
Q&As on Mortgagee Letter 2011-05

Q1: Are loan fees earned by the Mortgagee net of fees paid to third party

brokers/correspondents?

A1: No, total loan fees (origination, placement net of lender legal cost, and trade profit) that

exceed 5% of the endorsed loan amount are to be reported on a loan basis in accordance with the

requirements of the Mortgagee Letter regardless of whether some portion of the fee was paid to a

broker or correspondent.

Q2: If some or all of the trade premium was contributed as a source of cash towards payment of

a prepayment penalty on the loan to be refinanced, is that to be netted out of the 5% since it was

not "earned" by the lender?

A2: Application of trade premium to pay Borrower transaction costs (such as a prepayment

penalty) is considered a “kickback” under MAP and thus is not allowed. The one exception is for

Section 223(a)(7) loans where it must be fully disclosed within the application with a letter

attachment to the financing plan submitted to the HUD Field Office identifying trade profit as a

source of funds to close, and on the Request for Endorsement of Credit Instrument Certificate of

Mortgagee, Mortgagor and General Contractor, Form FHA 2455. Even in cases of (a)(7)

refinancings, the entire trade premium should be included in the total fees and reported in the

financial statement if reporting is otherwise required by the Mortgagee Letter .

Q3: The Mortgagee Letter published January 10, 2011, stated it was effective immediately. Are

Annual Financial Statements submitted for the fiscal/calendar year ending December 31, 2010,

required to report total loan fees that exceed 5% on loans over $2,000,000 that closed during the past

year?

A3: Yes, the requirements of the Mortgagee Letter apply to any Annual Financial Statements that
are submitted (by Multifamily Mortgagees, including non-supervised Mortgagees) after the January
10, 2011 effective date. A revision to Chapter 7 of the IG Audit Guide (Handbook No: 2000.04,
REV-2, CHG-9) was issued January 19, 2011.

Q4: If there are two mortgagees that make money on a loan do we show both our income and the
income that the other mortgagee makes or just our income?

A4: Per the Q&A #1 the total loan fees (origination, placement net of lender legal cost, and trade
profit) that exceed 5% of the endorsed loan amount are to be reported on a loan basis in accordance
with the requirements of the Mortgagee Letter regardless of whether some portion of the fee was paid
to a broker or correspondent. In some cases, one firm is an originating FHA approved lender
originating the mortgage, and then assigns the loan to a separate servicing lender. The servicing
lender needs to report the entire amount of fees earned on the transaction, specifying both those fees
paid to the originating lender, and those fees retained by them as the closing and servicing lender.
The originating lender would just report the fees they collect (including, if applicable, those paid by
the originating lender to a broker or correspondent).



Q5: If a loan closes in the year 2009 and we have income in 2009 and additional income in 2010
relating to the same loan, do we combine both the 2009 and 2010 income when applying the 5% test
in 2010 and report the loan even though it was originated in 2009, assuming the fee income is in
excess of 5?

A5: Yes, include the total fees for the transaction in the 2010 reporting.

Q6. Do we include or exclude the income from the sale of servicing rights when testing for the 5%
income amount?

A6: No, the loan fees discussed are from the origination and placement of the loan and include
origination, placement net of lender legal cost, and trade profit. Do not include servicing fees or
proceeds from the sale of rights to such fees.


