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EAC Grants Office responses to comments received during open comment period 
for the Maintenance of Expenditure policy under consideration by the EAC 

June 10, 2010 
NASED 
 
1. The Policy correctly places the requirement to compute and apply MOE with the 
State government. 
 
No Change Necessary. 
 
2. If recordkeeping is not available to substantiate the baseline MOE, EAC will consider 
alternative measures for computing the baseline spending. 
 
No Change Necessary. 
 
3. Each year States may vary the amount of spending attributed to each HAVA category 
stated in Question #8 as long as the aggregate MOE figure is equal to or greater than the 
baseline MOE.  This clearly avoids any rigid requirement to spend State money on a 
category that no longer requires attention. 
 
No Change Necessary.   
 
4. The proposed policy avoids the nonsensical result in those States where large capital 
expenditures were made in the base year.  It is untenable to require those States to make 
the same capital expenditures every year or expenditures equaling that amount.  
Question #19 provides a reasonable opportunity for States facing this situation to 
calculate a baseline MOE. 
 
HAVA requires that the baseline be calculated as the fiscal year ending prior to November 
2000.  As such, EAC is withholding the language proposed in the draft policy on this issue 
from the final policy pending further conversations with Congress and OMB, and 
appointment of a new General Counsel to the EAC.  
 
5. Question #24 should be adjusted to request draft plans by December 1, 2010 
 
In response to this comment EAC has amended the suggested date to receive State MOE plans 
to be one year from when the policy is adopted.   
 
Secretary of State of California 
 
1. California agrees with the decision to clarify that the MOE requirement shall only 
apply to state expenditures in the proposed policy. 
 
No Change Necessary. 
 
2. By clarifying the six categories of expenditures that fall within the MOE, this 
proposed policy is consistent with the language of Section 254(a)(7), which specifies that 
States “will maintain the expenditures of the State for activities funded by the 
payment…” (Emphasis added).  This clarification also helps States identify which 
specific expenditures must be included in the MOE baseline. 
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No Change Necessary. 
 
3. The option for states to voluntary submit MOE compliance plans for EAC review and 
acceptance is a welcome use of the authority and responsibility granted to the EAC 
under Section 202(4). 
 
Agreed.  EAC has amended Question #24 to offer optional technical assistance to states that 
submit an MOE plan to ensure that the plan provides for a reasonable, well documented basis 
for the MOE baseline and annual MOE obligations. 
 
4. In response to Question #21 of the proposed policy, the EAC recommends that any 
subgrantee agreements between a State and a local jurisdiction should be modified to 
contain an MOE requirement.  If a State finds, through the MOE planning process allowed 
for under answers to Questions #3, #11, and #24 that subgrantees did not receive State 
funding in the base year for qualified activities, are subgrantee agreements required to 
contain an MOE clause? 
 
Question #21 asks how states might capture MOE at the local level. This policy contains no 
requirement to modify subgrantee agreements or capture MOE at the local level.   
 
5. California would appreciate additional clarification of the term “improvement of the 
administration of elections for federal office.” 
 
The purpose of the current policy is to provide States with guidance on how to comply with 
the MOE requirement in Section 254(a)(7) of HAVA.  EAC will consider future guidance and 
policies outside of this policy and pursuant to its statutory authority in Section 202(4) to assist 
States in complying with the requirements for HAVA funds.  
 
6. Are States allowed the same flexibility provided to local jurisdictions under the 
response to Question #18 to document the base year spending for MOE? 
 
HAVA requires that the baseline include all HAVA eligible expenditures in fiscal year ending 
prior to November 2000.  Because of this statutory requirement EAC has amended the answer 
to Question #18 and is not able to offer either States or lower-tier entities the flexibility of an 
alternative calculation of capital expenditures in the base year at his time 
 
Maryland State Board of Elections 
 
1. Extend the deadlines for the MOE plans: "a deadline of March 2011 for voluntary 
State MOE plans with a target date April or May 2011 for MOE plans to be in place 
seems reasonable" 
 
See response to NASED question number 5. 
 
2. A practical consequence of allowing States to determine whether county expenditures 
allowable under Section 251 of HAVA is that the State could remove all State funding of 
expenditures allowable under 251 and rely exclusively on the counties to meet the MOE 
requirement…this would seem to violate Congress’ intent when it included an MOE 
requirement. 
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According to the Government Accountability Office (GAO), “[u]nder a maintenance of effort 
provision, the grantee is required, as a condition of eligibility for federal funding, to maintain 
its financial contribution to the program…” (GAO Redbook 10-102).  So long as funding for 
the election categories enumerated in Question #8 remains above the level equal to that in the 
base year, EAC believes that this policy is consistent with Congressional intent. 
 
3. The proposed policy would require lower-tier entities to substantiate their MOE 
contributions, [which] adds reporting requirements on the counties...it is unclear that 
these counties will also be directly incorporated into an audit of the State’s HAVA 
funds. 
 
The policy allows MOE at the local level to be included at the States’ discretion, which would 
add to a local entity’s reporting requirements.  Any local entity that receives federal funds is 
already subject to the same audit requirements as the State.   
 
4. The nexus between spending and the MOE requirement should also apply to counties; 
that is, a State may only use county expenditures allowable under § 251 funds to meet its 
MOE requirement if the county spends federal funds in that fiscal year.  If a county did 
not spend federal funds in that fiscal year, its spending should not be used to meet the 
State’s MOE—an MOE requirement and the accompanying reporting and auditing 
requirements to a county that did not spend and may not have received federal funding 
seems unfair.     
 
The MOE policy gives States the flexibility to craft an MOE approach that works for their 
unique circumstances.  A State may determine that annual MOE record keeping by sub 
recipients is part of the requirements for receiving HAVA funds, even if funds are not 
received each year.   
 
5. The term “lower-tier recipient” is defined; additional language in the definition would 
be helpful.  Since the term “recipient” implies that the jurisdiction receives something, 
the definition should include what the jurisdiction receives. 
 
Question #5 has been amended to define “lower-tier” entities and recipients.   
 
6. During the EAC’s January meeting, Mr. Abbott gave an example relating to when the 
county expenditures are used to calculate the baseline MOE for fiscal year 2000.  The 
example related to a State forwarding a portion of sales tax revenue to a county which 
used the funds to pay for election expenditures allowable under § 251 of HAVA.  This 
example of indirect State funds was useful, and I encourage the Commissioners to 
consider including it in the appropriate place in the policy. 
 
The example, in hindsight, was too general to be helpful in articulating the policy as intended 
by EAC.  EAC believes that the general distribution of taxes or fees collected by the State and 
disbursed to the counties does not constitute a State appropriation that would be eligible for 
calculation in the baseline MOE, even if the county spent the funds on a Section 251 HAVA 
allowable activity.  If the county did expend funds on a HAVA Section 251 allowable 
activity, it would be a county discretionary expenditure, not a State expenditure and, thus, not 
eligible to be included in the MOE baseline.  A better example would be a State appropriation 
in the base year to support changes to how counties manage provisional ballots. 
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7. During EAC’s February meeting, there was a discussion about the need for the 
proposed policy to reflect the agency’s responsibility to provide technical assistance and 
guidance and to avoid terms and phrases that gave the EAC authority to approve State 
MOE plan and provide guarantees about future audits.  While the most recent version 
of the proposed policy generally reflects the discussion, the response to #22 suggests that 
the EAC “accepts” (and therefore could reject) a State’s MOE plan.  Since the EAC 
does not have the authority to accept or reject MOE plans, I would suggest replacing 
“accepted” with “received” or a similar verb. 
 
EAC guidance on MOE is voluntary.  EAC provide an assessment of every voluntary plan 
submitted—see Question 10.  EAC is however offering technical assistance to those States 
that choose to submit an MOE plan.  EAC’s assessment of a plan and any ensuing technical 
assistance  has no binding effect on audits by EAC’s Inspector General, the Government 
Accountability Office or any other entity.  However, the assessment of any given States MOE 
plan will be a significant factor in how EAC resolves any questioned costs or policies related 
to MOE arising from an audit. 
 
Commonwealth of Pennsylvania 
 
1, Question #8:  The Commonwealth of Pennsylvania has a concern with this particular 
point because we use lower-tier expenditures for MOE and they are not derived from a 
State appropriation.  The Commonwealth of Pennsylvania would like to use 
expenditures of county funds to maintain MOE if they are not derived from a State 
appropriation.  If this is not the case, the Commonwealth of Pennsylvania will need to 
create a new plan for meeting the MOE requirements moving forward. 
 
Under current proposed policy, The Commonwealth of Pennsylvania can submit its current 
MOE methodology to the EAC for review.   
 
2. Questions #8 & 17:  Currently, the Department of State maintains a record of the 
amounts that are committed from each county’s HAVA plans on an annual basis.  
However, the Commonwealth does not have a breakdown of what activities are 
included.  We have worked in conjunction with each of the counties to develop their 
plans by using the total number of their expenditures for election and voter registration 
related expenses for the 1999 and 2000 fiscal years.  At this point, it may be difficult for 
the Commonwealth of  Pennsylvania to go back and have the counties establish new 
baseline MOE and breakdowns by activity for the 1999/2000 fiscal years. 
 
HAVA Section 254(a)(7) establishes the base year and sets out the activities that must be 
included in MOE.  The response to Question # 8 summarizes the related activities that must 
be used in calculating the base year.  As stated in the response to Question #15 it is left for the 
State to determine how the baseline is met.  EAC encourages the Commonwealth to submit 
their funding methodology to EAC and take advantage of the technical assistance being 
offered to ensure that the current methodology is consistent with an audit standard. 
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Washington Secretary of State 
 
1. We greatly appreciate the time and effort that has been expended on MOE over the 
past two years.  The proposed policy meets the spirit of HAVA while allowing a flexible 
and reasonable approach for lower-tier recipients to manage the challenges outlined in 
the policy.   
 
No response necessary. 
 
State of Wisconsin\Government Accountability Board 
 
1. In Question #8, we wish to emphasize that MOE should only include expenditures to 
“improve” the administration of federal elections, not simply “maintain” them.  We are 
concerned that a broad reading of this language would overstate the amount a State 
spent in the base year by sweeping up the necessary expenses for administration of the 
entire election instead of just those expenses directly linked to the improvement of the 
administration of elections for Federal office. 
 
Pursuant to Section 254(a)(7) of HAVA, in calculating the base year, States must include in 
their baseline calculation all spending on all allowable uses under Section 251.  These 
expenses include the items set-out in Title III of HAVA and for improvements to the 
administration of Federal elections.  The response to Question #8 lays out the categories of 
spending should be used in calculating the baseline. 
 
2. In Question #24, we were somewhat confused by the language, “Once your plan is 
received, EAC’s grant department will work with your State to develop your MOE 
plan.”  Is the MOE plan that a State submits by December 1, 2010 intended only as a 
draft plan?  Wisconsin looks forward to further details on this process and what 
technical assistance may be offered this summer. 
 
See modifications to Question #24 for changes in the due date and for clarification on EAC’s 
role in reviewing plans submitted by States.   
 
 


