
Frequently Asked Questions About ARRA Compliance 
 
Purchasing and Contracting 
 

1. Question: Who must use the Interactive Purchasing System (IPS)?    
 Answer: All public agencies, including local public agencies, for 

purchases exceeding $5,000.  

2. Question: What are the requirements for purchases less than $5,000 and for 
non-government organizations (NGOs)?                                                 

 Answer: A local means of competition must be used and documented, 
such as phone calls and fax quotes.  

 
3. Question: Can NGOs use IPS?   Must NGOs use IPS? 
 Answer: No, NGOs do not use IPS unless the NGO has specific 

legislative authority in NCG.S. 143.49, which is permissive for 
select NGOs. 

 
4. Question: Is just IPS okay or must public agencies use newsprint as well? 
  Answer: Newsprint is in addition to IPS for purchases over $5,000.  

Grantees must also remain in compliance with their current 
program and agency requirements as well as statutory 
requirements. 

 
5. Question: Where do I find the IPS?  

Answer: https://www.ips.state.nc.us/ips/ 
 

6. Question: Where can I find the debarment lists? 
Answer: The state list is found at http://www.doa.state.nc.us/PandC/actions.asp 

The federal list is found at https://www.epls.gov/ 
 

7. Question: How do we deal with a situation when we check Debarment and 
find the sub-contractor was debarred after our initial search? 

Answer:  Prior to entering into a contract using Recovery funds, public 
agencies must ensure that any party with whom they are 
contracting does not appear on the state or federal debarment 
list. Renewing, extending or entering into new contracts with 
parties on the state or federal debarment list is expressly 
prohibited. (Reference 2 CFR § 180.310).    

8. Question: Can local governments use a state contract to purchase vehicles 
and other items with ARRA funds?                                                    

 Answer: Yes, after a determination of best value is made. 
 
9. Question: Are there any new procedures for professional architectural 

engineering services? 
  Answer: No.  Refer to OERI Management Directive 3(b) 

http://www.ncrecovery.gov/library/pdf/OERI_Directive3a.pdf 
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10.  Question: Who can grant waivers for non-competitive contracts? 

 Answer: OERI, but this is done on a very limited, case-by-case basis 
and justification must be compelling. 

 
11.  Question: When will the “Conflict of Interest” information be available from the 

Institute of Government? 
  Answer: The UNC School of Government discussed conflicts/ethics 

issues in a local government law blog about ARRA compliance 
found at http://sogweb.sog.unc.edu/blogs/localgovt/?p=2372.  

  UNC School of government slides that highlight the 
differences between the NC statutes and the federal 
requirements re: conflicts and ethics can be found at  

  http://www.sog.unc.edu/programs/purchase/documents/ConflictsARRA.pdf). 
 

Contract Provisions 
 

12.  Question: What does fixed cost basis mean? 
 Answer: The price is pre-determined.  There should be a “not to 

exceed” price for a deliverable.   
 
13. Question: Is Davis-Bacon required for all construction and equipment 

installation regardless of amount?  
   Answer: Yes.  Please refer to Management Directive 6. 

http://www.ncrecovery.gov/library/pdf/Management_Directive_6.pdf 

 
 

14.  Question: Does “Buy American” apply to those using Recovery Zone bonds? 
  Answer: No. 
 

15.  Question: What is acceptable documentation certifying that vendors and 
subcontractors are current on their state and local taxes?  Does this 
apply to personal services contracts as well? 

 Answer: Self-certification is acceptable, e.g., notarized letter or a letter 
on company letterhead.  The requirement applies to personal 
services contracts. 

 
Hiring 
 

16. Question: Must Local Education Agencies (LEAs) post tutor positions on 
Employment Security Commission (ESC) website for 5 days?  

 Answer: Yes 
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http://www.sog.unc.edu/programs/purchase/documents/ConflictsARRA.pdf
http://www.ncrecovery.gov/library/pdf/Management_Directive_6.pdf


 

 

 
17. Question: What criteria determine a 48 hour posting with ESC vs. a 5 day 

posting with ESC? 
  Answer: Labor and Semi-Skilled positions require 48 hour posting, all 

other positions require 5 days.  Labor is unskilled manual 
labor.  Semi-skilled is an untrained laborer working as an 
assistant or an apprentice of a skilled laborer.  When in doubt, 
post for 5 days. 

 
18. Question: Must we post with Employment Security Commission if we plan to 

re-hire a Reduction-In-Force (RIF’d) individual?    (Example: 
Teacher RIF’d and rehired using ARRA) 

 Answer:   All vacant positions must be posted with Employment Security 
Commission even if a re-hire is anticipated. 

 
19.  Question: Must we let ESC know that we hired persons?      

 Answer:   No 
 

 
Reporting 

 
20. Question: We have been given different methodologies for tracking jobs, 

especially related to created vs. saved.  Please comment. 
 Answer: There have been some changes in instructions. Most notably, 

the reporting of the number of jobs created or retained is now 
reported as a quarterly number as opposed to a cumulative 
number.  Also, there is no longer an attempt to distinguish 
between new jobs and retained jobs.  Be aware that some 
federal agencies have issued additional requirements for 
reporting job counts. 

 
21. Question: How does reporting as discussed in Directive 8 apply to local 

entities? 
  Answers: While the OERI Management Directive 8 applies only to state 

agencies, local entities should be aware that state agencies 
will be collecting data from them necessary to comply. 

 
22.  Question: Are direct Grantees exempt from HUB reporting? 

 Answer: Yes, if the direct grantee is not a state agency or a sub-
recipient of a state agency. 

 
Other 

 



23.  Question: Can Community Development Block Grant ARRA funds be used to 
pay rent? 

   Answer: Only when included in an approved plan. 
 
24. Question: What are the requirements for posting the whistleblower signs and 

how does one secure the signs?  
Answer: The signs must be posted at the job site. 

   Whistleblower poster:  
http://www.recovery.gov/Contact/ReportFraud/Documents/WhistleblowerPoster.pdf 

  Fraud Hotline poster 
http://www.recovery.gov/Contact/ReportFraud/Documents/RecoveryAct%20FraudH
otlinePoster-RATBLogo.pdf  

  See OERI Management Directive 5.   
 http://www.ncrecovery.gov/library/pdf/Management_Directive_5.pdf 

   Also refer to ARRA, Subtitle D, section 1553(e). 
 

25.  Question: Are bonds available for charter schools for building facilities? 
  Answer: Qualified Zone Academy Bonds (QZAB) and Qualified School 

Construction Bonds (QSCB) cannot be used by Charter 
Schools.   

26.   Question: Is an email authorization from the Office of Economic Recovery and 
Investment sufficient when questions are raised concerning 
spending of recovery money?  Can I trust that the email is my 
approval? 

  Answer: Yes, but only if instruction, approval or authorization is clearly 
specified.  

 
27.   Question: Will we know when GAO is coming or will they just show up? 
   Answer: Grant recipients should be prepared for an audit at any time. 
 
28.  Question: How does a recipient handle disposition of property after an ARRA 

project has ended? 
 Answer: ARRA does not add any special disposition requirements.  

Recipients should check with their state and federal funding 
agencies for disposition guidance. 
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29. Question: Is a separate checking account required to separate ARRA funds 
from other funds? 

   Answer: A separate checking account is not necessarily required. What 
is important is that ARRA funds not be co-mingled with other 
funds.  Funds can be kept separate using accounting practices 
such as unique expenditure and revenue accounts with good 
record retention and filing practices for invoices and deposit 
receipts.  State agencies are required to use separate and 
distinct fund codes.   

 
30. Question: If a grant includes a local match, how should the budgeting be 

handled to address the “no comingling” requirement? 
Answer: There are a variety of accounting structures used by agencies 

and programs outside of state government, so there is not a 
specific description of how to account for these funds.  The 
accounting structure must clearly identify the specific use of 
the federal ARRA funding and the specific use of the cash or 
in-kind match.  The questions to be answered by recipients are 
“Can I identify all expenditures by their funding source?  What 
did the federal ARRA funding pay for and what did the match 
pay for?”  The method used must be able to answer these 
questions.  

 
31. Question: Do files and records need to be centralized based on 

programmatic service? 
  Answer:  Centralization of files is preferred, but at a minimum 

documentation should be indexed to assure complete 
documentation. 

 
32. Question: What are the ramifications if the Governor’s Order #13 goal of 10% 

HUB is not met? 
  Answer: The 10% goal is a clear expectation that reaches beyond 

ARRA.  For ARRA funding, adherence to OERI Management 
Directive 3(b) is a clear and attainable expectation.   However, 
if after compliance with all guidance the 10% goal is not 
attained, there is no specific monetary penalty. 


