
 U.S. Department of Labor 
Employment Standards Administration 
Wage and Hour Division 
Washington, D.C. 20210  

 
May 4, 2006 FLSA2006-7NA 
 
 
Dear Name*: 
 
This is in response to your request for an opinion concerning whether the “blended rate” pay plan 
your union and employer agreed upon complies with the overtime pay provisions of the Fair Labor 
Standards Act (FLSA). Based on an analysis of the information provided, it is our opinion that the 
blended rate pay plan as discussed below does not comply with the overtime pay provisions of the 
FLSA. 
 
According to the documentation you provided, the parties agreed to adopt a standardized twelve-
hour shift for certain employees at work locations in three states, subject to receiving approval of 
the plan by certain state governmental agencies. The agreement provides that the work schedule 
consists of twelve hours of work per day. The “base rate” is the hourly straight time rate stated in 
the contract. The “factored rate” is the base rate multiplied by 0.8776, a conversion factor intended 
to equalize labor costs when the employer transitioned from a 42-hour weekly schedule to a 
biweekly schedule of seven twelve-hour shifts. The “factored overtime rate” is the factored rate 
multiplied by 1.5. The “adjusted rate” is the sum of the factored rate for eight hours and the factored 
overtime rate for four hours, divided by twelve hours per day. In a conversation with a member of 
the Wage and Hour Division staff, you stated that the adjusted rate is paid for all hours worked in a 
twelve-hour shift during a normal or regular workweek of three or four twelve-hour shifts. All hours 
worked outside of the twelve-hour work schedule or more than the regularly scheduled weekly 
shifts are paid at time and one half of the base rate. The agreement also calls for payment of an 
evening shift bonus of $0.75 per hour for the last four hours of a twelve-hour day shift. A night shift 
bonus of $1.50 per hour is also paid for the first eight hours and $2.25 per hour for the last four 
hours of a twelve-hour night shift. 
 
Your documents suggest the following example: 
 

Base Rate: $25 per hour 
Factored Rate: $25 per hour x 0.8776 = $21.94 per hour 
Factored Overtime Rate: $21.94 per hour x 1.5 = $32.91 per hour 

 
The employee’s adjusted rate of pay is calculated as follows: 
 

$21.94 per hour for 8 hours = $175.52 
$32.91 per hour for 4 hours = $131.64 
$175.52 + $131.64 = $307.16 
$307.16 ÷ 12 hours = $25.60 per hour. 

 
As mentioned above, hours worked outside the scheduled weekly 36 or 48 hours would be paid at 
1.5 x the base rate, or $37.50 per hour. 
 
Under the blended rate pay plan described above, the employer pays the adjusted hourly rate of 
$25.60 for all hours worked up to 36 hours in a workweek involving three twelve-hour shifts and up 
to 48 hours in a workweek of four twelve-hour shifts, where no unscheduled overtime is worked. 
For example, in a regular workweek, an employee would be paid the adjusted hourly rate of $25.60 
for each hour worked in a shift of twelve hours or less. Thus, the employee receives the adjusted 
rate of $25.60 per hour even if the employee works only six hours of the shift. Under the plan, the 
employer does not pay overtime for the normally-scheduled eight hours that exceed 40 hours in a 
four-shift week. For the reasons that follow, this payment plan does not meet the overtime 
compensation requirements under section 7(a) of the FLSA, 29 U.S.C. § 207(a) (copy enclosed). 
 

 Page 1 of 3 



 U.S. Department of Labor 
Employment Standards Administration 
Wage and Hour Division 
Washington, D.C. 20210  

 

                                                          

The principles for computing overtime pay are discussed in the FLSA regulations at 29 C.F.R. Part 
778 (copy enclosed). The FLSA requires that an overtime premium be paid at a rate not less than 
one and one half times the regular rate of pay for all hours worked in excess of 40 in a workweek. 
The regular rate of pay is an hourly rate that must be computed in accordance with the principles in 
29 C.F.R. §§ 778.107-.122 (copies enclosed). The Supreme Court addressed a similar case 
involving an oil and gas production employer that, in an effort to pay the same total wages for each 
tour as under previous contracts, adopted a “split-day” plan in which it paid a “base or regular rate” 
for the first five hours of each 12-hour shift and an “overtime” rate for the remaining hours of the 
tour. The Supreme Court struck down the plan and construed “regular rate” as follows: 
 

While the words “regular rate” are not defined in the [FLSA], they obviously mean the 
hourly rate actually paid for the normal, non-overtime workweek. To compute this 
regular rate . . . required only the simple process of dividing the wages received . . . by 
the number of hours. This regular rate was then applicable to the first 40 hours 
regularly worked . . . and the overtime rate (150% of the regular rate) became effective 
as to all hours worked in excess of 40. 

 
Walling v. Helmerich & Payne, Inc., 323 U.S. 37, 40-41 (1944) (citation and footnote omitted); see 
also Walling v. Youngerman-Reynolds Hardwood Co., 325 U.S. 419, 425 (1945) (“the 
determination of the regular rate [is] a matter of mathematical computation, the result of which is 
unaffected by any designation of a contrary ‘regular rate’ in the wage contracts”). Because the 
adjusted rate of $25.60 per hour is paid for all hours worked up to 48 hours in a workweek where 
no unscheduled overtime is worked, this adjusted rate is in fact the regular rate for FLSA purposes 
in such a workweek. The blended rate pay plan incorrectly assumes that overtime pay has already 
been paid or was included in the adjusted rate. In fact, under the blended rate plan the employer 
simply pays the same rate for all hours of work up to 48 hours in such a workweek and, therefore, 
the employer still owes half-time of the regular rate for hours worked over forty in such a workweek. 
Compliance with the FLSA’s overtime rules in this context requires that in a workweek of 48 hours 
where no unscheduled overtime is worked, the half-time rate of $12.80 ($25.60 multiplied by one 
half) is due for overtime hours in excess of 40 hours, in addition to the straight time already paid.  
 
We note that the employer may be able to utilize section 7(e)(5) of the FLSA for situations where 
unscheduled overtime hours are worked and paid according to the plan. Section 7(e)(5), 29 U.S.C. 
§ 207(e)(5) (copy enclosed), provides that an employee’s regular rate of pay shall not include 
“extra compensation provided by a premium rate paid for certain hours worked by the employee in 
any day or workweek because such hours are hours worked . . . in excess of the employee’s 
normal working hours or regular working hours.” See also 29 C.F.R. §§ 778.108-.109, 778.202(c); 
Opinion Letter October 21, 1999; Field Operations Handbook §§ 32b00 and 32e (copies enclosed). 
Therefore, provided that the employees’ normal or regular working hours in this case consist of 
twelve-hour shifts, the premium of $11.90 (the difference between the $37.50 per hour paid for 
unscheduled overtime hours and the adjusted hourly rate of $25.60), paid for hours worked beyond 
twelve hours in a shift, qualifies as an amount under section 7(e)(5) that may be excluded in the 
calculation of the regular rate. Moreover, section 7(h)(2) of the FLSA, 29 U.S.C. § 207(h)(2) (copy 
enclosed), allows such daily overtime premium payments to be credited toward the overtime 
compensation due. This means that in a workweek where unscheduled overtime hours are worked, 
the overtime pay calculation is computed by determining the regular rate, which is found by dividing 
the total compensation earned in each workweek, excluding the daily overtime premium payments 
under section 7(e)(5), by the total number of hours worked in that workweek. The employee is then 
entitled to a premium of one half of the regular rate for hours worked beyond forty in the workweek. 
As mentioned earlier, the amount of $11.90 that is excluded in the calculation of the regular rate 
under section 7(e)(5) may be credited toward the overtime compensation due under section 
7(h)(2).1

 
1 Section 7(e)(5) also allows an employer to exclude premium payments made “because such hours are hours 
worked in excess of eight in a day . . . .”  As explained in 29 C.F.R. § 778.202(a), such extra compensation 
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We further note that payment of a shift bonus or shift differential is not required by the FLSA. 
Whether a shift differential is paid only for certain work hours or workdays is a matter for 
consideration by the parties. However, as indicated in 29 C.F.R. § 778.207(b) (copy enclosed), if a 
shift differential such as the evening or night shift bonus discussed above is paid to an employee, it 
must be added to the other remuneration used in determining the employee’s regular rate of pay. 
 
This opinion is based exclusively on the facts and circumstances described in your request and is 
given based on your representation, express or implied, that you have provided a full and fair 
description of all the facts and circumstances that would be pertinent to our consideration of the 
question presented. Existence of any other factual or historical background not contained in your 
letter might require a conclusion different from the one expressed herein. You have represented 
that this opinion is not sought by a party to pending private litigation concerning the issues 
addressed herein. You have also represented that this opinion is not sought in connection with an 
investigation or litigation between a client or firm and the Wage and Hour Division or the 
Department of Labor.  
 
We trust that this letter is responsive to your inquiry. 
 
Sincerely, 
 
 
 
Barbara R. Relerford 
Fair Labor Standards Team 
Office of Enforcement Policy 
 
Enclosures:  
 
FLSA Sections 7(a), 7(e)(5), 7(h)(2) 
29 C.F.R. Part 778 
Opinion Letter October 21, 1999 
Field Operations Handbook §§ 32b00 and 32e 
 
 
* Note: The actual name(s) was removed to preserve privacy in accordance with 5 U.S.C. § 552(b)(7) 

 
may be excluded “[i]f the payment of such contract overtime compensation is in fact contingent upon the 
employee’s having worked in excess of 8 hours in a day . . . .”  The regulations further emphasize that to 
qualify under section 7(e)(5), “the daily overtime premium payments must be made for hours in excess of 8 
hours per day or the employee’s normal or regular working hours,” and other plans for dividing the day into a 
straight time period and an overtime period “will be regarded as a device to contravene the statutory purposes 
and the premiums will be considered part of the regular rate.”  29 C.F.R. § 778.202(c).  Therefore, the 
employer may not utilize section 7(e)(5) to exclude the payments it makes pursuant to the “factored overtime 
rate.”  As discussed above, the employer pays the full “adjusted rate” for all hours worked up to 12 in a day, 
even if the employee works fewer than eight hours.  Thus, the employer does not make the factored overtime 
rate payments “because” an employee works in excess of eight hours in a day. 
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