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Q1: Has there been a change in equipment management and disposition 
from Title 49 to Title 23 requirements.  This will create a burden on our 
SHSO.  When will NHTSA inform us?  Can we be granted a waiver? 

A:         The requirements for equipment management haven’t changed.  Titles 23 
and 49 are in complete agreement. However, NHTSA Chief Counsel recently 
clarified that Title 49, Part 18.32 (b) States, was not being interpreted correctly. 
Excerpts from the Titles with explanations follow: 

Title 49: Transportation:     PART 18—UNIFORM 
ADMINISTRATIVE REQUIREMENTS FOR GRANTS AND 
COOPERATIVE AGREEMENTS TO STATE AND LOCAL 
GOVERNMENTS 

§ 18.32   Equipment. 

(b) States. A State will use, manage, and dispose of equipment 
acquired under a grant by the State in accordance with State laws and 
procedures. Other grantees and sub-grantees will follow paragraphs (c) 
through (e) of this section. (emphasis added) 

d) Management requirements. Procedures for managing equipment 
(including replacement equipment), whether acquired in whole or in part 
with grant funds, until disposition takes place will, as a minimum, meet 
the following requirements: 

(2) A physical inventory of the property must be taken and the results 
reconciled with the property records at least once every two years. 

Explanation: Paragraph (d) (2) above requiring a physical inventory every two 
years does not apply to the SHSO, the primary recipient of Federal highway 
safety funds.  The “other grantees and sub-grantees” referenced are recipients of 
direct funding from the Federal grantor agency.  In NHTSA’s case, these would 
typically be universities and other Section 403 contractors that receive NHTSA 
funds. They would be bound to the requirements of paragraphs (c) through (e), 
not the States. 



Title 23: Highways:     PART 1200—UNIFORM PROCEDURES FOR 
STATE HIGHWAY SAFETY PROGRAMS 

 

§ 1200.21   Equipment. 

(c) Management and disposition. Subject to the requirement of paragraphs 
(b), (d), (e) and (f) of this section, States and their sub-grantees and 
contractors shall manage and dispose of equipment acquired under the 
Section 402 program in accordance with State laws and procedures. 
(emphasis added) (applies to all of NHTSA grant programs) 

Explanation:  Paragraph (c) of this language is complementary of 49 CFR 
18.32’s.  It goes further to include all sub-grantees and contractors that receive 
highway safety funds from the SHSO. 
 
Any equipment purchased with Federal highway safety Section 402 grant funds, 
regardless of whether a State agency, local governmental agency, or contractor is 
the purchaser, must follow the same inventory and other equipment requirements 
as a State agency.  Local sub-grantees of the State’s federally funded highway 
safety program are bound to follow State laws and procedures by default, if they 
are not specifically exempted or referenced in States laws or regulations. 
 
Q2. How will equipment management be addressed in Management 
Reviews?    

 
A: NHTSA will no longer be citing 49 CFR 18.32 (c) through (e) in 
management reviews regarding equipment management issues.  Instead, NHTSA 
will cite 23 CFR 1200.21 (c) that points to the management and disposition of 
equipment acquired under the S402 program “in accordance with State laws and 
procedures.”  Though not specifically cited, all NHTSA grant funds are included 
here.  23 CFR was written before TEA-21 and SAFETEA-LU and the advent of 
their various fund categories. 
 Paragraph 1200.21 (b) Use states that “all equipment shall be used for the 
originally authorized grant purposes for as long as needed for those purposes, as 
determined by the Approving Official (the Regional Administrator), and neither 
the State nor any of its subgrantees or contractors shall encumber the title or 
interest while such need exists.”  The absence of any mechanism to assure 
compliance with this section may lead to an MR Finding.  Monitoring protocols 
and equipment tracking routines may adequately address this requirement. 
 



Q3: Do equipment purchases need to be approved by NHTSA?  How long 
can the state keep the equipment? 

 
A: All purchases and dispositions of equipment with useful life of more than 
one year and an acquisition cost of $5,000 or more must receive prior written 
approval from the NHTSA Regional Administrator.   
 
All equipment shall be used for the originally authorized grant purposes for as 
long as needed for those purposes, as determined by the NHTSA Regional 
Administrator, and neither the State nor any of its sub-grantees or contractors 
shall encumber the title or interest while such need exists. 
23 CFR Part 1200.21 
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