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June 14, 2005 
 
Dear Name*:   
 
This is in response to your request for an opinion concerning the application of the overtime 
requirements of section 7 of the Fair Labor Standards Act (FLSA) to employees who work at 
two different health care facilities operated by one management company.  It is our opinion that 
all hours worked at any of the facilities must be combined for the purpose of calculating hours 
worked under the FLSA. 
 
As you described, two individuals own and operate 19 health care facilities, which you refer to 
as the “core” facilities.  These two individuals also own and operate a management company 
that manages each “core” facility.  Additionally, there are 19 health care facilities (“non-core” 
facilities) owned by other individuals but operated under the same business name.  The two 
individuals who own the “core” facilities have no ownership in the “non-core” facilities but do 
own a management company that is responsible for management of all “core” and “non-core” 
facilities.  The management company ensures proper staffing of the facilities and provides 
payroll and other management services.  Sometimes the management company will provide the 
opportunity for an employee to work for one “core” and one “non-core” facility or two 
different “non-core” facilities in the same week.  Other times employees arrange such work on 
their own.  The “core” and “non-core” facilities have a common benefits package including 
401K and health insurance, which are provided to the employees even when they are working 
extra hours at a “core” or “non-core” facility which is not their regular facility.  In a phone 
conversation with a member of the Wage and Hour Division staff, you indicated that each 
facility is responsible for scheduling employees at their facility.  Employees of any “core” or 
“non-core” facility are not given priority for opening and vacancies at other “core” or “non-
core” facilities. 
 
Based on the above described facts, you ask for the following: 
 

1) When an employee, in the same workweek, works for one “core” facility and one “non-
core” facility, must the hours be grouped for purposes of overtime calculation? 

2) When an employee, in the same workweek, works for two different “non-core” 
facilities, must the hours be grouped for purposes of overtime calculation? 

 
The FLSA defines employer, employee and employ at 29 U.S.C. § 203 (d), (e) and (g), 
respectively.  The courts and the Department of Labor have construed these terms to mean that 
more than one employer may employ the employee during the same workweek and that these 
employers may be jointly responsible for compliance with the FLSA for this employee.  The 
Department states that 29 C.F.R. § 791.12, footnote 5, “where two or more employers stand in 
the position of “joint employers” and permit or require the employee to work more than the 
number of hours specified in section 7(a), both the letter and the spirit of the statute require 
payment of overtime.” 



 
Whether an employment relationship by two or more employers is to be considered a joint 
employment situation so that an employee’s hours or work for two or more employers must be 
aggregated, or whether those ours are to be considered separate and distinct employments for 
purposes of the FLSA, will depend on all the facts in a particular case.  29 C.F.R. § 791.2(a) 
(copy enclosed).  When employment “by one employer ins not completely disassociated from 
employment by the other employer(s),” joint employment exists.  Id.  For example, when the 
“employers are not completely disassociated with respect to the employment of a particular 
employee and may be deemed to share control of the employee, directly or indirectly, by reason 
of the fact that one employer controls, is controlled by or is under common control with the 
other employer,” a joint employment relationship exists.  See 29 C.F.R. 791.2(b)(1)(3).  A joint 
employment relationship also generally will be found where there is an arrangement between 
the employers to share an employee’s services or where one employer is acting in the interest 
of the other employer in relation to the employee.  29 C.F.R. 791.2(b(1)-(2).  The arrangement 
need not be a “formal” one in order to lead to joint employment. 
 
Factors that are relevant in finding joint employment include, for example, whether there are 
common officers or directors of the companies; the nature of the common management support 
provided; whether employees have priority for vacancies at the other companies; whether there 
are any common insurance, pension or payroll systems; and whether there are any common 
hiring seniority, recordkeeping or billing systems.  See Chao v A-One Medical Services, Inc., 
346 F.3d 908 (9th Cir. 2003) and Opinion Letters dated July 13, 1998 and May 20, 1999. 
(copies enclosed).  As state above, the “core” and “non-core” facilities, the management 
company is exercising control over both groups and facilities.  This control, coupled with the 
fact that the same two individuals who own the “core” facilities own the management 
company, leads us to the conclusion that the “core” and “non-core” facilities are joint 
employers for purposes of the FLSA.  Joint employers are responsible, both individually and 
jointly, for compliance with all of the applicable provisions of the FLSA, including the 
overtime pay provisions, with respect to the entire employment for the particular workweek.  
29 C.F.R. 791.2(a); Field Operations Handbook, §32j12 (copy enclosed).  Therefore, your 
client’s facilities must group all of the hours an employee works in a given week, for any 
combination of “core” and “non-core” facilities for purposes of calculating employee overtime. 
 
This opinion is based exclusively on the facts and circumstances described in your request and 
is given on the basis of your representation, express or implied, that you have provided a full 
and fair description of all the facts and circumstances that would be pertinent to our 
consideration of the questions presented.  Existence of any other factual or historical 
background not obtained in your request might require a different conclusion than the one 
expressed herein.  You have represented that this opinion is not sought by a party to a pending 
private litigation concerning the issue addressed herein.  You have also represented that his 
opinion is not sought in connection with an investigation or litigation between a client or firm 
and the Wage and Hour Division or the Department of Labor. 
 
We trust that is information is responsive to your inquiry. 
 
Sincerely, 
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Barbara Relerford 
Office of Enforcement Policy 
Fair Labor Standards Act Team 
 
Enclosure: 29 CFR 791.2 
Opinion Letters dated July 13, 1988 and May 20, 1999 
Field Operations Handbook 32j12 
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