Travel Reimbursement W

Information for Injured Employees from the Division of Workers' Compensation

Request for Travel Reimbursement
[Tex. Admin. Code §134.110]

If you have to travel more than 30 miles one way from
your residence or workplace in order to receive necessary
medical care for your work-related injury or illness, or to
attend a designated doctor examination or required medical
examination, you may request reimbursement for your
travel expense from your employer’s workers’
compensation insurance carrier. To request
reimbursement, you must submit a Request for Travel
Reimbursement (DWC Form-48) within one (1) year of
the date you incur the travel expenses.

The insurance carrier will pay you, or notify you of the
reasons for any reduction or denial of reimbursement in
writing. If you disagree with the insurance carrier’s
reduction or
denial, you
may contact
the Texas
Deaprtment

of Insurance,
o Division of
Workers’

Compensation
(TDI-DWC) at 1-800-252-7031 to request a benefit review
conference to resolve the dispute.

If your request for reimbursement is related to medical
treatment for your work-related injury or illness, the
insurance carrier may deny your request if you could have
received the same medical treatment within 30 miles of
your residence or workplace (place of departure).

Reimbursement is based on the travel rate for state
employees on the date the travel occurred, using the
shortest reasonable route, either from your home or
workplace, depending on the place of departure. When
your travel expenses reasonably include food and/or lodging,
the insurance carrier shall reimburse for the actual

expenses not to exceed the current rate for state
employees.

To obtain the current state rate reimbursement amounts,
go to: http://www.window.state.tx.us and click on “Mileage
Guide” on the left side of the home page.

This publication is a summary and is presented for informational
purposes only. It is not a substitute for the statute and TDI-DWC
rules. For questions about TDI-DWC rules, please call Customer
Assistance at 1-800-252-7031. CS05-004F(12-08)

What is a Designated Doctor?
[Tex. Labor Code 88 401.011(15), 408.0041 and
408.151; 28 Tex. Admin. Code §126.7 and §180.21]

A designated doctor is a doctor selected by the Texas
Department of Insurance, Division of Workers’
Compensation (TDI-DWC) to make a recommendation
about your medical condition or to resolve a dispute about
your work-related injury or occupational illness. You, your
representative, the insurance carrier or the TDI-DWC can
request an examination by a designated doctor.

What is a Required Medical Examination (RME)?
[Tex. Labor Code 88 408.004, 408.0041 and 408.151; 28
Tex. Admin. Code §8126.5, 126.6 and 130.1]

A Required Medical Examination (RME) is a medical
examination by a doctor selected by the insurance carrier
to resolve questions about your claim. An RME before a
designated doctor examination can address and resolve
any issue about the appropriateness of health care you
received for your work-related injury or occupational
illness. After a designated doctor examination, an RME
can address and resolve any issues about:
e the impairment caused by the compensable (work-
related) injury or illness;
e the attainment of maximum medical improvement
(MMI);
e the extent of the injured employee’s compensable
injury or illness;
e whether the injured employee’s disability is a direct
result of the work-related injury or illness;
e the ability of the employee to return to work
(RTW); or
e other similar issues related to the dispute.

For more information on Travel Reimbursement see the
following fact sheets:

e Designated Doctor

e Required Medical Examination

For further assistance, call
1-800-252-7031
or visit
www.tdi.state.tx.us



