
UNITED STATES 


SECURITIES A N D  EXCHANGE COMMISSION 

WASHINGTON, D.C. 20549 


DIVISION OF 	 November 20,2008 
TRADING AND MARKETS 

Amal Aly, Esq. 
Managing Director and 
Associate General Counsel 
Securities Industry and Financial Markets Association 
360 Madison Avenue, 17th Floor 
New York, NY 1001 7 

Re: 	 Request for No-Action Relief Relating to NYSE Rule 353(b) and NASD IM- 
2420-2 

Dear Ms Aly: 

Based on the facts and representations set forth in your letter dated November 19, 
2008, the staff of the Division of Trading and Markets will not recommend enforcement 
action to the Commission under Section 15(a) of the Securities Exchange Act of 1934 
against a retiring representative of a registered broker-dealer ("Firm") if the retiring 
representative, the Firm, and the receiving representative, comply with the terms and 
conditions described in your letter, without the retiring representative maintaining his or 
her status as a registered associated person of the Firm upon retirement. 

This staff position concerns enforcement action only and does not represent a 
legal conclusion regarding the applicability of the statutory or regulatory provisions of 
the federal securities laws. In addition, this position is based solely on the representations 
that you have made, and any different facts or circumstances might require a different 
response. Moreover, we express no view with respect to other questions the proposed 
activities may raise, including the applicability of any other federal or state laws or the 
applicability of any self-regulatory organization rules (including NYSE Rule 353(b) or 
NASD IM-2420-2). 



November 19, 2008 

James L. Eastman 
Chief Counsel, Trading & Markets 
U.S. Securities and Exchange Commission 
100 F St. NE 
Washington D.C.  20549 

Re: Request for No Action Relief Relating to NYSE Rule 353(b) and 
NASD IM-2420-2

Dear Mr. Eastman: 

The Securities Industry and Financial Markets Association (“SIFMA”)1 is writing 
to request that the staff of the Division of Trading and Markets advise us that the staff 
will not recommend Commission enforcement action under the Securities Exchange Act 
of 1934 (SEA) Section 15(a) against a retiring representative2 of a registered broker 
dealer (Firm) based on the use of procedures described in this letter with respect to the 
circumstances by which a retiring representative may be compensated after the 
termination of employment for business done by or through his or her employer before 
the termination of employment. 

The SEC Staff has issued three No Action letters in the past with respect to this 
topic.3  In these letters, the Staff provided no action relief under Section 15(a) based on 
the described specific procedures with respect to permitting compensation to be paid to 

1  SIFMA brings together the shared interests of more than 650 securities firms, banks and asset managers. 
SIFMA’s mission is to promote policies and practices that work to expand and perfect markets, foster the 
development of new products and services and create efficiencies for member firms, while preserving and 
enhancing the public’s trust and confidence in the markets and the industry.  SIFMA works to represent its 
members’ interests locally and globally.  It has offices in New York, Washington D.C. and London, and its 
associated firm, the Asian Securities Industry and Financial Markets Association, is based in Hong Kong.  

2  SIFMA suggests that the term “retiring representative” include not only those who retire from a member
firm but also those who die unexpectedly, become totally disabled or leave the securities industry to the 
extent they also satisfy the length of service, length of experience and conduct requirements set forth
herein.  In the case of death of the retiring representative, the retiring representative’s beneficiary 
designated in the written contract, or the retiring representative’s estate if no beneficiary is so designated,
may be the beneficiary of the respective firm’s agreement with the deceased representative. 

3  See Securities and Exchange Commission No Action Letters Gruntal & Co., L.L.C. (October 14, 1998), 
Prudential Securities Incorporated Incoming Letter Dated September 14, 1994 (October 11, 1994), and
Shearson Lehman Brothers Inc. (March 25, 1993).  Any relief granted in response to this letter would not 
be applicable to compensation arrangements entered into prior to the date of this no action request. 
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retiring representatives.  The purpose of this request for No Action relief is to update 
those three prior letters, and to describe the terms and conditions under which a Firm may 
pay compensation.  These terms and conditions will be contained in a bona fide contract 
that provides for the payment of compensation to the retiring representative by the Firm. 

4  NYSE Rule 353(b) has been incorporated into the FINRA rulebook. 
http://www.finra.org/web/groups/corp_comm/documents/rules_regs/p019440.pdf

5  An exception to this length of service requirement will be made in the case where a retiring
representative’s employment terminates unexpectedly before the three year requirement due to death or
total disability. 

6  A “team” is defined as the retiring representative and at least one other registered representative who 
have jointly serviced on a continuous basis for not less than three years, as of the Retirement Date, more 
than 50% of the account holders subject to the agreement between the Firm and the retiring representative. 

Under New York Stock Exchange (NYSE) Rule 353(b), no registered 
representative or officer shall be compensated for business done by or through his 
employer after the termination of his employment except as may be permitted by the 
NYSE.4

The Financial Industry Regulatory Authority (FINRA), under its predecessor 
NASD, issued an interpretive memo, IM-2420-2, “Continuing Commissions Policy”, 
which specifically permitted the payment of “continuing commissions” in connection 
with the sale of securities to a registered representative who “even after they cease to be
employed by a member…provided bona fide contracts call for such payment.” IM-2420-
2 specifically prohibited retiring representatives who have entered into these contracts to 
solicit new business or open new accounts if they are not registered.   

The Firm and the retiring representative must meet the following as it applies to 
each of them: 

• The retiring representative must have been continuously employed by or 
otherwise associated with the Firm for a threshold minimum number of years, but 
not less than three years, as of the date of retirement of the retiring representative 
(“Retirement Date”).5 Alternatively, the retiring representative must have been 
continuously a member of a team for a threshold minimum number of years, but 
not less than three years, as of the Retirement Date, and that team must have been 
in continuous existence as part of that, and (if applicable) a prior, Firm for a 
threshold minimum number of years,6 but not less than three years, as of the 
Retirement Date.  

• The retiring representative must demonstrate that he/she has conducted 
himself/herself in a manner exhibiting appropriate standards of professional and 
ethical conduct, which will be determined by the Firm consistent with the 
following standards:  

 

http://www.finra.org/web/groups/corp_comm/documents/rules_regs/p019440.pdf
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7  The sharing of commissions will be limited to commissions derived from accounts held for continuing 
customers of the retiring representative regardless of whether customer funds or securities are added to the 
accounts during the period after retirement.  

o low incidence of investment-related customer complaints, arbitrations or 
litigation involving the retiring representative and either settled or decided 
for $25,000 or more during the three years prior to the Retirement Date; 

o low incidence of pending investment-related complaints, arbitration or
litigation during the three years prior to the Retirement Date;  

• If a retiring representative has been named in investment-related complaints, 
arbitrations or litigation that have either been settled or decided for $25,000 or 
more during the three year period prior to the Retirement Date in order to be 
eligible the Firm must: (i) have investigated the complaints, arbitration and/or 
litigation, (ii) have determined that the retiring representative’s conduct does not 
merit any disciplinary action, or being placed on special or heightened 
supervision, and (iii) have determined in the Firm’s reasonable judgment that the 
retiring representative is not responsible for the conduct alleged in the complaints, 
litigation and/or arbitrations, or that they involved non-sales practice allegations.  

• The retiring representative must not be subject to a statutory disqualification 
resulting from any action of, or proceeding brought by, the Securities and
Exchange Commission or any self-regulatory organization for which the sanction 
is currently in effect (or was in effect during any part of the three years prior to 
the Retirement Date). 

• The Firm must establish parameters for a reasonable time period, not to exceed 
five years, following retirement and a percentage scale (that is either fixed or 
decreases the percentage the retiring representative receives each year) regarding 
the sharing of commissions by the retiring representative and the receiving 
registered representative.7

• The retiring representative must not  contact former clients for the purpose of 
soliciting such clients to enter into securities transactions, discussing any past, 
present, or future transactions with such former clients, or otherwise providing 
securities related services or advice to the extent the services or advice relates to 
transactions in securities.  The retiring representative must acknowledge this 
limitation in writing.  

• The retiring representative must comply, to the extent applicable, with federal and 
state securities statutes and regulations, all policies, procedures and rules of 
relevant regulatory and self-regulatory bodies, including, without limitation, the 
Securities and Exchange Commission, FINRA and the NYSE.  
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8   In the event that the retiring representative is disabled or dies, the Retirement Date would be the date of
disability or death of the representative.  In such circumstances, the Firm shall notify clients of the 
departure or death of the representative and the transfer of the accounts to the receiving representative. 

• The retiring representative must sever association with the Firm and with any 
municipal securities dealer, government securities dealer, investment adviser or 
investment company affiliates (except as may be required to maintain any licenses 
or registrations required by any state) and, is not permitted to be associated with 
any other broker, dealer, municipal securities dealer, government securities 
dealer, investment adviser or investment company, during the term of his or her 
agreement.  The retiring representative also may not be associated with any bank, 
insurance company or insurance agency (affiliated with the Firm or otherwise) 
during the term of his or her agreement if the retiring representative’s activities 
relate to effecting transactions in securities. 

• The retiring representative must certify at least annually to the Firm that he/she 
has adhered to the requirements and conditions of the agreement.   

• The Firm must contact a representative sample of the account holders including a 
significant set of high grossing customer accounts subject to the agreement at 
least annually to confirm that the retiring representative has not provided 
investment advice or solicited trades in securities in any way. For example, the 
Firm may contact annually: (i) holders of the top 10 highest grossing client 
accounts for that year; and (ii) holders of one-half of the next 25% highest 
grossing client accounts. 

In addition to the agreement with the retiring representative, the Firm also may 
enter into an agreement with one or more receiving registered representatives of the Firm
(“the receiving representative”) who will service, and may receive compensation related 
to, the client accounts of the retiring representative.  The retiring representative may 
recommend a receiving representative(s) but will not be personally compensated by the 
representative(s) for the referral.  In all instances, the Firm shall approve the receiving
representative.  Prior to the Retirement Date, the Firm must inform the account holders of 
the applicable accounts in writing of the retiring representative’s departure from the Firm
and of the transfer of the applicable accounts to the receiving representative(s).8

The receiving representative must meet the following criteria: 

• Except as provided below, the receiving representative must have been employed 
in the securities industry in a registered capacity for a minimum of three years as 
of the Retirement Date. 

• Except as provided below, the receiving representative must have been 
continuously affiliated with the Firm in a registered capacity for a minimum of 
one year as of the Retirement Date.  This one year requirement can be reduced to 
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six months if the Firm has established a transition period whereby the retiring 
representative works with the receiving representative to jointly service the 
account holders who are subject to the agreement.  

•	 If there is more than one receiving representative who will be jointly servicing the 
accounts under the agreement with the retiring representative, and one of the 
receiving representatives has less than three years of industry experience, or has 
been with the Firm for less than one year, then that person can jointly service the 
client accounts of the retiring representative so long as the Firm arranges for a 
more senior person to mentor that person for at least one year.     

•	 The receiving representative must not be subject to a statutory disqualification 
resulting from any action of, or proceeding brought by, the SEC or any SRO for 
which the sanction is currently in effect (or was in effect during any part of the 
three years prior to the Retirement Date). 

For the foregoing reasons, we respectfully request that the staff  will not 
recommend enforcement action under SEA Section 15(a) against a retiring representative 
of a registered broker dealer based on the use of procedures as described above. 

Thank you for your help in this matter.  Please do not hesitate to call me at (212) 
313-1268 if you have any questions. 

Respectfully submitted, 

Amal Aly 

cc: 	Ira Hammerman 
 Marc Menchel 
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