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Dear Ms. St. Martin and Mr. Saxon:

This is in response to your request, on behalf of several insurance companies (insurers),
for an advisory opinion under the Employee Retirement Income Security Act of 1974, as
amended (ERISA). In particular, you ask how the significant participation test in the
Department’s plan assets regulation (29 CFR § 2510.3-101(f)) should be applied to an
investment in an entity by a wholly owned subsidiary of an insurer’s general account
which holds plan assets for purposes of determining whether that entity holds plan
assets.

You explain that some of the insurance and annuity contracts issued to customers by an
insurer provide benefits backed by reserves held in the insurer’s general account. The
insurer invests general account assets in all manner of investments, and in some
instances may invest those assets through wholly owned direct and indirect
subsidiaries! that are established for business reasons unrelated to ERISA, such as
limiting the recourse of a subsidiary’s creditors to the investment assets of the
subsidiary alone rather than to all the insurer’s general account assets. You represent
that under these circumstances, the assets held by the insurer’s wholly owned
subsidiary support the liabilities of the insurer’s general account. You further represent
that neither the insurer’s equity interest in the subsidiary nor the assets of the
subsidiary are allocated to a “separate account.”

You also explain that the insurer’s interest in the subsidiary, and ultimately the
subsidiary’s assets, would be available to satisfy the insurer’s creditors in the event of
insolvency because the insurer’s interest in the subsidiary would be included in the
insurer’s estate.2 You make representations to the effect that, for purposes of applying
any limitations under state insurance law relating to investments made by the insurer,

1 You explain that for business reasons unrelated to ERISA (e.., to comply with constraints on
investment in certain jurisdictions, such as Korea, which require all limited liability companies to have
two or more owners), the insurer may invest through an indirectly wholly owned subsidiary. In that
case, you represent, the subsidiary would be owned primarily by the insurer’s general account, with the
remaining equity interests held by another wholly owned subsidiary of the insurer.

2 See N.J. Stat. Ann. § 17B:32-31 et. seq.; Conn. Gen. Stat. Ann. § 38a-903 et. seq.; N.Y. Ins. Law § 7401 et. seq.
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the subsidiary’s investments are treated as investments made by the insurer.> You also
represent that for federal and state tax purposes, a subsidiary wholly owned by the
insurer’s general account is completely disregarded and its transactions and assets will
be consolidated with the insurer’s for tax reporting purposes, and that for purposes of
GAAP accounting, the assets of the subsidiary will be consolidated with, and treated as
if they are, assets of the insurer.

The plan assets regulation defines when a plan’s investment in another entity causes
that entity’s underlying assets to be “plan assets.” The plan assets regulation imposes a
“look-through rule” based on the premise that, with certain exceptions, when a plan
indirectly retains investment management services by investing in a pooled investment
vehicle, the assets of the vehicle should be viewed as plan assets and managed
according to the fiduciary responsibility provisions of ERISA.

The plan assets regulation provides at 29 CFR § 2510.3-101(a)(2) that, in the case of a
plan’s investment in an equity interest of an entity, the plan’s assets include both the
equity interest and an undivided interest in each of the underlying assets of the entity
unless equity participation in the entity by benefit plan investors is not “significant,” the
entity is an operating company, or the equity interest held by the plan is a publicly-
offered security or a security issued by an investment company registered under the
Investment Company Act of 1940. Under the “significant participation” test in 29 CFR §
2510.3-101(f)(1), equity participation in an entity by benefit plan investors is
“significant” on any date if, immediately after the most recent acquisition of any equity
interest in the entity, 25 percent or more of the value of any class of equity interests in
the entity is held by benefit plan investors (as defined in 29 CFR § 2510.3-101(f)(2)). For
purposes of this determination, the value of any equity interests held by a person (other
than a benefit plan investor) who has discretionary authority or control with respect to
the assets of the entity or any person who provides investment advice for a fee (direct or
indirect) with respect to such assets, or any affiliate of such a person, must be
disregarded. 29 CFR § 2510.3-101(f)(1). 29 CFR § 2510.3-101(f)(2)(iii) provides that a
“benefit plan investor” includes any entity whose underlying assets include plan assets
by reason of a plan’s investment in the entity.

The plan assets regulation does not expressly address the application of the significant
participation test to investments by an insurance company general account. Under
section 401(b) of ERISA, if an insurance company issues a “guaranteed benefit policy”
to a plan, the assets of the plan are deemed to include the policy, but do not, solely by
reason of the issuance of the policy, include any assets of the insurer. However, in its
decision in John Hancock Mutual Life Insurance Co. v. Harris Trust & Savings Bank, 510 U.S.
86 (1993) (Harris Trust), the Supreme Court interpreted the meaning of “guaranteed

3 See N.Y. Ins. Law § 1704(d); see also N.J. Stat. Ann. § 17B:20-4(d) and Conn. Gen. Stat. Ann. § 38a-
102d(a)(2).
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benefit policy,” as defined in ERISA section 401(b)(2)(B), and held that a contract
qualifies as a guaranteed benefit policy only to the extent that it allocates investment
risk to the insurer. Under the reasoning of this decision, an insurer’s general account
would be treated as holding plan assets to the extent it contains funds which are
attributable to any non-guaranteed components of contracts with employee benefit
plans. Prior to Harris Trust, the Department had taken the position in ERISA
Interpretive Bulletin 75-2, 29 CFR § 2509.75-2, that if an insurance company issued a
contract or policy of insurance to a plan and placed the consideration for such contract
or policy in its general account, the assets of such account would not be considered plan
assets.*

Following the Harris Trust decision, concerns were raised regarding its impact on the
insurance companies themselves, and also on the entities in which insurance companies
invest general account assets. Specifically, it was noted that, prior to Harris Trust,
entities in which insurance companies invested general account assets might have
operated under the assumption that general account assets were not plan assets, and
that general accounts therefore would not be benefit plan investors under 29 CFR §
2510.3-101(f)(2)(iii). After the Harris Trust decision, however, entities could no longer
follow this assumption. Treating insurance company general accounts as benefit plan
investors could result in an increased number of entities that hold plan assets under the
significant participation test, especially given that insurance company general account
investments have comprised a significant source of capital investment.s

Responding to these concerns, the Department interpreted the plan assets regulation
with respect to general account investments and expressed its view that, for purposes of
determining whether equity participation in an entity by benefit plan investors is
significant within the meaning of the significant participation test contained in 29 CFR §
2510.3-101(f), only the proportion of an insurance company general account’s equity
investment in the entity that represents plan assets should be taken into account. The
proportion of that investment that represents plan assets would equal the proportion of
the insurance company general account as a whole that constitutes plan assets.¢ For
example, if an insurance company general account, 10 percent of whose assets
constitute plan assets, held 50 percent of the value of equity interests in an entity, then
in applying the significant participation test to that entity, 5 percent (i.e., 10 percent of
50 percent) of the value of equity would be considered held by a benefit plan investor
by reason of the general account’s investment.”

4 See 61 Fed. Reg. 33847 (July 1, 1996) (removing 29 CFR § 2509.75-2(b)).

5 See generally 59 Fed. Reg. 43134 (Aug. 22, 1994) (preamble to Proposed Prohibited Transaction Class
Exemption 95-60 (Application No. D-9662)); 60 Fed. Reg. 35925 (July 12, 1995) (preamble to Prohibited
Transaction Class Exemption 95-60); 62 Fed. Reg. 66908 (Dec. 22, 1997) (preamble to proposed regulation
section 29 CFR § 2550.401c-1).

6 59 Fed. Reg. 43136 n.4; see also 60 Fed. Reg. 35930.

7 See 60 Fed. Reg. 35930.



Your question essentially focuses on whether this interpretation would be applicable to
the investment in an entity by the insurance company general account’s wholly owned
subsidiary.

You represent in this context, among other things, that the assets of such a subsidiary
that is wholly owned by an insurer through its general account support the liabilities of
the insurer’s general account and are available to meet the claims of the insurer’s
general creditors in the event of the insurer’s insolvency, and that neither the insurer’s
equity interest in the subsidiary nor the assets of the subsidiary are allocated to a
separate account. You further represent that the assets of the subsidiary are treated as
the assets of the insurer for purposes of state insurance law investment restrictions and
GAAP accounting rules, and that the subsidiary is completely disregarded for federal
and state taxation purposes. It is our view that, for purposes of applying the significant
participation test to an entity in which such a subsidiary invests, the subsidiary is
disregarded and the equity interest held by the subsidiary is treated as held by the
insurance company’s general account provided such subsidiary is wholly owned at all
times during the period of such entity’s existence.

This letter constitutes an advisory opinion under ERISA Procedure 76-1, 41 Fed. Reg.
36281 (1976). Accordingly, this letter is issued subject to the provisions of that
procedure, including section 10 thereof, relating to the effect of advisory opinions.

Sincerely,

Louis J. Campagna
Chief, Division of Fiduciary Interpretations
Office of Regulations and Interpretations



