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Dear Name*, 
 
This is in response to your request for an opinion concerning the application of the Fair Labor Standards 
Act (FLSA) to the compensability of time spent by State employees who attend medical appointments to 
obtain medical verification. 
 
You state that the Name* has an attendance policy that one of its agencies may require verification of 
illness in the event that an employee calls in on an unscheduled absence immediately prior to the start of 
his/her regularly scheduled shift in order to access the benefit of receiving the day off with pay.  Such 
calls usually occur on “high impact days” such as Thanksgiving, Christmas, New Year’s Day, Super Bowl 
Sunday, or on days when the employee had previously sought vacation time and was denied.   
 
The union claims that the travel time and time attending the medical appointment to obtain medical 
verification are hours worked under section 785.43 of 29 CFR Part 785 (copy enclosed).  However, the 
employer does not believe such time is hours worked because the employee would be off-duty on the day 
he/she calls in sick, there is no direction by the employer for him/her to go to the doctor, and he/she could 
forego the medical verification and not utilize the benefit of the day off with pay. 
 
The Fair Labor Standards Act requires employers to pay all covered, non-exempt employees for all hours 
worked at not less than the minimum wage of $5.15 per hour and not less than one and one-half times 
the regular rate of pay for workweek hours that exceed 40.  As a general matter, when an employee’s 
time is spent predominantly for his or her employer’s benefit, it constitutes “hours worked” and is 
compensable under the FLSA.  See, e.g., Skidmore v. Swift & Co., 323 U.S. 134 (1944).  
 
By not requiring employers to provide any paid sick leave and instead treating the terms of a paid sick 
leave policy as a private matter for agreement between employers and employees, the FLSA implicitly 
recognizes that paid sick leave is not predominantly for the employer’s benefit.  See Opinion Letter of 
January 26, 1996 (“Medical Attention for Nonwork Injuries/Hours Worked”).  Only when an employer 
places restrictions on an employee’s sick leave-related activities – and then only to the extent that the 
restrictions prevent normal, everyday pursuits – can the time be considered for the benefit of the 
employer.  See Opinion Letter of November 1, 2002.  The facts included in your opinion letter request do 
not suggest that the State has placed any restrictions on the activities of employees who are on sick 
leave.  As a result, time that employees spend obtaining medical verification of their illnesses so as to 
comply with the terms of the State’s paid sick leave policy is not “hours worked” and therefore is not 
compensable. 
 
The interpretative rule that both you and the union have cited, 29 CFR §785.43 (“Medical Attention”), 
states that time spent by an employee receiving medical attention at the direction of the employer during 
normal work hours constitutes hours worked.  This provision, however, covers only situations in which 
medical attention has been sought for work-related reasons, such as a physical examination that is 
required as a condition of employment.  See Opinion Letters of October 7, 1997 and April 4, 1974, or 
medical care for a workplace illness or injury; Opinion Letter of January 26, 1996.  Medical verification, as 
outlined in your opinion letter request, is undertaken for the benefit of the employee – not the employer – 
because it allows the employee to be paid for sick leave that is not otherwise compensable.  Under such 
circumstances, the medical verification cannot be considered to have been undertaken at the employer’s 
direction.  Thus, time spent seeking medical verification, including travel time, is not compensable under 
the FLSA. 
 
This opinion is based exclusively on the facts and circumstances described in your request and is given 
on the basis of your representation, express or implied, that you have provided a full and fair description 
of all the facts and circumstances that would be pertinent to our consideration of the question presented.  
Existence of any other factual or historical background not contained in your request might require a 



 U.S. Department of Labor 
Employment Standards Administration 
Wage and Hour Division 
Washington, D.C. 20210    

 
different conclusion than the one expressed herein.  You have represented that this opinion is not sought 
by a party to a pending private litigation concerning the issue addressed herein.  You have also  
represented that this opinion is not sought in connection with an investigation or litigation between a client 
or firm and the Wage and Hour Division or the Department of Labor.   
 
We trust that this information is responsive to your inquiry. 
 
Sincerely, 
 
 
Barbara R. Relerford 
Office of Enforcement Policy 
Fair Labor Standards Team 
 
Enclosure 
 
* Note: The actual name(s) was removed to preserve privacy in accordance with 5 U.S.C. 552 (b)(7). 
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