
 
 
 
 
 
 

April 19, 2006 
 
Xx Xxxxxx Xxxxxx 
XXXX Xxxxxxx 
Xxxxxx, XX xxxxx 
 
 Re: OSC File No. AD-06-XXXX 
 
Dear Xx Xxxxxx: 
 

This letter is in response to your request for an advisory opinion concerning the Hatch Act.  
The Office of Special Counsel (OSC) is authorized pursuant to 5 U.S.C. § 1212(f) to issue 
opinions under the Act.  Specifically, you ask whether an exception to the Hatch Act can be 
made so that you may maintain your employment as a Xxxxxxxxx for Xxxxxxx County while 
being a candidate for re-election as a Xxxxxxxx in Xxxxxx Xxxxx, Xxxxxxxxx.  As explained 
below, there is no such exception. 
 

Persons covered by the Hatch Act, 5 U.S.C. §§ 1501-1508, are subject to certain 
protections and restrictions with respect to their political activity.  Thus, under section 1502, 
covered employees are protected from being coerced into political activity.  On the other hand, 
the Act prohibits such employees from, among other things, being candidates for public office in 
partisan elections, i.e., elections in which any candidate represents, for example, the Republican 
or Democratic Party.  5 U.S.C. § 1502(a)(3). 
 
 Covered employees are those whose principal employment is with a state, county or 
municipal executive agency, and whose job duties are “in connection with” programs financed in 
whole or in part by loans or grants made by the United States or an agency thereof.  5 U.S.C.  
§ 1501(4).  Employees are subject to the Act if, as a normal and foreseeable incident of their 
principal employment, they perform duties in connection with the federally financed activities.  
In re Hutchins, 2 P.A.R. 160, 164 (1944); Special Counsel v. Gallagher, 44 M.S.P.R. 57 (1990).  
Coverage is not dependent on the source of an employee’s salary, nor is it dependent upon 
whether the employee actually administers the funds or has policy duties with respect to them.  
Special Counsel v. Williams, 56 M.S.P.R. 277, 283-84 (1993), aff’d, Williams v. M.S.P.B., 55 
F.3d 917 (4th Cir. 1995), cert. denied, 516 U.S. 1071 (1996) (unreported decision). 
 
 You explained that you are covered by the provisions of the Hatch Act because your job as 
a Xxxxxx Xxxxxxx is funded by the federal government.  You explained that as a Xxxxxx 
Xxxxxx, you are a member of a county working group that is chartered by the Homeland 
Security Act to manage federal grant funds, do long range planning, provide target hardening for 
critical infrastructure, equip first responders, and educate the public through programs for public 
awareness.  You have indicated that while you recognize the Hatch Act prohibits you from being 
a candidate in the partisan election for Xxxxx Xxxxx Xxxxxxx, you are requesting that an 
exception be made for your particular situation. 
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 However, no means exist for an employee who is covered by the Hatch Act to be granted 
an exception to run in a partisan election.  The Hatch Act does specifically exempt certain state 
and local employees from the prohibition against being a candidate for public office in a partisan 
election. The governor or lieutenant governor of a state, the mayor of a city, a duly elected head 
of an executive department of a state or municipality who is not classified under a state or 
municipal merit or civil service system, or an individual who holds elective office are exempt 
from the prohibition against seeking partisan public office.1  5 U.S.C. § 1502(c)(4).  Please note, 
however, that the exemption regarding individuals holding elective office applies only when the 
elective office is the position that would otherwise subject the employee to the restrictions of the 
Hatch Act. 
 
 Because it is not your elective office, i.e., Xxxxx Xxxxxxx, that subjects you to the 
restrictions of the Hatch Act, the exemptions discussed above are not applicable to your 
situation.  Accordingly, as an employee covered by the Hatch Act, you are prohibited from being 
a candidate in a partisan election.  Therefore, while you are employed as a Xxxxxx Xxxxxxx for 
Xxxxxxx County, the Act prohibits you from being a candidate in the partisan election for 
Xxxxxx Xxxxxxx. 
 
 For your information, I am enclosing a copy of our publication that explains the Hatch Act 
as it applies to state and local employees.  Please contact me at (202) 254-3650 if you have 
additional questions regarding this matter. 
 

                                                 
1 Also, the Hatch Act does not apply to employees of educational or research institutions, establishments, agencies 
or systems that are supported in whole or in part by a state or political subdivision thereof, even if they have duties 
in connection with federally funded activities. 5 U.S.C. § 1501(4)(B).  This “educational exemption,” however, 
would not apply to a Xxxxx Xxxxxxxx. 

Sincerely, 
 
   /s/ 
 

Erica N. Stern 
Attorney 
Hatch Act Unit 
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