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Douglas H. Jones, Esq. 
Acting General Counsel 
Federal Deposit Insurance Corporation 
550 17th Street, N.W. 
Washington, DC 20429 
Dear Mr. Jones: 

This is in response to your letter dated February 13, 2006, requesting 
clarification of the application of the Board’s Regulation O (12 CFR part 215) to credit 
cards issued to bank insiders for the bank’s business purposes. Specifically, you have 
asked whether and under what circumstances an insider’s use of a bank-owned credit 
card would be deemed an extension of credit by the bank to the insider for purposes of 
Regulation O. 

You have indicated that insiders of a bank often use a bank-owned credit 
card to purchase goods and services for the bank’s business purposes. A bank-owned 
credit card is a credit card issued by a third-party financial institution to a bank to enable 
the bank (through its employees) to finance the purchase of goods and services for the 
bank’s business. I understand that a bank that provides a bank-owned credit card to its 
employees typically forbids or discourages use of the card by employees for their 
personal purposes and that an employee who uses the card for personal purposes is 
obligated to promptly reimburse the bank. I also understand that the bank is liable to the 
card-issuing institution for all extensions of credit made under the card (whether for the 
bank’s business purposes or for an employee’s personal purposes). [Footnote 1. Begin text 
of Footnote 1. I also understand that some banks directly issue credit cards to their 
employees to enable the employees to finance the purchase of goods and services 
for the bank’s business (“bank-issued credit cards”). The principles set forth in this 
letter with regard to bank-owned credit cards also would apply to bank-issued credit 
cards. End Footnote.] 

Although section 215.3(a) of Regulation O defines an extension of credit 
broadly to include “a making or renewal of a loan, a granting of a line of credit, or an 
extending of credit in any manner whatsoever,” the rule also provides several important 
exceptions to the definition that are relevant to your inquiry. Section 215.3(b)(1) of 
Regulation O excludes from the definition of extension of credit any advance by a bank 
to an insider for the payment of authorized or other expenses incurred or to be incurred 
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on behalf of the bank. Section 215.3(b)(5) of Regulation O excludes from the definition 
of extension of credit indebtedness of up to $15,000 incurred by an insider with a bank 
under an ordinary credit card. 

In light of these provisions of the regulation and the purposes of the 
insider lending restrictions in the Federal Reserve Act, it is my opinion that a bank does 
not make an extension of credit to an insider for purposes of Regulation O at the time of 
issuance of a bank-owned credit card to the insider (regardless of whether the line of 
credit associated with the card is greater than $15,000). In addition, a bank does not 
extend credit to an insider for the purposes of Regulation O when the insider uses the 
card to purchase goods or services for the bank’s business purposes. When an insider 
uses the card to purchase goods or services for the insider’s personal purposes, however, 
the bank may be making an extension of credit to the insider. An extension of credit 
would occur for the purposes of Regulation O if (and to the extent that) the amount of 
outstanding personal charges made to the card, when aggregated with all other 
indebtedness of the insider that qualifies for the credit card exception in 
section 215.3(b)(5) of Regulation O, exceeds $15,000. 

You also ask whether incidental personal expenses charged by an insider 
to a bank-owned credit card are per se violations of the market terms requirement in 
section 215.4(a) of Regulation O because non-insiders do not have access to this form of 
credit from the bank. Section 215.4(a) requires extensions of credit by a bank to its 
insiders to (i) be on substantially the same terms (including interest rates and collateral) 
as, and subject to credit underwriting standards that are not less stringent than, those 
prevailing at the time for comparable transactions with non-insiders; and (ii) not involve 
more than the normal risk of repayment or other features unfavorable to the bank. 

A bank may be able to satisfy the market terms requirement, however, if 
the bank approves an insider for use of a bank-owned credit card only if the insider meets 
the bank’s normal credit underwriting standards and the card does not have preferential 
terms (or the card does not have preferential terms in connection with uses of the card for 
personal purposes). Nonetheless, use of a bank-owned credit card by an insider for 
personal purposes may violate the market terms requirement of Regulation O if the card 
carries a lower interest rate or permits a longer repayment period than comparable 
consumer credit offered by the bank. 

This opinion applies only to the specific issues and circumstances 
described above and does not address any other issues or circumstances. Please do not 
hesitate to call me if you have any additional questions concerning this matter. 

Sincerely, 
(signed) 
Scott G. Alvarez 


