By Hand and by E-Mail

October 9, 2001

Secretary

Federal Trade Commission
Room 159

600 Pennsylvania Avenue, NW
Washington, DC 20580

 Re: Gramm-Leach-Bliley Act Privacy Safeguards Rule, 16 CFR Part 314 - Comments
Dear Sir:

This comment letter is jointly submitted by the Education Finance Council and the
National Council of Higher Education Loan Programs, Inc. These organizations
represent most of the financial participants in the Federal Family Education Loan
Program (the “FFELP”), the largest federally sponsored education loan program. Many
members of these organizations also participate in supplemental, fully private, education
loan programs.

We have reviewed with interest your proposed rule published in the Federal Register on
August 7. In your notice of proposed rulemaking, you identified a number of specific
issues for comment. In response, we have two comments that we would like to highlight
upfront, and additional comments on some of your requests that deal with issues not
covered in our two general comments.

First, we want to express our appreciation for the fact that, for the most part, the proposed
rule sets forth requirements that are flexible enough to fit the circumstances of our
members, who are of many organizational types (for-profit, nonprofit, state entities) and
sizes. Though we have comments on some of the more specific aspects of the proposals,
we want to commend the Commission for its overall approach. We should say as a
general matter, however, that we likely would object to amendments to the proposed
rules that would make them more prescriptive.

Second, we are concerned about potential duplicative requirements being imposed on
many of our members as a result of the overlapping jurisdiction of other financial
regulators enforcing their own Gramm-Leach-Bliley Act (“GLB Act”) information
security program rules or guidelines (“Safeguards Standards”). There will be many
circumstances where entities will be subject to overlapping requirements of more than
one set of Safeguards Standards. A FFELP participant could be subject to the
Commission’s rule, and at the same time share customer information with an affiliate or
service provider that is subject to the Safeguards Standards of another GLB Act regulator.
In this case, the affiliate or service provider could be subject to two sets of requirements.
An example would be a bank that serves as a custodian or a lockbox for a nonprofit entity
serving as a FFELP lender. Similarly, a FFELP participant subject to the Commission’s
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jurisdiction could receive customer information as an affiliate or service provider of an
entity subject to jurisdiction of another GLB Act regulator. This organization could also
be subject to overlapping requirements. An example would be a bank that uses a loan
servicer to administer its student loan portfolio. There is a very real possibility of
confusion in these cases.

The Commission notes in the preamble to the proposed rule that, in the case of affiliates
of entities subject to the Commission’s rule that are covered by another agency’s
Safeguards Standards, it does not intend to duplicate the existing requirements on the
affiliate. We believe this principle should be expanded to also apply in the case of service
providers subject to another agency’s Safeguards Standards. We also believe the
principle should be applied in reverse. Specifically, we believe that entities subject to the
Commission’s jurisdiction that comply with the Commission’s Safeguards Standard
should not have to worry about compliance with a (slightly) different Safeguards
Standard of another GLB Act regulator because they are affiliates or contractors of
entities subject to the jurisdiction of such other regulator.

We believe there is a simple way to resolve the problem. We recommend that, with
respect to affiliates and service providers of entities subject to a GLB Act regulator, each
regulator deem the affiliate or service provider to be in compliance with the regulator’s
Safeguards Standards if the affiliate or service provider is in compliance with the
Safeguards Standards of its direct functional regulator. Acceptable assurance of such
compliance should be a representation from such affiliate or service provider that such
entity is in compliance with the Safeguards Standards of its GLB Act regulator, together
with an annual certification of continued compliance. We note that this approach would
also apply in cases where the financial institution and its affiliate or service provider were
subject to the jurisdiction of the same functional regulator (e.g. the Commission). Since
the Commission’s proposed rule follows substantially the same format as that of the other
GLB Act regulators, we believe this approach satisfies the consumer protection
objectives of the GLB Act. We recognize that this approach will require the Commission
to coordinate its activities with your sister agencies, and may require those agencies to
issue amendatory guidance. Nonetheless, we believe this approach represents a workable
solution that advances the objectives of the GLB Act, and relieves financial institutions of
the burden and uncertainty involved in compliance with the duplicative or varied rules of
more than one regulator. It also should simplify the enforcement responsibilities of the
federal regulatory agencies.

In addition, we offer the following comments in response to other sections of the
proposed rule:

1. The Commission notes that the proposed rule only addressees safeguards
pertaining to “customer information”. See proposed section 314.1. Though we
recognize that some financial institutions retain personal financial information on
individuals who do not meet the definition of customer, we believe the
Commission's reading of the scope of its statutory mandate is correct. We also
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agree that, as a practical matter, the safeguards developed by a financial
institution will cover all personal financial information retained by the institution
simply because institutions generally do not segregate information on customers
separately from information on others.

The Commission asks for comment on the benefits and burdens of the
requirement set forth in proposed section 314.3(a) that a financial institution have
a written information security program. We believe that this requirement is
reasonable, both because of the Commission’s general “flexible” approach and
because the proposed rule specifically does not require the information to be in a
single document. The proposed rule simply requires that "all parts of the program
are coordinated and can be identified and accessed readily." This approach
should not be unduly burdensome for smaller entities because it accounts for the
"size and complexity of the entity, and the nature and scope of its activities" while
still providing a "comprehensive coordinated approach to security." For these
reasons, we support the proposed requirement as written.

The Commission requests comment on the proposed rule that requires each
financial institution to designate an employee or employees to coordinate its
information security program. See proposed rule 314.4(a). We can accept this
proposal. Though this rule imposes a specific requirement, it provides financial
institutions organizational flexibility in determining how to best structure its
information security program. We encourage the Commission to retain
unchanged the proposal to allow a financial institution to designate an appropriate
employee(s) to develop and implement its information security program or create
a working group or committee for this purpose. Further, we concur with the
Commission’s position in not mirroring the Banking Agency guidelines requiring
board of director involvement. As noted, some organizations subject to the FTC’s
jurisdiction do not have a board of directors. The Commission’s rule also is
consistent with standard business practice by putting this important task in the
hands of those with the necessary expertise.

The Commission requests comment on the benefits and burdens of requiring a
financial institution’s risk assessment to include coverage of prescribed areas of
operation. See proposed rule 314.4(b). The Commission’s Rule should not
prescribe specific operational areas for risk assessment, but should, consistent
with the Banking Agency Guidelines, require risk assessment in those areas of
operation that management deems relevant for that particular institution (i.e.,
based on the institution’s size, organizational structure, business lines and the
sensitivity of the customer information involved). We believe that individual
financial institutions are in the best position to identify specific operational areas
within their particular organizational structure that are relevant to assessing risks
to information security. Mandating risk assessment in predefined operational
areas could hamper management’s ability to act, and deploy appropriate
resources, in the manner that most effectively assesses risk at that particular
institution. A financial institution should not be forced to conduct risk assessment
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in areas of operation that may not be appropriate for the institution, and shouldn’t
face compliance uncertainty if its operational structure does not neatly reflect the
core areas of operation specifically set forth in the proposed rule. Further, service
providers subject to both the Commission’s Rule and the Banking Agency
guidelines (which do not identify specific areas of possible risk) should not face
inconsistent requirements or be forced to expend unwarranted resources to satisfy
both sets of requirements. In fact, it is conceivable that some entities could be
faced with complying with even a third set of Safeguard Standards (such as those
of the SEC).

The Commission requests comments on the requirement that financial institutions
regularly test or otherwise monitor key controls, systems and procedures, and
comment specifically on the fact that specific audits or test are not required. See
proposed rule 314.4(c). We support the Commission’s proposed rule as written,
which gives management discretion to determine the audit procedures or tests,
and testing timeframes, for monitoring the effectiveness of the financial
institution’s safeguards. We concur that each institution should have the
flexibility to adopt procedures that best reflect business and risk management
practices appropriate to the institution’s size, organizational structure, and
business lines.

Flexibility in testing requirements will only add to the effectiveness of these tests.
The design of firewall protection is illustrative; it must by necessity adapt rapidly
as predators discover new methods of breaching security and different operating
environments will have different security methods. On the latter point, for
example, UNIX and Windows NT operating systems each have different ways of
defining security. Within the education lending community, the need for flexible
testing requirements is also driven by the customary exchange of loan data among
multiple trading partners. The many participants in the FFELP - lenders,
guarantors, schools, secondary markets, origination and disbursement agents, and
the Department of Education - all have unique data security protocols and should
be permitted to develop equally unique security testing configurations.

The Commission requests comment on whether it is necessary for financial
institutions to enter into contracts requiring service providers to maintain
appropriate safeguards for protecting customer information, or whether equally
effective alternatives exist. We believe the proposed rule set forth in proposed
section 314.4(d), if modified as recommended in the next paragraph, represents
the appropriate approach. The selection of service providers customarily involves
the use of contractual provisions to restrict the information practices of service
providers and to impose responsibilities for employing proper information
protections. Except as proposed in the next paragraph, the final rule should
continue to allow financial institutions to utilize contracts to ensure that service
providers maintain appropriate safeguards and take appropriate steps when
weaknesses are detected.

The Commission requests comment on whether the final rule should offer an
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exception to the contract requirement for service providers that are financial
institutions or are subject to other Safeguards Standards. We believe that such an
exception should be made in the case of financial institutions subject to the
Safeguards Standards of the Commission or another GLB Act regulator. As
explained in our opening comments, we believe that, for these financial
institutions, a representation that they are in compliance with the Safeguards
Standards of their functional regulator should either replace the requirements of
proposed section 314.4(d) or be recognized as a way to satisfy the requirements.
As recommended previously, we believe it would be reasonable to expect that this
representation be kept up-to-date with an annual certification of compliance by
the entity with the Safeguards Standards of its functional regulator.

The Commission further requests comment on whether additional guidance is
needed on what safeguards are appropriate for service providers. The addition of
more detailed guidance would create an inconsistency with the Banking Agency
guidelines, since those guidelines do not list specific or unique safeguards
applicable to servicer providers. These inconsistencies would be particularly
burdensome for entities that have affiliates subject to the Commission’s rule and
others subject to the Banking Agency guidelines. The Commission’s rule should
ensure uniformity with the guidelines and generally require service providers to
maintain appropriate safeguards without prescribing what processes and
procedures meet that general requirement. Service providers are best equipped to
determine appropriate safeguards in light of their size, scale, organizational
structure, and the sensitivity of the customer information they handle, and also in
light of contractual arrangements with financial institutions.

The Commission requests comment on the requirement set forth in proposed
section 314.4(e) that each financial institution evaluate and adjust its information
security program in light of material changes to its business that may affect the
safeguards. We support the requirement as proposed. Specifically, we
recommend the Commission maintain the brevity and flexibility of this provision
by retaining its current wording. Specifically designated systems and procedures
may become obsolete as technology and business practices evolve, resulting in
useless safeguards being implemented to meet the form of the regulation, while
leaving new areas of risk unguarded. Identifying specific items now would
require frequent regulatory changes that might, again, leave certain newly
developed areas unprotected. This provision appropriately places the
responsibility to keep an institution’s information security program up-to-date and
effective.

The Commission also requests comment on the appropriate amount of time for
covered entities to comply with the Commission's final rule. The proposed rule
states that the final rule will be effective one year from the date of its issuance.
See proposed section 314.5. While a one-year period is probably sufficient for
all entities to comply with the final rule, we strongly believe the period should not



October 9, 2001

be shortened. In this regard, we note that many different types of entities are
subject to the Commission's rule. Certainly, most FFELP institutions have
effective information security processes in place. However, organizations will
need to reassess their current processes in light of the final, formal requirements,
and to develop or enhance existing processes to comply with the more structured
infrastructure, processes, and documentation requirements included in the
Commission's rule. In addition, a few entities may be unaccustomed to the
process by which a formal information security program is developed,
implemented, and maintained. For these entities, we believe that at least one year
will be needed to formalize these steps.

The one qualification in this area relates to any requirement that would entail
amending existing agreements with service providers. We note in this regard that
the Banking Agencies gave entities subject to their jurisdiction 29 months to
accomplish this task. We recommend that a similar period be granted to entities
subject to the Commission’s jurisdiction. Specifically, we would suggest that any
requirement to open up existing contracts not become effective until 2 1/2 years
following publication of a final rule.

9. You also ask for comment on how to address possible overlap with other laws and
rules pertaining to information security. We addressed the issue of overlap with
the Safeguards Standards issued by the other GLB Act regulators in our opening
comments. Other laws and regulations relating to information security raise a
different set of questions. Unlike the case of the other Safeguards Standards,
these provisions may not be substantially similar to the Commission’s safeguards
rule. For this reason, we believe that the Commission should review on a case-by-
case basis whether compliance with such other laws or rules should be deemed to
constitute compliance with the Commission’s safeguard rule.

We appreciate the opportunity to comment on the proposed rule. If you have any
questions, please contact us at the number listed below.

Sincerely,

Mark Powden Sheldon Repp

President General Counsel

Education Finance Council National Council of Higher Education Loan Programs
1155 15" Street, N.W. 1100 Connecticut Ave., N.W.

Washington, D.C. 20005 Washington, D.C. 20036

Phone: 202-466-8621 Phone: 202-822-2106



