
 
 
 
 

July 11, 2003 
 

 
 
Ms. Elaine Michitsch 
Member Firm Regulation 
New York Stock Exchange, Inc. 
20 Broad Street 
New York, New York 10005 
 
Ms. Susan Demando 
Director, Financial Operations 
NASD Regulation, Inc. 
1735 K Street, NW 
Washington, D.C. 20006-1500 
 
Re:  Recording Certain Broker-Dealer Expenses and Liabilities  
 
Dear Ms. Michitsch and Ms. Demando: 
 
 You have requested guidance from the Division of Market Regulation 
(“Division”) of the U.S. Securities and Exchange Commission (“Commission”) 
concerning the application of the financial responsibility rules1 when a third party, which 
may include a parent, holding company, or affiliate of a broker-dealer, agrees to assume 
responsibility for payment of the broker-dealer’s expenses.2  You are concerned that 
some broker-dealers are using these expense-sharing agreements as a basis for not 
recording expenses and liabilities on the broker-dealer’s books and records.  In that 
instance, the books and records of the broker-dealer may not accurately reflect its 
performance and financial condition, artificially inflating its profitability, causing it to 
appear to be in capital compliance when it is not, and possibly disguising fraudulent 
activity.  Further, you need access to sufficient records to verify that the broker-dealer is 
in compliance with the financial responsibility rules.  
 

Under the financial responsibility rules, broker-dealers are required to prepare 
certain financial statements in accordance with generally accepted accounting principles 
(“GAAP”).  A broker-dealer is also required to make and keep current certain books and 

                                                
1 For purposes of this letter, the financial responsibility rules include the net capital rule, Rule 15c3-1 under 
the Securities Exchange Act of 1934 (“Exchange Act”), and reporting and record keeping requirements 
under Exchange Act Rules 17a-3, 17a-4, and 17a-5. 
2 If a third party pays certain expenses of a broker-dealer, that party may be required to register with the 
Securities and Exchange Commission as a broker-dealer in accordance with Section 15 of the Exchange 
Act. 
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records relating to its business, including records “reflecting all assets and liabilities, 
income and expense and capital accounts.”3   A broker-dealer must also retain copies of 
all written agreements entered into by the broker-dealer relating to its business.4 

 
It is the view of the Division that: 
 

1. Pursuant to Exchange Act Rule 17a-3(a)(1) and (a)(2), a broker-dealer must make 
a record reflecting each expense incurred relating to its business and any corresponding 
liability, regardless of whether the liability is joint or several with any person and 
regardless of whether a third party has agreed to assume the expense or liability.  A 
broker-dealer must make a record of each expense incurred relating to its business, 
including the value of any goods or services used in its business, when a third party has 
furnished the goods or services or has paid or has agreed to pay the expense or liability, 
whether or not the recording of the expense is required by GAAP and whether or not any 
liability relating to the expense is considered a liability of the broker-dealer for net capital 
purposes.  One proper method is to record the expense in an amount that is determined 
according to an allocation made by the third party on a reasonable basis.   
 
2. If the broker-dealer does not record certain expenses on the reports it is required 
to file with the Commission or with its designated examining authority (“DEA”) under 
the financial responsibility rules, the broker-dealer may satisfy the Exchange Act Rule 
17a-3(a)(1) and (a)(2) requirement to make a record of those expenses by making a 
separate schedule of the expenses. 

  
3. If a third party agrees or has agreed to assume responsibility for an expense 
relating to the business of the broker-dealer, and the expense is not recorded on the 
reports the broker-dealer is required to file with the Commission or with its DEA under 
the financial responsibility rules, any corresponding liability will be considered a liability 
of the broker-dealer for net capital purposes unless: 

 
a. If the expense results in payment owed to a vendor or other party, the vendor or 
other party has agreed in writing that the broker-dealer is not directly or indirectly liable 
to the vendor or other party for the expense;5 

 
b. The third party has agreed in writing that the broker-dealer is not directly or 
indirectly liable to the third party for the expense;  

 
c. There is no other indication that the broker-dealer is directly or indirectly liable to 
any person for the expense;  

                                                
3 Exchange Act Rule 17a-3. 
4 Exchange Act Rule 17a-4. 
5 This requirement does not apply to a fixed term arrangement with a lessor that was in place before the 
issuance of this letter. 
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d. The liability is not a liability of the broker-dealer under GAAP; and 

 
e. The broker-dealer can demonstrate that the third party has adequate resources 
independent of the broker-dealer to pay the liability or expense.  
 
4. Any withdrawal of equity capital, as defined in paragraph (e)(4)(ii) of Exchange 
Act Rule 15c3-1, from a broker-dealer by a third party, other than a withdrawal described 
in paragraph (e)(4)(iii) of Exchange Act Rule 15c3-1, within three months before or 
within one year after the broker-dealer incurs an expense which the third party has paid 
or agreed to pay, will be presumed for net capital purposes to have been made to repay 
the third party for the expense of the broker-dealer, unless the broker-dealer’s books and 
records reflect a liability to the third party relating to the expense. 
 
5. For purposes of determining net capital, if the broker-dealer records a capital 
contribution from a third party that has assumed responsibility for paying an expense of 
the broker-dealer, and the expense is not recorded on the reports the broker-dealer is 
required to file with the Commission or with its DEA under the financial responsibility 
rules, the broker-dealer must be able to demonstrate that the recording of a contribution 
to capital is appropriate.  Among other things, the broker-dealer must be able to 
demonstrate that the third party has paid the expense or has adequate resources 
independent of the broker-dealer to pay the expense and that the broker-dealer has no 
obligation, direct or indirect, to a vendor or other party to pay the expense.   For net 
capital purposes, any equity capital withdrawn by the third party, other than a withdrawal 
described in paragraph (e)(4)(iii) of Exchange Act Rule 15c3-1, within three months 
before or one year after the broker-dealer incurs the expense, will be deemed to have 
been a repayment of the expense to the third party.  For net capital purposes, if a 
contribution to capital is made to a broker-dealer with an understanding that the 
contribution can be withdrawn at the option of the contributor, the contribution may not 
be included in the firm’s net capital computation and must be re-characterized as a 
liability.  Any withdrawal of capital as to that contributor within a period of one year, 
other than a withdrawal described in paragraph (e)(4)(iii) of Exchange Act Rule 15c3-1, 
shall be presumed to have been contemplated at the time of the contribution.6  
 
6. If a third party agrees or has agreed to assume responsibility for an expense of the 
broker-dealer, the broker-dealer must make, keep current, and preserve the following 
records pursuant to Exchange Act Rules 17a-3 and 17a-4: 
 
a. If a vendor or other party has agreed that the broker-dealer is not liable directly or 

                                                
6 Letter from Michael A. Macchiaroli, Associate Director, Division of Market Regulation, to Raymond J. 
Hennessey, Vice President, New York Stock Exchange, and Susan Demando, Vice President, NASD 
Regulation (February 23, 2000).  This letter presumes that a broker-dealer’s designated examining authority 
could recognize an exception to this presumption under appropriate circumstances. 
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indirectly to the vendor or other party for an expense, a written agreement between the 
broker-dealer and the vendor or other party that clearly states that the broker-dealer has 
no liability, direct or indirect, to the vendor or other party; and 
 
b. A record of each expense assumed by the third party.  

 
7. A broker-dealer must make, keep current, and preserve a written expense sharing 
agreement7 between the broker-dealer and a third party that has paid or agreed to pay an 
expense of the broker-dealer.  The agreement must set out clearly which party is 
obligated to pay each expense, whether the broker-dealer has any obligation, direct or 
indirect, to reimburse or otherwise compensate any party for paying the expense, and, 
when the broker-dealer records the expense in an amount that is determined according to 
an allocation made by the third party, the method of allocation.    
 
8. Each broker-dealer and broker-dealer applicant must be able to demonstrate to the 
appropriate authorities that it is in compliance with the financial responsibility rules in 
connection with any expense-sharing agreement it has entered into, and therefore it may 
be required to provide these authorities with access to books and records, including those 
of unregistered entities, relating to the expenses covered by the agreement. 
 
9. A broker-dealer must notify its DEA if it enters into, or has entered into, an 
expense sharing agreement and the broker-dealer does not record each of the expenses it 
incurs relating to its business on the reports it is required to file with the Commission or 
with its DEA under the financial responsibility rules.  The notification must include the 
date of the agreement and the names of the parties to the agreement.  The broker-dealer 
must provide a copy of the agreement to its DEA upon request.  
 
 Please contact me if you have any other questions or concerns relating to this 
matter.  
 
      Sincerely yours, 
  
 
      Michael A. Macchiaroli 
      Associate Director 

                                                
7 Expense sharing agreements include franchising or other agreements relating to the costs of doing 
business of the broker-dealer. 


