
 
U.S. Department of Labor   Employee Benefits Security Administration  
 Washington, D.C. 20210  
 
 
FIELD ASSISTANCE BULLETIN NO. 2006-02 
 
DATE:  OCTOBER 27, 2006 
 
MEMORANDUM FOR: VIRGINIA C. SMITH, DIRECTOR OF ENFORCEMENT 
   REGIONAL DIRECTORS 
 
FROM:   ROBERT J. DOYLE 
   DIRECTOR OF REGULATIONS AND INTERPRETATIONS 
 
SUBJECT:  HEALTH SAVINGS ACCOUNTS – ERISA QS & AS  
 
 
BACKGROUND: 
 
In general, a Health Savings Account (HSA) is an account established pursuant to section 
223 of the Internal Revenue Code (Code) to pay or reimburse the qualified medical 
expenses of eligible individuals.  Although the requirements for tax qualified HSAs are 
found in the Code, questions regarding the application of the Employee Retirement 
Income Security Act of 1974 (ERISA) to HSAs arise because employers may establish and 
contribute to an employee’s HSA.  On April 7, 2004, the Department of Labor’s Employee 
Benefits Security Administration issued Field Assistance Bulletin (FAB) 2004-01 
addressing the status of HSAs under ERISA.  That guidance explained that HSAs 
generally will not constitute “employee welfare benefit plans” covered by Title I of 
ERISA where employer involvement with the HSA is limited. 
 
In FAB 2004-01, the Department specifically indicated that employer contributions to 
HSAs would not give rise to an ERISA-covered plan where the establishment of the HSA 
is completely voluntary on the part of the employees and the employer does not: limit 
the ability of eligible individuals to move their funds to another HSA or impose 
conditions on utilization of HSA funds beyond those permitted under the Code; make or 
influence the investment decisions with respect to funds contributed to an HSA; 
represent that the HSA is an employee welfare benefit plan established or maintained by 
the employer; or receive any payment or compensation in connection with an HSA. 
 
Since the issuance of FAB 2004-01, the Department has received a number of recurring 
questions about the guidance and the evolving practices regarding the offering of HSAs.  
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The following provides further guidance on many of the frequently asked questions 
raised with the Department. 
 
QUESTIONS AND ANSWERS: 
 
Q-1.  In the absence of an employee’s affirmative consent, may an employer open an 
HSA for an employee and deposit employer funds into the HSA without violating the 
condition in the FAB that requires that the establishment of an HSA by an employee 
be “completely voluntary”? 
 
A-1.  Yes.  The intended purpose of the “completely voluntary” condition in FAB 2004-01 
is to ensure that any contributions an employee makes to an HSA, including salary 
reduction amounts, will be voluntary.  HSA accountholders have sole control and are 
exclusively responsible for expending HSA funds and generally may move the funds to 
another HSA or otherwise withdraw the funds.  The fact that an employer unilaterally 
opens an HSA for an employee and deposits employer funds into the HSA does not 
divest the HSA accountholder of this control and responsibility and, therefore, would not 
give rise to an ERISA-covered plan so long as the conditions described in FAB 2004-01 
are met. 
 
Q-2.  If an employer maintains a high deductible health plan (HDHP) for its 
employees, can the employer limit the HSA providers that it allows to market their 
HSA products in the workplace or select a single HSA provider to which it will 
forward contributions without making the HSA part of the employer’s ERISA-covered 
group health plan? 
 
A-2.  Yes. As stated in FAB 2004-01, an employer may offer an HSA to its employees 
without establishing an ERISA-covered plan in one of two ways.  The employer may rely 
on the group-type insurance safe harbor in 29 C.F.R. § 2510.3-1(j), in which case the 
employer cannot make contributions to the HSA, or it may rely on the separate 
conditions outlined in FAB 2004-01, in which case the employer may or may not elect to 
make employer contributions to the HSA. 
 
If the employer relies on the group-type insurance safe harbor in 29 C.F.R. § 2510.3-1(j), it 
cannot “endorse” the HSA provider.  In the Department’s view, an employer would not 
be considered to “endorse” an HSA within the meaning of the regulation merely by 
limiting the HSA providers that it allows to market their HSA products in the workplace 
or selecting a single HSA provider to which it will forward contributions.  Employers 
may also provide employees general information on the advisability of using an HSA in 
conjunction with the HDHP without “endorsing” the program.  See generally Interpretive 
Bulletin 99-1, 29 C.F.R. § 2509.99-1. 
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The separate conditions in FAB 2004-01, though including completely voluntary 
employee participation and employer neutrality in not representing that the HSA is an 
employee welfare benefit plan established or maintained by the employer, do not include 
the group-type insurance safe harbor’s prohibition on employer “endorsement.”  As 
explained in FAB 2004-01, an employer could limit the HSA providers that it allows to 
market their HSA products in the workplace or select a single HSA provider to which it 
will forward contributions and still satisfy the conditions outlined in the FAB without 
converting the HSA into an ERISA-covered plan. 
 
Q-3. Would an employer be viewed as “making or influencing” the HSA investment 
decisions of employees, within the meaning of the FAB, merely because the employer 
selects an HSA provider that offers some or all of the investment options made 
available to the employees in their 401(k) plan? 
 
A-3. No.  The mere fact that an employer selects an HSA provider to which it will 
forward contributions that offers a limited selection of investment options or investment 
options that replicate the investment options available to employees under their 401(k) 
plan would not, in the view of the Department, constitute the making or influencing of 
an employee’s investment decisions giving rise to an ERISA-covered plan, so long as 
employees are afforded a reasonable choice of investment options and employees are not 
limited in moving their funds to another HSA.  The selection of a single HSA provider 
that offers a single investment option would not, in the view the Department, afford 
employees a reasonable choice of investment options.  
 
Q-4.  If contributions to an HSA are made through a cafeteria plan, would the savings 
that benefit the employer from non-payment of FICA and FUTA taxes on those 
contributions be considered “payment or compensation received in connection with 
an HSA” that would subject the HSA to Title I coverage? 
 
A-4.  No.  The Department does not view an employer’s non-payment of FICA and FUTA 
taxes on amounts contributed to an HSA as “payment or compensation” for purposes of 
the guidance issued in FAB 2004-01.  
 
Q-5.  Can an employer pay the fees associated with the HSA that the employee would 
normally be expected or required to pay without causing the HSA to become an 
ERISA-covered plan? 
 
A-5.  Yes. As stated in the FAB, the mere fact that an employer contributes to an HSA 
does not result in the HSA being an ERISA-covered plan.  Therefore, the Department 
does not believe that an employer paying fees associated with an HSA that the employee 
would otherwise be required to pay would make that HSA an ERISA-covered plan.  
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Q-6.  May an HSA vendor offer an HSA product it offers to the public to its own 
employees without the HSAs being considered employee benefit plans covered by 
ERISA? 
 
A-6.  Yes.  Offering HSA products that the employer offers to the public in the regular 
course of business would not mean the HSA provider established or is maintaining the 
HSA as an employer to provide benefits to its employees. 
 
Q-7.  If the employer limits the number of HSA vendors to which it will forward 
contributions, may the employer receive a discount on another product from one of the 
selected HSA vendors? 
 
A-7.  No.  In the Department’s view, receiving a discount on another product from an 
HSA vendor selected by the employer would constitute the employer receiving a 
“payment” or “compensation” in connection with an HSA.  In the Department’s view, 
the arrangement would also give rise to fiduciary and prohibited transaction issues. 
 
Q-8.  Are HSAs subject to the prohibited transaction provisions of section 4975 of the 
Internal Revenue Code? 
 
A-8.  Yes.  Although the Department believes that HSAs meeting the conditions of FAB 
2004-01 generally will not be ERISA-covered plans, the Medicare Modernization Act 
specifically provided that HSAs will be subject to the prohibited transaction provisions in 
section 4975 of the Code.  In that regard, the Department’s plan asset regulation at 29 
C.F.R. § 2510.3-102 states, in relevant part, that “[f]or purposes of [certain specified 
provisions of ERISA] and section 4975 of the Internal Revenue Code only . . . the assets of 
the plan include amounts . . . that a participant or beneficiary pays to an employer, or 
amounts that a participant has withheld from his wages by an employer, for contribution 
to the plan as of the earliest date on which such contributions can reasonably be 
segregated from the employer’s general assets.” (Emphasis added).  As a result, 
employers who fail to transmit promptly participants’ HSA contributions may violate the 
prohibited transaction provisions of section 4975 of the Code.  See Code § 4975(c)(1)(D) 
(prohibited transactions include the “transfer to, or use by or for the benefit of, a 
disqualified person of the income or assets of a plan”). 
 
Q-9.  Do the class prohibited transaction exemptions for owners of individual 
retirement accounts (IRAs) apply to accountholders of HSAs? 
 
A-9.  No.  The class exemptions issued by the Department for products and services 
offered owners of IRAs, PTE 97-11, PTE 93-33, PTE 93-1, do not apply to HSA 
accountholders.  
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Q-10.  Is it a prohibited transaction for an HSA provider to offer a cash incentive for 
establishing an HSA with that provider? 
 
A-10.  No, if the provider deposits the incentive into the HSA.  The Department stated in 
Advisory Opinion 2004-09A that, in certain situations, an HSA provider would not 
violate the prohibited transaction provisions under Code section 4975(c) or ERISA section 
406 where the HSA provider offers an incentive to individuals for establishing an HSA 
with that provider by depositing cash directly into the individual’s HSA.  A cash 
contribution to an HSA generally would not be considered a “sale or exchange of 
property” or “a transfer of plan assets” for purposes of the prohibited transaction 
provisions of the Code.  Because the cash contribution goes to the HSA and not the HSA 
account holder, the HSA’s receipt of the cash contribution also would not be considered 
an act of self dealing on the part of the HSA account holder nor a receipt by the HSA 
account holder in his or her individual capacity of any consideration from a party dealing 
with the HSA.  
 
Q-11.  May an HSA vendor provide a line of credit for HSA expenses to an HSA 
accountholder choosing its HSA? 
 
A-11. The Internal Revenue Service has issued guidance permitting eligible individuals 
to use debit, credit, or stored-value cards to receive distributions from an HSA for 
qualified medical expenses.  See IRS Notice 2004-2, Q&A 37.  Subsequent guidance by the 
Service explains that, under section 223(e)(2) of the Code, account beneficiaries, HSA 
trustees, and HSA custodians may not enter into certain “prohibited transactions” with 
an HSA.  See IRS Notice 2004-50, Q&A 67, 68.  For example, an account beneficiary may 
not borrow or pledge the assets of the HSA or receive a benefit in his or her own 
individual capacity as a result of opening or maintaining an HSA because such a 
transaction would constitute a prohibited transfer to or use of the HSA assets by or for 
the benefit of the account beneficiary.  See Advisory Opinion 89-12A.  Whether a credit 
card arrangement between a vendor and owner of an HSA results in a prohibited 
transaction would depend on specific facts and circumstances.  A prohibited transaction 
would not result merely from an HSA accountholder directing the payment of HSA 
funds to the credit line vendor to reimburse the vendor for HSA expenses paid with a 
credit card. 
 


