
Building a Firearm  
 
 
Question:  Is it legal to assemble a firearm from commercially available parts kits that can be 
purchased via internet or shotgun news? 
 
Answer:  For your information, per provisions of the Gun Control Act (GCA) of 1968, 18 
U.S.C. Chapter 44, an unlicensed individual may make a “firearm” as defined in the GCA for his 
own personal use, but not for sale or distribution.   
 
The GCA, 18 U.S.C. § 921(a)(3), defines the term “firearm” to include the following: 
 
“…(A) any weapon (including a starter gun) which will or is designed to or may be readily 
converted to expel a projectile by the action of an explosive: (B) the frame or receiver of any 
such weapon; (C) any firearm muffler or silencer; or (D) any destructive device.  Such term does 
not include an antique firearm.” 
 
In addition, the National Firearms Act (NFA), 26 U.S.C. § 5845(b), defines the term 
"machinegun" as— 
 
“…any weapon which shoots, is designed to shoot, or can be readily restored to shoot, 
automatically more than one shot, without manual reloading, by a single function of the trigger.  
This term shall also include the frame or receiver of any such weapon, any part designed and 
intended solely and exclusively, or combination of parts designed and intended, for use in 
converting a weapon into a machinegun, and any combination of parts from which a machinegun 
can be assembled if such parts are in the possession or under the control of a person.” 
 
Finally, the GCA, 18 U.S.C. § 922(r), specifically states the following: 
 
“It shall be unlawful for any person to assemble from imported parts any semiautomatic rifle or 
any shotgun which is identical to any rifle or shotgun prohibited from importation under 
the…[GCA]…Section 925(d)(3)…as not being particularly suitable for or readily adaptable to 
sporting purposes….” 
 
Also, 27 C.F.R. § 478.39 states— 
 
“…(a) No person shall assemble a semiautomatic rifle or any shotgun using more than 10 of the 
imported parts listed in paragraph (c) of this section if the assembled firearm is prohibited from 
importation under section 925(d)(3) as not being particularly suitable for or readily adaptable to 
sporting purposes….. 



 2

 
     (b) The provisions of this section shall not apply to: 
 
  (1) The assembly of such rifle or shotgun for sale or distribution by a licensed 
manufacturer to the United States or any department or agency thereof or to any State or any 
department, agency, or political subdivision thereof; or (2) The assembly of such rifle or shotgun 
for the purposes of testing or experimentation authorized by the Director under the provisions of 
[§478.151(formerly 178.151)]; or (3) The repair of any rifle or shotgun which had been imported 
into or assembled in the United States prior to November 30, 1990, or the replacement of any 
part of such firearm. 
 
    (c) For purposes of this section, the term imported parts [tabulated below] are: 
 
 
(1) Frames, receivers, receiver 
 castings, forgings, or castings. 
(2) Barrels. 
(3) Barrel extensions. 
(4) Mounting blocks (trunnions). 
(5) Muzzle attachments. 
(6) Bolts. 
(7) Bolt carriers. 
(8) Operating rods. 
(9) Gas pistons. 
(10) Trigger housings. 
 
 

 
(11) Triggers. 
(12) Hammers. 
(13) Sears. 
(14) Disconnectors. 
(15) Buttstocks. 
(16) Pistol grips. 
(17) Forearms, handguards. 
(18) Magazine bodies. 
(19) Followers.  
(20) Floor plates. 
 
 
 

 
As a result of a 1989 study by the U.S. Treasury Department regarding the importability of 
certain firearms, an import ban was placed on military-style firearms.  This ban included not only 
military-type firearms, but also extended to firearms with certain features that were considered to 
be “nonsporting.”   
 
Among such nonsporting features were the ability to accept a detachable magazine; 
folding/telescoping stocks; separate pistol grips; and the ability to accept a bayonet, flash 
suppressors, bipods, grenade launchers, and night sights.   
 
Please note that the foreign parts kits that are sold through commercial means are usually cut up 
machineguns, such as Russian AK-47 types, British Sten types, etc.  Generally, an acceptable 
semiautomatic copy of a machinegun is one that has been significantly redesigned.  The receiver 
must be incapable of accepting the original fire-control components that are designed to permit 
full automatic fire.  The method of operation should employ a closed-bolt firing design that 
incorporates an inertia-type firing pin within the bolt assembly.   
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Further, an acceptably redesigned semiautomatic copy of nonsporting firearm must be limited to 
using less than 10 of the imported parts listed in 27 CFR § 478.39(c).  Otherwise, it is considered 
to be assembled into a nonsporting configuration per the provisions of 18 U.S.C. 925(d)(3) and is 
thus a violation of § 922(r). 
 
Individuals manufacturing sporting-type firearms for their own use need not hold Federal 
Firearms Licenses (FFLs).  However, we suggest that the manufacturer at least identify the 
firearm with a serial number as a safeguard in the event that the firearm is lost or stolen.  Also, 
the firearm should be identified as required in 27 CFR 478.92 if it is sold or otherwise lawfully 
transferred in the future. 
 

 
 
 


