
Contractor & Industrial Security Program 
Frequently Asked Questions 

 
Summary: 
In all of these cases, common sense should be applied.  How often do 
the individuals need access to the facility/tower/ equipment?  How 
often does the facility/tower/equipment need servicing?  How 
important (critical) is the facility/tower/equipment?  Is it NAS 
related?  What would happen if that facility/tower/equipment failed, 
was taken off-line, or was damaged?  It may be more feasible to have 
these individuals sign in and out at an entry/exit point.  This puts 
them on notice that they and their activities are being monitored.  In 
some cases, it may be more feasible to conduct a security screening 
on the supervisor or manager responsible for sending technicians or 
other employees to the site and to have the technicians/other 
employees sign in and out at entry exit.  This makes the 
manager/supervisor responsible for the individual’s actions and 
he/she will be more likely to head off any damaging conduct.  In 
cases where the facility is manned, then the individuals should be 
escorted to the area they require access to and escorted out of the 
facility.  That does not mean the escort has to stand there and watch 
over them.  It just ensures the individual goes where he/she says he 
needs to go. 
 
In all of these cases, the requirement to provide the FAA/SSE with 
the names of the individuals who will be requiring access to our 
facilities/towers/land/equipment, etc., and the level, type, and date of 
the security screening or the requirement for the FAA to conduct a 
security screening must be included in the written agreement. 
 
1.  Question:  When will the revised procurement security clauses be 
finalized and posted to the AMS? 
 
     Answer:  The revised procurement security clauses are now final 
and have been posted to the AMS with approval dates of October 



2001.  The new security clause regarding identification media, keys, 
and vehicle decals is also final and available in the AMS.  The revised 
lease clauses are expected to be finalized and posted by October 5th. 
 
2.  Question:  Is there one and only one security clause for all leased 
facilities or is there a different clause to be used in GSA leases as 
opposed to non-GSA? 
 
     Answer:  There is currently only one clause developed for leases.  
However, a separate clause is under development for GSA-controlled 
space. 
 
3.  Question:  Can we wait to supplement existing leases with the 
security requirements until such time as the lease is up for renewal? 
 
     Answer:  There is no blanket answer to this question! However, 
the rule of thumb should be that if the lease is due to expire in one 
year or more, modify it. 
 
4.  Question:  Who are the security forms and quarterly listings 
specified in the clauses supposed to be sent to?   
 
     Answer:  Per Order 1600.73, Chapter 1, paragraph 8b(10) for CO's 
and 8f(6) for CO/RECO's.  The forms should be sent directly to the 
SSE.  If, under exceptional circumstances, the forms cannot be sent 
directly to the SSE, they should be sent to the RECO in a sealed 
envelope and the CO/RECO must forward the unopened envelope to 
the SSE. 
 
5.  Question:  Who follows up with contractor/lessors when they fail 
to submit the required security forms and/or list? 
 
     Answer:  Follow-up is the responsibility of the CO/RECO.  
However, the SSE needs to let the CO/RECO know when there are 



forms still outstanding.  That is one of the reasons for the list of 
contractor employees from the Contractor! 
 
6.  Question:  Can a party requiring access to a facility be escorted by 
the lessor, instead of undergoing investigation?  For example, a 
plumber working in our spaces after working hours under escort by 
the building manager. 
 
     Answer:  First of all, escort cannot be used as a substitute for a 
security screening.  There are three factors that impact the answer to 
this question: the position must be low-risk, the access must be 
temporary or intermittent, and there will be no access other than to 
the facility/area requiring service/maintenance - certainly no access to 
sensitive information!  For example, an on-call plumber who may not 
be the same person every time and who responds infrequently.  Also, 
if the building manager is a FAA employee or an individual who has 
been properly investigated and cleared to serve as an escort, sure, he 
could be the escort, but only if the above circumstances apply. 
 
7.  Question:  (a) Does a listing of contractor employees exempt from 
the investigative requirements based on a contract that is less than 
180 days have to be provided to the SSE?  (b) If so, who is required to 
provide the list, the operating office or the CO/RECO?  Is the SSE 
supposed to notify the operating office of which contractor 
employees must be escorted? (c) If this is required of the CO/RECO, 
how would we even be expected to know of their existence? 
 
     Answer (a).  Yes!  All contractor employees, regardless of whether 
they require a security screening, must be identified to the FAA/SSE. 
 
     Answer (b).   The responsibility lies with the contractor to submit 
a list of all contractor employees under a given contract to the 
CO/RECO.  The CO/RECO must provide the SSE and the operating 
office with a copy of the list. 
 



     Answer (c).   Answered by (b). 
 
8.  Question:  What do I do when a Lessor refuses to allow a lease to 
be amended to include the security clause? 
 
     Answer:  Negotiate, negotiate, negotiate.  Don’t just rely on 
mailings to get the job done.  After all avenues to negotiate with the 
Lessor have been exhausted, your only option may be to move out!!  
We've got facilities doing that right now.  For example, the CASFO in 
Houston!  They've entered into a temporary lease until sufficient 
facilities can be found where the Lessor agrees to our terms.  That 
may not be an option in some cases, especially in the case of towers, 
but it is a viable option!  In cases where all avenues of negotiation 
have failed and moving out is not a viable option, the SSE can seek 
approval from ACP-300 through ACO-300 to allow the janitorial 
service workers, maintenance personnel, etc., to be escorted by an 
appropriately cleared person at all times during normal duty hours 
(day time) in lieu of a security screening.  This would be a case-by-
case determination and would have to be supported by exceptional 
circumstances and documentation showing the failed negotiations! 
 
9.  Question:  We lease land and have a building located on that land.  
A utility company has an employee who physically accesses our site 
(unescorted) to read a utility meter.   Does that utility employee need 
to have a security screening? 
 
     Answer:  If the building houses NAS equipment, the meter is 
located outside of the building, and the utility company employee 
does not have any access to the building/equipment, NO security 
screening is required.  Revision of the policy regarding this issue is 
under development and should be published in the form of a 
Management Board Memorandum by the end of October. 
 
10.  Question:  We have a building that houses communication 
equipment in a remote location.  By agreement with a Federal agency 



or police department, we allow them access to that building so that 
they can establish their own communication system.  Do the non-
FAA employees who are allowed access to the building need a 
security screening?  
 
     Answer:  If the non-FAA employees will also have access to the 
FAA’s equipment, YES a security screening is required.  However, 
employees of other Federal agencies should already have a security 
screening for their agencies.  Similarly for the police department 
personnel.  The SSE would require a list of those employees and the 
level, type, and date of the security screening.  No additional security 
screening for the FAA should be necessary. 
 
11.  Question:  Why are some DISCO/DOD* investigations accepted 
by the FAA and some are not? 
 
     Answer:  Most if not all DISCO/DOD investigations are conducted 
for security clearance purposes.  The majority of those investigations 
are a NAC.  The minimum investigative requirement for most FAA 
contractor positions is a NACI.  If the investigative requirement for 
the position is a fingerprint check, then we would accept the NAC as 
long as it is current.  
 
12.  Question:  We have an equipment rack located in a building 
owned by the Forest Service in a remote location.  Do all Forest 
Service employees need a security screening? 
 
     Answer:   If the Forest Service employees will also have access to 
the FAA’s equipment, YES a security screening is required.  
However, as the previous answer states, employees of other Federal 
agencies including the Forest Service should already have a security 
screening for their agency.  The SSE would simply require a list of 
those employees and the level, type, and date of the security 
screening.  No additional security screening for the FAA should be 



necessary.  Again, revision of the policy regarding this issue will be 
published shortly. 
 
13.  Question:  We have antenna dishes located on control towers.  
Other Federal and non-Federal agencies also have antenna dishes 
located on those towers.  Do they need a security screening? 
 
       Answer:  If the non-FAA employees will also have access to the 
FAA’s equipment and assuming they will need to access the control 
tower to gain access to the antenna dishes, a security screening may 
be required.  Again, the answers to Questions 10 and 11 apply with 
regard to the other Federal agency employees.  For industry 
employees, a security screening may not be necessary in that these 
employees may fall within the 180 day rule.  However, in all of these 
cases, common sense should be applied.  How often do these 
employees need access to the facility/tower?  It may be more feasible 
to have these individuals sign in upon entry and escorted to the 
access area for the antenna dish, then escorted out of the facility. 
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