
November 1, 2007 

Office of the Secretary 
Federal Trade Commission 
Room H-135 (Annex K) 
600 Pennsylvania Avenue NW 
Washington, DC 20580 

16 CFR Part 435 Comment – 

Mail or Telephone Order Merchandise Rule, Project No. P924214


To Whom It May Concern: 

As a student of Federal Administrative Law at the Florida State University College 
of Law in Tallahassee, I am required to analyze and file comment in an ongoing 
federal rulemaking. I have chosen to respond to your September 11, 2007 request 
for public comment on the Mail or Telephone Order Merchandise Rule (16 CFR 
Part 435), published at 72 Fed. Reg. 51728. Over the past few years, I have ordered 
several thousand dollars worth of merchandise over the Internet and through the 
mail. I strongly support consumers’ rights regarding mail, telephone, and Internet 
order shopping, and I find the Rule to be a necessary and effective mechanism for 
holding sellers of merchandise to certain reasonable standard business practices 
with respect to the commercial channels governed by the Rule. 

In reply to the specific questions raised in Part V of the Notice, I submit the 
following comments: 

Question 2 - What costs has the Rule imposed on, and what benefits has the Rule 
provided to, purchasers of merchandise ordered by mail or telephone? 

The Rule has provided a degree of security for consumers who order merchandise 
by mail or telephone (or over the Internet). By requiring sellers to ship 
merchandise within the promised time (or within 30 days, if no time is promised) 
and to contact buyers in the event of a delay, the Rule enables buyers to make 
better purchasing decisions and provides them with certain basic rights and 
expectations regarding the receipt of their merchandise.  

In the absence of the Rule, buyers would have less information regarding the status 
of their purchases, as merchants would presumably be under no obligation to ship 
within their stated timeframe (or within 30 days, if it all). Also, merchants would 



presumably be under no obligation to inform purchasers of delays, and purchasers 
would not be afforded the opportunity to cancel their orders in the event of a 
delayed shipment. 

It is difficult to discern any costs that the Rule imposes on purchasers, except to the 
extent that the Rule compels certain communication between buyers and sellers 
(consent to a delayed shipment, etc.). If such communication is burdensome upon 
the purchaser in any way, it certainly offsets the burden created by remaining 
uninformed and uncertain about the status of the purchaser’s shipment. 

Question 4 - What costs or benefits would amending the Rule explicitly to cover 
all computer and Internet orders impose on or provide to consumers, merchants, 
mediation agencies, or state law enforcement agencies? If the Commission 
decides to propose such a change, how should it revise the text of the Rule? 

I agree that new means of accessing the Internet that do not involve the use of a 
telephone line (wireless networks, cable modems, etc.) have blurred the Rule’s 
coverage, but the blurring seems to me to be slight. The means of Internet access is 
not something that a merchant could really discover; that is, a merchant will not 
know whether a purchaser used a wireless network or a dial-up modem to place her 
order. Even if the merchant could discover such information, he could not 
reasonably argue that an order placed over a wireless network was somehow 
exempt from the requirements of the Rule. Amending the Rule would not seem to 
impose any new costs upon merchants that were not previously imposed by the 
Rule’s March 1994 amendment. Amending the Rule seems to be appropriate in 
light of the contemporary dominance of Internet order shopping, but it would not 
really impose any new obligations or create any new rights that have not already 
been recognized for over a decade. 

Regarding changes to the text of the Rule, I would suggest adding “Internet” to the 
Rule’s title. Footnote 8 also suggests the use of the word “computer,” but 
“Internet” is probably better, as there are now devices for accessing the Internet 
that are not “computers” in the traditional sense (i.e., an iPhone). The definitions 
section will need to be amended to reflect the various means of Internet ordering.  

Question 14 - To what extent are the changes discussed in Part II of this notice 
either substantive or non-substantive? 

To summarize my understanding of substantive/non-substantive rules, in Morton v. 
Ruiz, 415 U.S. 199 (1974), the Supreme Court of the United States described a 



substantive rule as one that “affect[s] substantial individual rights and obligations.” 
Further, if an agency rule is not substantive, then it logically must be either an 
interpretive rule or a general statement of policy. Interpretive rules, also, may not 
add anything to existing rules. 

It appears that the changes discussed in Part II(A) of the notice, if indeed 
implemented, would be interpretive rather than substantive. The Rule’s March 
1994 amendment made it clear that Internet shopping was considered a form of 
telephone ordering for the purposes of the Rule. While there are now means of 
accessing the Internet that do not involve the use of a telephone line, no reasonable 
merchant could really argue that an Internet order placed through a wireless 
network or a cable modem is exempt from the requirements of the Rule, if they had 
any way of discovering such information at all. Changing the language of the Rule 
to expressly include Internet ordering does not seem to create any new rights or 
obligations that were not already established by the March 1994 amendment. The 
changes outlined in Part II(A) would merely make the preexisting fact that Internet 
ordering is within the ambit of the Rule more explicit. 

The changes discussed in Part II(B) of the notice, if indeed implemented, might be 
substantive rather than interpretive. Unlike the changes outlined in Part II(A), the 
issue of debit card and demand draft payments was not addressed in any form in 
the Rule’s March 1994 amendment. Even if the next amendment to the Rule treats 
debit card and demand draft payments in the same manner as check payment 
methods (as discussed in the final paragraph of Part II(B)), it would still be adding 
something to the Rule that was not there before. 

Finally, the changes discussed in Part II(C) of the notice, if indeed implemented, 
seem to be more interpretive than substantive. The Part II(C) changes appear only 
to give merchants greater flexibility in issuing refunds, and do not seem to create 
new duties or make preexisting duties more rigorous.

      Respectfully submitted, 

      Paul  T.  Dearing  


