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Dear Mr. Hastings: 
 
This is in response to your request for an advisory opinion under the Employee 
Retirement Income Security Act (ERISA).  In particular, you request an opinion that you 
would not engage in a transaction prohibited by section 406 of ERISA by becoming the 
“servicing representative” to the MidMinnesota Federal Credit Union 401(k) Plan (the 
Plan) and receiving compensation for the services you would provide to the Plan.1 

 
You represent that you are an independent contractor/registered representative of 
Financial Network Investment Corporation (FNIC), a broker-dealer.  Pursuant to a 
contractual agreement between FNIC and the MidMinnesota Federal Credit Union 
(Credit Union), FNIC, through you, operates on the premises of the Credit Union to 
offer securities and insurance products for sale to members of the Credit Union.  You 
further represent that you are not an employee of the Credit Union, receive no 
compensation from the Credit Union, and are not a participant in the Plan.  Under the 
agreement, the Credit Union receives a portion of the commissions that you generate on 
the sale of securities and/or insurance products to Credit Union members. 

 
The Plan is a participant-directed individual account plan that is intended to comply 
with the requirements of section 404(c)(1) of ERISA and the regulation thereunder, 29 
CFR § 2550.404c-1.  The Credit Union, operating through an executive committee, 
determines what investment options to make available to participants of the Plan for 
the investment of assets in their individual accounts. 

 
You propose to enter into an agreement with the Plan under which you would be the 
servicing representative for the Plan.  You represent that you will provide no 
investment management or investment advisory services to the Plan or its participants.  
Your sole role will be to act as the registered representative of FNIC, in which capacity 
you will execute trades in mutual funds and insurance products at the direction of Plan 
participants.  You would receive compensation for services provided to the Plan.  To 

                                                 
1 Under Reorganization Plan No. 4 of 1978 (43 FR 47713, October 17, 1978), the authority of the Secretary of the Treasury 
to issue rulings under section 4975 of the Internal Revenue Code (the Code) has been transferred, with certain exceptions not 
here relevant, to the Secretary of Labor.  Therefore, the references in this letter to specific sections of ERISA should be taken 
as referring also to the corresponding sections of the Code. 
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ensure that the Credit Union will not receive any portion of the commissions generated 
by the sale of securities and/or insurance products to the Plan, you represent that you 
will establish a separate representative number for the Plan, under which all Plan 
transactions will be executed. 

 
Under section 3(21)(A) of ERISA, a person is a fiduciary with respect to a plan to the 
extent (i) he exercises any discretionary authority or discretionary control respecting 
management of such plan or exercises any authority or control respecting management 
or disposition of its assets, (ii) he renders investment advice for a fee or other 
compensation, direct or indirect, with respect to any moneys or other property of such 
plan, or has any authority or responsibility to do so, or (iii) he has any discretionary 
authority or discretionary responsibility in the administration of such plan. 

 
Regulation 29 C.F.R. 2510-3.21(c) defines “investment advice” as that term is used in 
section 3(21).  Under that regulation, a person will be deemed to be rendering 
investment advice if such person renders advice as to the value of securities or other 
property, or makes recommendations as to the advisability of investing in, purchasing, 
or selling securities or other property and such person either directly or indirectly has 
discretionary authority or control, whether or not pursuant to agreement, arrangement 
or understanding, with respect to purchasing or selling securities or other property for 
the plan; or renders any such advice on a regular basis to the plan pursuant to a mutual 
agreement, arrangement or understanding, written or otherwise, between such person 
and the plan or a fiduciary with respect to the plan, that such services will serve as a 
primary basis for investment decisions with respect to plan assets, and that such person 
will render individualized investment advice to the plan based on the particular needs 
of the plan regarding such matters as, among other things, investment policies or 
strategy, overall portfolio composition, or diversification of plan investments.  In 
addition, in Interpretive Bulletin 96-1, the Department clarifies that providing 
information defined as “investment education” in the Bulletin will not be considered 
“investment advice” that would give rise to fiduciary status and potential liability 
under ERISA for investment decisions of plan participants and beneficiaries.2 

 
Under section 3(14)(B) of ERISA, a person who provides services to a plan is a party in 
interest with respect to that plan. 

 
Section 406(a) of ERISA prohibits various types of transactions between a plan and 
persons who are parties in interest with respect to the plan.  In particular, section 
406(a)(1)(C) prohibits a fiduciary from engaging in a transaction if the fiduciary knows 
or should know that the transaction is a direct or indirect furnishing of goods, services, 
or facilities between the plan and a party in interest.  Section 406(b) of ERISA prohibits a 
fiduciary with respect to a plan from dealing with assets of the plan in his own interest 

                                                 
2 29 CFR § 2509.96-1(b)(1) and (d) 
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or for his own account, acting on behalf of or representing a party dealing with the plan 
in a transaction involving the assets of the plan, or receiving any consideration for his 
own personal account from any party dealing with the plan in connection with a 
transaction involving the assets of the plan. 

 
Section 408(b)(2) of ERISA exempts from the prohibitions of section 406(a) any contract 
or reasonable arrangement with a party in interest, including a fiduciary, for office 
space, or legal, accounting or other services necessary for the establishment or operation 
of the plan, if no more than reasonable compensation is paid therefore.  Regulations 
issued by the Department clarify the terms "necessary service" (29 CFR §2550.408b-2(b)), 
"reasonable contract or arrangement" (29 CFR §2550.408b-2(c)) and "reasonable 
compensation" (29 CFR §2550.408b-2(d) and 2550.408c-2) as used in section 408(b)(2).  
As a general matter, whether the requirements of that section are met in each case 
involves questions which are inherently factual in nature.  Pursuant to section 5.01 of 
ERISA Procedure 76-1, the Department ordinarily does not issue opinions on such 
matters. 
  
With respect to the prohibitions contained in section 406(b), the regulation under 
section 408(b)(2) of ERISA (29 CFR §2550.408b-2(a)) states that section 408(b)(2) of 
ERISA does not contain an exemption for an act described in section 406(b) even if such 
act occurs in connection with a provision of services that is exempt under section 
408(b)(2). 
 
As explained in regulation 29 CFR §2550.408b-2(e)(1), the prohibitions of section 406(b) 
are imposed upon fiduciaries to deter them from exercising the authority, control, or 
responsibility that makes them fiduciaries when they have interests that may conflict 
with the interests of the plans for which they act.  Thus, a fiduciary may not use the 
authority, control, or responsibility that makes him a fiduciary to cause a plan to pay an 
additional fee to such fiduciary, or to a person in which he has an interest that may 
affect the exercise of his best judgment as a fiduciary, to provide a service.  However, 
regulation 29 CFR §2550.408b-2(e)(2) provides that a fiduciary does not engage in an act 
described in section 406(b)(1) of ERISA if the fiduciary does not use any of the 
authority, control, or responsibility that makes him a fiduciary to cause a plan to pay 
additional fees for a service furnished by such fiduciary or to pay a fee for a service 
furnished by a person in which the fiduciary has an interest that may affect the exercise 
of his judgment as a fiduciary. 
 
Accordingly, it is the opinion of the Department that your provision of trade execution 
services to Plan participants would be exempt from the prohibitions of section 406(a) of 
ERISA if all the terms and conditions of section 408(b)(2) are satisfied. 
 
You represent that you will merely execute trades in mutual funds and insurance 
products at the direction of Plan participants, and will not provide investment 
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management or investment advisory services to the Plan or its participants.  Based on 
these representations, it is the opinion of the Department that you will not become a 
fiduciary of the Plan solely as a result of executing trades at the direction of Plan 
participants.  We note, however, that if, in the course of your relationship with the Plan 
and its participants, you provide investment advice to the Plan or any of its 
participants, you may become a fiduciary. 3 
 
This letter constitutes an advisory opinion under ERISA Procedure 76-1 (41 Fed. Reg. 
36281, August 27, 1976).  Accordingly, this letter is issued subject to the provisions of 
the procedure, including section 10 relating to the effect of advisory opinions. 
 
Sincerely, 
 
 
 
Louis Campagna 
Chief, Division of Fiduciary Interpretations 
Office of Regulations and Interpretations 
 

                                                 
3 Section 404(c)(1) of ERISA and 29 CFR § 2550.404c-1 provide generally that, with respect to an individual 
account plan that permits a participant or beneficiary to exercise control over the assets in her account, if a 
participant or beneficiary exercises control over the assets in her account, such participant or beneficiary shall not be 
deemed to be a fiduciary by reason of such exercise, and no person who otherwise is a fiduciary shall be liable for 
any loss, or by reason of any breach, that is the direct and necessary result of  the participant’s or beneficiary’s 
exercise of control.  As explained in paragraph (d)(2)(iii) of the regulation, the individual investment decisions of an 
investment manager who is designated by a participant or beneficiary are not the direct and necessary results of the 
designation.  Accordingly, if the designated investment manager causes losses to the participant or beneficiary’s 
account by reason of imprudent investment decisions, the investment manager would not be relieved of liability by 
section 404(c)(1). 


