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LIVE CPSC WEBINAR 
LEAD CONTENT REQUIREMENTS UNDER CPSIA 

DATE: DECEMBER 17, 2009 
TIME: 10:00 am (Mexico City Time) 

 
 
DESCRIPTION: CPSC conducted a live webinar in both English and 
Spanish on December 17 targeted at shoe manufacturers in Mexico. Dr. 
John Boja provided stakeholders a presentation on lead content 
requirements under the CPSIA that could apply to children's shoes. Below 
is the written version of the Q&A session presented at the webinar by Dr. 
Boja that will be sent via email to all participants. 
 

Q&A Session* 

QUESTION SET 1 

1. Regarding the tracking label, in the specific case of manufacturing 
for private brands, they don’t want to be included on the label the 
name of real manufacturer or even the place of manufacturing. What 
would be your advice in this case?  

Section 103 of the CPSIA provides that the tracking label must 
contain a permanent or distinguishing mark that will enable the 
ultimate purchaser to ascertain the manufacturer or private 
labeler, location and date of production of the product, and cohort 
information, (including the batch, run number, or other identifying 
characteristic).  

2. Again, regarding the tracking label, in most of the cases it is very 
expensive to include a batching number. This is because most 
batches are very small and the number of models is very high, and 
for marking a batching number it is necessary to acquire a dye for 
each one. What would you suggest to help us manage this 
situation? 

Section 103 of the CPSIA does not require manufacturers that do 
not use lot, batch, or run numbers to create such a system.  
Manufacturers should generally have in place a reasonable means 
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to ascertain detailed production information, including the means to 
distinguish between different factories.  Small volume manufacturers 
and crafters may be unlikely to use batch or run numbers and the 
Commission does not interpret Section 103(a) to require them to 
create such a system. See Statement #9 of the Statement of Policy 
on Section 103 at: 
http://www.cpsc.gov/about/cpsia/sect103policy.pdf  

3. How can we determine what constitutes “children’s shoe” if the 
range of sizes for children’s shoe is not clearly specified? For 
example, we would like to know which size is considered a shoe for 
a 12 year old. 

The law defines a children’s product as a consumer product primarily 
designed or intended for children aged 12 or younger.  It is not 
defined by size.  Several factors are considered in determining if a 
product is intended for children. These can include: the 
manufacturer's stated intent, if it is reasonable, the advertising, 
promotion, and marketing of the product, whether the article is 
commonly recognized as being intended for children, and the age 
determination guidelines.   

4. Could CPSC evaluate the possibility of certifying the materials used 
in the process of making a shoe, instead of testing every batch and 
every style. This is because: 

o Current shoe models that are being exported use the same 
kind of materials. The only difference is the particular design 
of each model. 

o It is very expensive testing every style and every batch, 
especially considering the wide range of models and the very 
small size of batches (see pictures attached) 

On December 18, 2009, the Commission voted to adopt an interim 
enforcement policy allowing component part testing for lead content. 
Under this policy, domestic manufacturers and importers now have 
an option in certifying their products. For more detailed information, 
please see press release # 10-083 of December 18, 2009 at: 
http://www.cpsc.gov/cpscpub/prerel/prhtml10/10083.html  

5. If we relaunch a style, is it necessary to obtain a new certificate or 
can we use the previous one, even though the batch number has 
changed?   
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Certification of a children’s product is not based on the style of the 
product but on the product itself.  If the product is manufactured 
using different components or component supplies indicating a 
material (significant) change then a new certificate is required. 

6. Could CPSC comment on this example to show the impact of this 
regulation on costs? 

o 26.21 USD / every test 
o 10 tests per model (an average) 
o 6 models per order (an average) = 1800 USD in testing 
o For this particular example 1800 USD means 50% of total 

shipment 

Without understanding the rational for the 10 tests it is difficult to 
comment.  The recent Testing Workshop held December 10th and 
11th provided cost examples for both current and the proposed 
component testing (see: 
http://www.cpsc.gov/about/cpsia/cpsiatestingcost.pdf). Videos, 
presentations, and other relevant materials from the Workshop can 
be accessed at: http://www.cpsc.gov/about/cpsia/cpsiatesting.html  

QUESTION SET 2 

1. Which agency is responsible for enforcing, receiving and evaluating 
the certifications; will it be U.S. Customs at the time of filing import 
entries? 
 
Both the U.S. Customs and Border protection (CBP) and the U.S. 
CPSC will be ensuring that imported products are in compliance with 
CPSC regulations. 
 

2. Will the CPSC have personnel visiting retail stores and asking for the 
certifications? (in which case I need to train my sales staff)   

 
Certificates are to accompany the shipment and be provided to 
distributors and retailers, they are not required to be provided to 
consumers.  Retail surveillance is part of the inspection authority of 
the CPSC.     
 

3. The products that are already in inventory before implementation will 
be grandfathered or excused? 
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Products subject to the lead content requirements will be subject to 
the certification rules based on their date of manufacture, once the 
stay of enforcement is lifted for this requirement on February 10, 
2011.   
 
Children’s products subject to the lead limits in paint and other 
surface coatings currently require certification.  The certification rule 
became effective for products manufactured after December 17, 
2008.   
 

4. New product arriving after February 2010, will have to include 
certification for entry at Customs and also in stores?  
 
Certification for paint and surface coatings is required now for any 
product entered into commerce in the United States.  
 
The Commission voted on December 18, 2009 to extend the stay on 
certification and third party testing for children’s products subject to 
lead content limits until February 10, 2011. Under this decision, 
products must still meet the 300 ppm lead limit now, but certification 
and third party testing to show compliance will be required for all 
children’s products manufactured after February 10, 2011. A 
children’s product is one that is primarily intended for children 12 and 
younger. 
 
Unchanged is the current independent third party testing and 
certification required for all children’s products subject to the 
following consumer product safety rules:  

• The ban on lead in paint and other surface coatings  
• The standards for full-size and non full-size cribs and pacifiers  
• The ban on small parts  
• The limits on lead content of metal components of children’s 

jewelry (non children’s products)  
 
Please see Press Release# 10-083 for more information: 
http://www.cpsc.gov/cpscpub/prerel/prhtml10/10083.html  
 

5. This certification is by model and by color? 
 
Maybe – it depends on the materials used.    

 
 



Page 5 of 6 
 

*These comments are those of the CPSC staff, have not been reviewed or approved by, 
and may not necessarily reflect the views of, the Commission* 

6. Could manufacturers certify their collection by certifying their inputs 
(leathers, glues, accessories, dies….). Most use the same suppliers 
for soles, textiles and leathers.  

On December 18, 2009, the Commission voted to adopt an interim 
enforcement policy allowing component part testing for certification 
to lead paint and lead content requirements. Under this policy, 
domestic manufacturers and importers now have a choice in 
certifying their products. For more detailed information, please see 
press release # 10-083 of December 18, 2009 at: 
http://www.cpsc.gov/cpscpub/prerel/prhtml10/10083.html  

7. What is the useful life of a certification? Do they have to certify re-
orders?  
 
Currently production lots require certification and when any material 
change or supplier change is made the product must be tested 
again.   
 

8. What are the requirements for product labels? 
 
Tracking labels are generally required on all children’s products.  
They require the manufacturer or private labeler be identified along 
with the place of manufacture and date. (See question #2 from 
Question Set 1).    
 

9. Must all laboratories have certification with the CPSC beforehand, 
for all countries? 
 
Third party laboratory accreditation is currently required for 
laboratories in any location that are testing children’s products for 
lead in paint, lead content in metal jewelry, small parts, etc.  A list of 
accredited laboratories may be found at http://www.cpsc.gov/cgi-
bin/labapplist.aspx. When certification is required for lead content, 
laboratories testing children’s products for those requirements will 
also have to be accredited.   
 

10. Will certification for each model have a code by the CPSC that one 
can refer to for the future? (Also in case of reorder or any claims). 
Will the products actually be registered with the CPSC after 
certification? Will there be a process instituted for filing and 
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retrieving these registrations/certifications? Which agency/office 
will monitor certifications and provide support for importers? 

 
CPSC does not assign codes and does not register products.  The 
CPSC’s Office of Compliance will enforce the certification 
requirements and tracking label rules. 

 
11. What will be the responsibility of the retailer? In case of consumer 

claims and legal disputes regarding lead poisoning?  
 

It is the responsibility of the manufacturer, importer/distributor to 
ensure that all products entering into distribution for sale in the 
United States meet the requirements of any regulation under the 
authority of the CPSC.   
 
 

**To submit additional questions and comments, please contact 
Roberta Telles at rtelles@cpsc.gov** 

 
 


