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Deduction for contributions of an employer. Guidance is issued concerning
the application of section 404(a)(6) of the Code to contributions to a cash or
deferred arrangement under section 401(k) or to a defined contribution plan as
matching contributions, where such contributions are attributable to
compensation earned by plan participants after the end of the taxable year.

ISSUE

Whether contributions to a qualified cash or deferred arrangement within the
meaning of section 401(k) or to a defined contribution plan as matching
contributions within the meaning of section 401(m) are deductible by an employer
for a taxable year, if the contributions are attributable to compensation earned
by plan participants after the end of that taxable year.

FACTS

Corporation M maintains Plan X, which consists of a qualified cash or
deferred arrangement within the meaning of section 401(k), and which also
provides for matching contributions within the meaning of section 401(m). M's
taxable year is the fiscal year ending June 30. Plan X has a calendar plan
year. By the last day of Plan X's 1989 calendar plan year, M had contributed
amounts to Plan X in accordance with the terms of the plan. [*2] These amounts
consisted of (a) the elective deferral and matching contributions attributable
to compensation earned by plan participants before the end of M's taxable year
ending June 30, 1989 (Pre-Year End Contributions), and (b) the elective deferral
and matching contributions attributable to compensation earned by plan
participants after the end of M's taxable year ending June 30, 1989 (Post-Year
End Contributions).

M received an extension of time to March 15, 1990, to file the income tax
return for its taxable year ending June 30, 1989 (1989 Taxable Year). On the
income tax return for its 1989 Taxable Year, which was timely filed on March 1,
1990, M claimed a deduction for the entire amount of the elective deferral and
matching contributions made to Plan X during Plan X's 1989 calendar plan year.
Approximately one-half of the claimed deduction related to the Pre-Year End
Contributions, while the remaining portion of the claimed deduction related to
the Post-Year End Contributions. The total amount contributed and claimed by M
as a deduction did not exceed 15 percent of the total compensation otherwise
paid or accrued during M's 1989 Taxable Year to participants under Plan [*3] X,
in accordance with the percentage limitation under section 404(a)(3)(A)(i).

LAW

Section 404(a) provides in relevant part that if contributions are paid to a
profit-sharing or stock bonus plan and are otherwise deductible under chapter 1
of the Code, those contributions are deductible under section 404 (subject to



certain limitations) in the taxable year of the employer when paid, and are not
deductible under any other section of chapter 1 of the Code. In the case of a
contribution that is otherwise deductible under section 162 or 212, section
1.404(a)-1(b) of the Income Tax Regulations provides that in order to be
deductible under section 404(a), the contribution must be an ordinary and
necessary expense during the taxable year in carrying on a trade or business or
for the production of income and must be compensation for services actually
rendered.

Section 1.404(a)-1T, Q&A-1, of the Regulations provides that in order to be
deductible under section 404(a), a contribution otherwise deductible under
section 162 or 212 must be paid or incurred for purposes of those sections, in
addition to satisfying the other requirements for deductibility under those
sections. Section 7701(a)(25) [*4] states that the term "paid or incurred"
shall be construed according to the method of accounting used by the taxpayer to
compute its taxable income. Section 301.7701-16 of the Regulations adopts the
same definition for purposes of the Regulations.

Section 461(a), in conjunction with section 1.461-1(a)(2) of the Regulations,
provides that, for a taxpayer using an accrual method of accounting, an expense
is deductible for the taxable year in which all the events have occurred which
determine the fact of liability and the amount thereof can be determined with
reasonable accuracy. Section 1.461-1(a)(2) specifically states that "no accrual
shall be made in any case in which all of the events have not occurred which fix
the liability . . ."

Section 404(a)(6) provides in relevant part that, for purposes of section
404(a)(3), "a taxpayer shall be deemed to have made a payment on the last day of
the preceding taxable year if the payment is on account of such taxable year and
is made not later than the time prescribed by law for filing the return for such
taxable year (including extensions thereof)." The sole effect of section
404(a)(6) is to deem a payment to have been made on the last [*5] day of the
preceding taxable year. Section 404(a)(6) does not make a contribution
deductible in a taxable year where the contribution could not otherwise have
been deducted in that taxable year if it had actually been paid on the last day
of the taxable year. See S. Rep. No. 1622, 83d Cong., 2d Sess. 55 (1954)
(section 404(a)(6) merely provides to accrual basis taxpayers a grace period to
compute the amount of the contribution due to the difficulty of gathering
information about the taxable year by the close of the taxable year); H.R. Rep.
No. 1280, 93d Cong., 2d. Sess. 347 (1974) (extending the same grace period to
cash basis taxpayers); Don E. Williams Co. v. Commissioner, 429 U.S. 569, 575 n6
(1977).

Rev. Rul. 76-28, 1976-1 C.B. 106, provides that a contribution made after the
close of an employer's taxable year will be deemed to have been made on account
of the preceding taxable year under section 404(a)(6) if, among other
conditions, the payment is treated by the plan in the same manner as the plan
would treat a payment actually received on the last day of such preceding
taxable year of the employer.

ANALYSIS

Under section 404(a)(6), as interpreted by Rev. Rul. 76-28, [*6] the
payment of M's Post-Year End Contributions to Plan X could be deemed to have
been made on the last day of M's 1989 Taxable Year, if Plan X treated the
payment of those contributions at the time they were actually received in the
same manner that the plan would have treated a payment of those same
contributions had they instead been received on the last day of M's 1989 Taxable
Year. However, Plan X could not have done so. Compensation cannot be deferred
and contributed to a plan as elective deferrals, and matching contributions
cannot be made to a plan with respect to such elective deferrals, until the
underlying compensation has actually been earned. At the time Plan X actually
received the payment of M's Post-Year End Contributions, Plan X could properly
treat the payment as consisting of elective deferral and matching contributions,
because the underlying compensation had already been earned. If Plan X had



instead received a payment of the Post-Year End Contributions on the last day of
M's 1989 Taxable Year, Plan X could not at that time have properly treated the
payment as consisting of elective deferral and matching contributions, because
the underlying compensation had [*7] not been earned. It would have been
necessary to wait for six months to determine the amount of compensation
actually earned by plan participants after the end of M's 1989 Taxable Year and
therefore what portion of the payment could properly be treated as consisting of
elective deferral and matching contributions. Accordingly, M did not satisfy
section 404(a)(6) with respect to the Post-Year End Contributions. This is true
regardless of whether M uses the cash or an accrual method of accounting.

Even if M could have satisfied section 404(a)(6) with respect to the Post-
Year End Contributions, section 404(a)(6) does not provide that the Post-Year
End Contributions would therefore be deductible for M's 1989 Taxable Year.
Section 404(a)(6) merely would have deemed the contributions to have been paid
on the last day of that year.

In order for the Post-Year End Contributions to be deductible for M's 1989
Taxable Year, M would have been required to show that the contributions would
have been deductible under section 404(a), and in turn would have been otherwise
deductible under chapter 1 of the Code, for M's 1989 Taxable Year, if the
contributions had actually been paid on the last [*8] day of that taxable year.
However, the contributions are attributable to compensation earned by plan
participants after the end of M's 1989 Taxable Year, so that as of the last day
of that taxable year the payment of the contributions could not have been
compensation for services actually rendered. Under section 1.404(a)-1(b) of the
Regulations, the Post-Year End Contributions therefore could not have been
deducted for M's 1989 Taxable Year. This conclusion applies regardless of
whether M uses the cash or an accrual method of accounting.

In addition, if M uses an accrual method of accounting, the application of
section 461(a) also would have precluded the Post-Year End Contributions from
being deductible for M's 1989 Taxable Year, because all events fixing the fact
of M's liability to make the contributions had not occurred as of the end of M's
1989 Taxable Year. Because the Post-Year End Contributions are attributable to
compensation earned by plan participants after the end of that taxable year, the
compensation could not have been actually deferred as of that date, so that M's
liability to make elective deferral and matching contributions with respect to
that compensation [*9] would not have been fixed.

HOLDING

Contributions to a qualified cash or deferred arrangement within the meaning
of section 401(k) or to a defined contribution plan as matching contributions
within the meaning of section 401(m) are not deductible by the employer for a
taxable year, if the contributions are attributable to compensation earned by
plan participants after the end of that taxable year. This holding applies
regardless of whether section 404(a)(6) deems the contributions to have been
paid on the last day of that taxable year, and regardless of whether the
employer uses the cash or an accrual method of accounting.

APPLICATION

Taxpayers using a method of accounting inconsistent with this revenue ruling
are required to change their method of accounting. If a taxpayer makes the
change in accordance with this revenue ruling, the change is to be effective for
purposes of claiming deductions under section 404(a) for all elective deferral
and matching contributions actually paid after December 31, 1989, except to the
extent such contributions were deducted on a return filed before December 7,
1989 (the Release Date). Because this change is to be implemented on a "cut-
off" [*10] basis, it is made without a section 481(a) adjustment.

In order to make the change in accordance with this revenue ruling, the
taxpayer must account for all contributions actually paid after December 31,
1989, consistently with the holding of this revenue ruling, except to the extent



these contributions were deducted on a return filed before the Release Date.
Any contribution for which a deduction was claimed on a return filed before the
Release Date may not again be deducted on a return filed on or after the Release
Date, even though that contribution would, under the holding of this revenue
ruling, otherwise be deductible on a return filed after the Release Date. In
addition, the taxpayer must type or legibly print on the first return filed
after the Release Date the following notation: "Change in Method of Accounting
under Rev. Rul. 90-105." If a taxpayer changes its method in accordance with
this revenue ruling, the Service will not apply the holding in this revenue
ruling to contributions actually paid before January 1, 1990, or to
contributions actually paid on or after that date for which a deduction was
claimed on a return filed before the Release Date (even if the Service [*11]
has raised the issue of the deductibility of such a contribution upon
examination). A taxpayer who amends a return filed before the Release Date is
not required to make the change on that amended return. No taxpayer is
permitted to file an amended return on or after the Release Date in order to
claim a deduction that is inconsistent with the holding in this revenue ruling,
even though such deduction relates to contributions actually paid before January
1, 1990.

Thus, assuming that M has not filed before the Release Date the return for
its taxable year ending June 30, 1990 (1990 Return), M is permitted on its 1990
Return to deduct elective deferral and matching contributions actually paid
after December 31, 1989, only to the extent those contributions are attributable
to compensation earned by plan participants between January 1, 1990, and June
30, 1990. M is not permitted to deduct on its 1990 Return elective deferral and
matching contributions attributable to compensation earned by plan participants
between July 1, 1989, and December 31, 1989, because those amounts previously
were deducted on a return filed before the Release Date (i.e., M's return for
its 1989 Taxable Year). [*12] In addition, M is not permitted on its 1990
Return to deduct elective deferral and matching contributions attributable to
compensation earned by plan participants on or after July 1, 1990, because
deducting those contributions on that return would be inconsistent with the
holding in this revenue ruling. If M complies with the requirements set forth
in the preceding paragraph, M is not required to amend the return for its 1989
Taxable Year, nor will the Service apply the holding in this revenue ruling to
that return (or to a return for any previous year), even though the return may
claim a deduction for contributions attributable to compensation earned by plan
participants after the last day of the taxable year for which the return was
filed.

If a taxpayer, however, fails to change its method of accounting in
accordance with this revenue ruling, the Service may require the taxpayer to
change its method of accounting in the earliest open taxable year on a cut-off
basis, notwithstanding the provisions of Rev. Proc. 84-74, 1984-2 C.B. 736.

DRAFTING INFORMATION

The principal author of this revenue ruling is Gretchen Young of the Employee
Plans Technical and Actuarial Division. [*13] For further information
regarding this revenue ruling, contact the Employee Plans Technical and
Actuarial telephone assistance service between the hours of 1:30 and 4:00 p.m.,
Eastern Time, Monday through Friday, on (202) 566-6783/6784 (not a toll-free
call). Ms. Young's telephone number is (202) 343-0729 (not a toll-free call).

ADDITIONAL INFORMATION

This revenue ruling does not address similar issues that may arise under
section 404 with respect to plans that are not subject to section 401(k) or (m).
The Service anticipates issuing further guidance on these issues.


