Tuesday, April 22, 2008 1:00-4:00 pm Northwest Health Foundation Bamboo Room 221 NW Second Ave, Suite 300 Portland, OR

AGENDA

Time (est.)	Item	Lead	Action Items
1:00 pm 20 min	Call to Order, Approval of April 8 th minutes, Introductions	Chair	X
1:20 pm 10 min	Approval of Health Promotion and Chronic Disease Prevention in Vulnerable Populations Recommendations	Chair	X
1:30 pm 10 min	Approval of Benefit Recommendations	Chair	X
1:40 pm 30 min	Discussion and Approval of Data and Quality Initiative Recommendations	Chair	X
2:10 pm 30 min	Discussion and Approval of Recommendations for Incentivizing Healthy Behaviors	Chair	X
2:40 pm 60 min	Final Report and Wrap-up	Heidi Allen	
3:40 pm 20 min	Public Testimony	Chair	
4:00 pm	Adjourn	Chair	

- A. Agenda
- B. April 8th Minutes
- C. Draft Health Promotion and Chronic Disease Prevention in Vulnerable Population Recommendations
- D. Draft Benefit Recommendations
- E. Draft Data and Quality Initiative Recommendations
- F. Draft Incentivizing Healthy Behavior Recommendations
- G. State Innovations in Prevention and Wellness Programs hand-out
- H. Quality Institute Workgroup Recommendations to the Delivery System Committee electronically: http://www.oregon.gov/OHPPR/HFB/Health_Equities_Committee.shtml
- I. Final Report Outline

Tuesday, April 8, 2008 1:00-4:00 pm

Northwest Health Foundation Bamboo Room 221 NW Second Ave, Suite 300 Portland, OR

AGENDA

Time (est.)	Item	Lead	Action Items
1:00 pm 20 min	Call to Order, Approval of March 18 th minutes, Introductions	Co Vice-Chair	X
1:20 pm 30 min	Public Health Proposal	Joel Young	
1:50 pm 35 min	Health Promotion and Chronic Disease Prevention in Vulnerable Populations Recommendations	Heidi Allen	X
2:25 pm 30 min	Report from Benefits Committee	Darren Coffman	
2:55 pm 45 min	Discussion: Draft Recommendations to Benefit Committee	Nate Hierlmaier	
3:40 pm 20 min	Public Testimony	Co Vice-Chair	
4:00 pm	Adjourn	Co Vice-Chair	

Next Meeting: April 22nd, 1:00-4:00 Location: Northwest Health Foundation, Bamboo Room 221 NW Second Ave, Suite 300 Portland, OR 97209

- A. Agenda
 B. March 18th Minutes
- C. Public Health Proposal for the Health Equities Committee
- D. Health Promotion and Chronic Disease Prevention in Vulnerable Populations Recommendations
- E. Overview of the 2006 Biennial Review of the Prioritized List
- F. Draft Recommendations to Benefit Committee

Tuesday, March 18, 2008 1:00-:00 pm

Northwest Health Foundation Bamboo Room 221 NW Second Ave, Suite 300 Portland, OR

AGENDA

Time (est.)	Item	Lead	Action Items
1:00 pm 10 min	Call to Order, Approval of March 4 th minutes, Introductions	Chair	X
1:10 pm 30 min	Q & A with Barney Speight	Barney Speight	
1:40 pm 20 min	Final Approval of Language Access Recommendations	Chair	X
2:00 pm 60 min	Discussion: Health Promotion and Chronic Disease Prevention in Vulnerable Populations	Chair	
3:00 pm 40 min	Safety Net Advisory Council (SNAC) Report	SNAC representatives	
3:40 pm 20 min	Public Testimony	Chair	
4:00 pm	Adjourn	Chair	

Next Meeting: April 8th, 1:00-4:00 Location: Northwest Health Foundation, Bamboo Room 221 NW Second Ave, Suite 300 Portland, OR 97209

- A. Agenda
- B. March 4th Minutes
- C. Language Access Strawperson
- D. Health Promotion and Chronic Disease Prevention Strawperson

Tuesday, March 4, 2008 12:30-3:30pm

OHSU Biomedical Research Bldg Room BRB 381 3181 SW Sam Jackson Park Rd Portland, OR

AGENDA

Time (est.)	Item	Lead	Action Items
12:30 pm 10 min	Call to Order, Approval of February 21 st minutes, Introductions	Chair	X
12:40 pm 10 min	Approval of Medical Home Recommendations	Chair	X
12:50 pm 20 min	Approval of Linguistic and Cultural Access Recommendations	Chair	X
1:10 pm 1 hour	Upstream Interventions to Reduce Health Disparities: Staff Review Panel on Financial Stability in the Context of Health Reform	Grant Higginson Katherine Bradley Joel Young	
2:10 pm 20 minutes	Public Testimony	Chair	
2:30 pm 1 hour	PATHWAYS model	Laura Brennan Dr. Mark Redding	
3:30 pm	Adjourn	Chair	

Next Meeting: March 18th, 1:00-4:00 Location: Northwest Health Foundation, Bamboo Room 221 NW Second Ave, Suite 300 Portland, OR 97209

- A. Agenda
- B. February 21st Minutes
- C. Dr. Redding presentation: Changing the Focus to Outcomes
- D. Public Health & Health reform presentation
- E. Medical Home Final Recommendations
- F. Linguistic and Cultural Access Recommendations
- G. Available at: http://www.cjaonline.net/AnAmerican.htm
- H. Available at: http://www.aap.org/member/spotlight-redding.htm

Thursday, February 21, 2008 1:00-4:00pm

Northwest Health Foundation 221 NW Second Ave, Suite 300 Portland, OR

AGENDA

Time (est.)	Item	Lead	Action Items
1:00 pm 15 min	Call to Order, Approval of January 24 th and February 6 th minutes, Introductions	Chair	X
1:15 pm 30 min	Invited Public Testimony: Sandra Silva-Paredes	Chair	
1:45 pm 60 min	Presentation and Discussion: Community Health Worker Models	Noelle Wiggins	
2:45 pm 15 min	Approval of Final Workforce Recommendations	Chair	X
3:00 pm 15 min	Approval of Final Medical Home Recommendations	Chair	X
3:15 pm 25 min	Review Linguistic & Cultural Access Recommendations	Chair	
3:40 pm 20 min	Public Testimony	Chair	
4:00 pm	Adjourn	Chair	

Next Meeting: March 4th, 1:00-3:00 Location: OHSU, Biomedical Research Bldg, Room BRB 381

- A. Agenda

- A. Agenda
 B. January 24th minutes
 C. February 6th minutes
 D. Final Workforce Recommendations
- Final Medical Home Recommendations
- F. Linguistic and Cultural Access Recommendations

Wednesday, February 6, 2008 1:00-4:00pm

Portland State Office Building, 1B 800 NE Oregon St Portland, OR

AGENDA

Time (est.)	Item	Lead	Action Items
1:00 pm 10 min	Call to Order, Approval of January 24 th minutes	Chair	X
	Public Testimony	Chair	
	Adjourn	Chair	

Next Meeting: February 21st, 1 pm – 4 pm Location: Northwest Health Foundation, Bamboo Room

- A. Agenda
- B. January 24th Minutes
- C. Final Recommendations on Medical Home
- D. Final Recommendations on Workforce
- E. Language Access Strawperson
- F. Youdelman Presentation- Language Services: Federal and State Developments
- G. Health Equities Process Document
- H. Errors in Medical Interpretation and Their Potential Clinical Consequences in Pediatric Encounters http://www.oregon.gov/OHPPR/HFB/docs/020608Materials.pdf
- I. How Can States Get Federal Funds to Help Pay for Language Services for Medicaid and SCHIP Enrollees? http://www.oregon.gov/OHPPR/HFB/docs/020608Materials.pdf
- J. The Impact of an Enhanced Interpreter Service Intervention on Hospital Costs and Patient Satisfaction http://www.oregon.gov/OHPPR/HFB/docs/020608Materials.pdf
- K. Medicaid and SCHIP Reimbursement Models for Language Services http://www.oregon.gov/OHPPR/HFB/docs/020608Materials.pdf
- L. Patient Satisfaction with Different Interpreting Methods: A Randomized Controlled Trial http://www.oregon.gov/OHPPR/HFB/docs/020608Materials.pdf

Thursday, January 24th, 2008 9:00 am – 12:00 pm

Good Samaritan Building 2 1040 NW 22nd Portland, OR

AGENDA

Time (est.)	Item	Lead	Action Items
9:00 am 10 min	Call to Order, Approval of January 10 th minutes	Chair	X
9:10 20 min	Approval of Final Recommendations concerning Medical Home and Primary Care Renewal Strategies	Melinda Muller	X
9:30 45 min	Invited Testimony on Workforce Issues	Lisa Dodson	
10:15 45 min	Discussion on Draft Recommendations concerning Workforce	Joe Finkbonner	
11:00 25 min	Approval of Final Recommendations concerning Eligibility	Noelle Wiggins Ed Blackburn Michelle Berlin Yves Lefranc	X
11:25 10 min	Update on OHFB and Committees	Heidi Allen	
11:35 20 min	Public Testimony	Chair	
11:55	Adjourn	Chair	

Next Meeting: February 6th, 1 pm – 4 pm Location: Portland State Office Building (PSOB), Room 1-B

- EXHIBIT MATERIALS:
 A. January 24th Agenda
 B. January 10th Minutes
- C. Final Recommendations concerning Eligibility (Version 2)
- D. Final Recommendations concerning Medical Home and Primary Care Renewal
- E. Draft Recommendations concerning Workforce Issues

Thursday, January 10, 2008 9:00 am - 12:00 pm

Central City Concern Sally McCracken Bldg. Portland, OR

AGENDA

Time (est.)	Item	Lead	Action Items
9:00 am 10 min	Call to Order, Approval of December 20 th minutes, Introductions	Chair	X
9:10 5 min	Review of Staff Review Panel Policy	Heidi Allen	
9:15 5 min	Update on OHFB and Committee Activities	Heidi Allen	
9:20 5 min	Approval of Final Recommendations concerning Federal Waiver and Citizenship Documentation for OHP	Chair	X
9:25 5 min	Approval of Final Recommendations concerning Outreach	Chair	X
9:30 30 min	Invited Testimony concerning Final Eligibility Recommendations	Noelle Wiggins	
10:00 5 minutes	Approval of Final Recommendations concerning Eligibility	Chair	X
10:05 1 hour	Invited Testimony: Primary Care Renewal and Medical Homes	CareOregon OPCA	
11:05 10 min	Delivery System Committee's Draft Medical Home Conceptual Framework	Ilana Weinbaum	
11:15 25 min	Developing Consensus: Crafting Draft Recommendations Concerning Medical Home and Primary Care Renewal Strategies	Melinda Muller	
11:40 20 min	Public Testimony	Chair	
Noon	Adjourn	Chair	

Next Meeting: January 24th, 9 am – 12 noon Location: Good Samaritan Building, 2nd floor conference room, 1040 NW 22nd, Portland OR 97210

- A. December 20th Meeting Minutes B. January 10th Agenda
- C. OHFB January Newsletter
- D. Staff Review Panel Policy
- E. Final Recommendations: Federal Waiver Concerning Citizenship Documentation for OHP 1-10-08

- F. Final Recommendations Concerning Outreach
- G. Final Recommendations Concerning Eligibility
- H. Draft Recommendations Concerning Medical Home and Primary Care Renewal
- I. Delivery System Medical Home Draft Conceptual Framework
- J. AAFP Joint Principle on the Patient-Centered Medical Home, available at: http://www.aafp.org/online/etc/medialib/aafp_org/documents/policy/fed/jointprinciplespcmh0207.Par.0001.File.tmp/022107 medicalhome.pdf
- K. Closing the Divide: How Medical Homes Promote Equity in Health Care, Commonwealth Fund report available at: http://www.commonwealthfund.org/usr_doc/1035 Beal closing divide medical homes.pdf?section=4039
- L. The Medical Home Model of Primary Care: Implications for the Healthy Oregon Act, Office for Oregon Health Policy & Research.