded funds (ETFs) and other 
exchange-listed securities.  Currently, ArcaEx operates as the exclusive equities trading facility 
of PCX Equities, Inc., a wholly-owned subsidiary of the Pacific Exchange, Inc. (PCX).3  Only 

1 Rule 601(f) of Regulation NMS provides the Securities and Exchange Commission (“SEC” or “Commission”) 
authority to issue exemptions from the requirements contained in the rule provided that the exemption is consistent 
with the public interest, the protection of investors and the removal of impediments to, and perfection of the 
mechanisms of a national market system.   
2 See Securities Exchange Act Release No. 34-52719 (November 2, 2005)(approving SR-PCX-2005-73). 
3 The Commission approved the establishment of ArcaEx as a facility of the PCX 
Equities, Inc. in 2001.  See SEC Release No. 34-44983 (October 25, 2001).  Further, see 

Archipelago Holdings, Inc. 
100 South Wacker Drive 

Suite 1800 
Chicago, Illinois 60606 

P 312.960.1696   
F 312.960.1369 

www.archipelago.com 
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registered broker-dealers who have applied for and received an Equity Trading Permit are 
permitted to trade on ArcaEx. 

The ArcaEx matching engine follows price-time priority rules for displayed orders and supports 
additional order types to augment traditional limit and market orders.  ArcaEx maintains an 
electronic file of orders, called the ArcaEx Book.  ArcaEx ranks and maintains limit orders on 
the ArcaEx Book based on a number of execution processes based on order type.  At the ETP 
Holder’s option, ArcaEx may route orders that are not matched on the ArcaEx Book to a 
different market center for execution. 

B. Proposed Rule to Adopt PCS 

The proposed PCS rules will provide ETP Holders an alternative method of trade execution and 
reporting for qualifying portfolio trade activity.  Under the proposed rules, ETP Holders will be 
able to submit qualifying cross orders which are part of a portfolio basket trade in equity 
securities for execution. Qualifying baskets will be required to include matched buy and sell 
orders for a minimum of 15 securities having a minimum dollar value of $1 million.  ETP 
Holders will be able to submit eligible orders into PCS at any time trading occurs on the 
Exchange (currently, 4:00 a.m. Eastern Time to 8:00 p.m. Eastern Time).  However, these orders 
will be held by the system and will not execute until at least one minute after the close of trading 
on the Exchange, i.e., 8:01 p.m. Eastern Time.  Each side of the coupled orders entered into PCS 
will execute without regard to the priority of other orders entered into PCS or ArcaEx.    

Because users of PCS will be required to submit details regarding each cross order component of 
a PCS basket separately into PCS, the Exchange will capture the same information in its 
electronic systems for PCS that it captures for regular cross orders submitted to ArcaEx. 4 

However, users of PCS will also be required to include the type of program trading strategy 
utilized for each basket when inputting the trade details of each cross order component.  The 
result is the Exchange will receive, with respect to each PCS basket, information substantially 
similar to that received by the New York Stock Exchange in connection with its Daily Program 
Trade Reporting (“DPTR”) requirements. 

C. Trade Reporting in PCS and Rule 601 of Regulation NMS 

The Exchange will handle trade reporting for PCS executions in one of two different ways, 
depending on whether a particular PCS component execution involved exchange-listed or 
Nasdaq securities.  With respect to exchange listed securities, the Exchange will not disseminate 
last sale reports in the individual exchange-listed stocks that comprise the component order 
executions in PCS. Instead, PCS executions in exchange-listed securities will be transmitted to 
the Securities Industry Automation Corporation (“SIAC”) for publication to the “tape” on an  

Securities Exchange Act Release No. 34-52497 (September 22, 2005)(order approving

proposed rule changes relating to acquisition of PCX Holdings by Archipelago Holdings, 

Inc.). 

4 Each particular PCS cross order component will include a unique basket number identifier tying it to the other 

cross order components in the basket. 
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aggregate basis. The system will calculate the total shares and total dollar amounts of all 
exchange-listed symbols executed in PCS in any particular trading day.  The Exchange will then 
transmit this total as an administrative message over the high speed line to SIAC.  The Exchange 
will not consolidate the exchange-listed volume attributable to PCS with the volume in those 
securities occurring in the normal trading session occurring on ArcaEx when it submits the 
information to SIAC.  With respect to Nasdaq-listed securities, the Exchange will report 
symbols individually to Nasdaq, the securities information processor for Nasdaq securities, as 
regular transactions as of the following morning – this reporting procedure mirrors the current 
ArcaEx trade reporting practice for Nasdaq trades occurring after 3:30 p.m. Pacific Time. 

The Exchange has developed a plan whereby it will collect and publish data on the volume of the 
individual stocks in the orders executed in PCS on an aggregate-stock basis on its website on the 
day after trade date (T + 1). The website will offer users the ability to search for total volume 
executed on the Exchange for a particular trade date on a symbol by symbol basis.  These total 
volume figures will show consolidated volume for each symbol across all trading sessions on the 
Exchange on a particular trade date including the PCS session.  Data on the volume of individual 
stocks executed only in PCS on a particular trade date will not be available under this plan. 

Rule 601 of Regulation NMS requires each national securities exchange to file a transaction 
reporting plan meeting certain conditions for the collection, processing and dissemination of last 
sale data regarding transactions in securities executed through its facilities.  As discussed above, 
the Exchange’s PCS will transmit on a daily basis administrative messages to the “tape” 
disclosing aggregate PCS activity (i.e. the total number of shares and total market value).  
Therefore, under the proposed rules, the Exchange will not disseminate last sale reports to the 
“tape” in the individual stocks that comprise the aggregate-price executions in PCS and will not 
consolidate the volume attributable to PCS in its reports to the “tape” with the volume in those 
securities executed in the other ArcaEx trading sessions. 

Accordingly, the Exchange requests appropriate exemptive relief from the requirements of Rule 
601(a)(2)(iv) and 601(b)(1) of Regulation NMS under the 1934 Act, to the extent that the 
Commission views the Exchange’s proposed reporting procedures for the PCS are inconsistent 
with Rule 601 of Regulation NMS. The Commission has in the past granted exemptive relief 
under Rule 11Aa3-1, the predecessor to current 601 of Regulation NMS, with respect to other 
self-regulatory organization after hours crossing facilities which report activity on an aggregate 
basis because the aggregate prices generated by portfolio trading do not readily fit into the 
established transaction reporting structure.5  The Exchange believes that similar considerations 
warrant the extension of exemptive relief to aggregate-price transactions effected through its 
PCS and as such the Exchange respectfully requests similar relief. 

5 See Securities Exchange Act Release No. 34-29237 (May 24, 1991), approving the New York Stock Exchange’s 
(“NYSE”) after hours crossing facility, Crossing Session II (“CS II”),on a pilot basis and explaining exemptions 
for CS II from the requirements of Rule 11Aa3-1.  Further, see Securities Exchange Act Release No. 34-33992 
(May 2, 1994), order granting permanent approval to CS II. 
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If you have any questions or concerns, please do not hesitate to call me at 312-442-7170.  

Sincerely, 

Timothy Elliott  
Assistant General Counsel - Regulatory 
Archipelago Holdings, Inc. 


