Tuesday, May 13, 2008 1:00 – 5:00 pm Wilsonville Training Center, Room 112 29353 Town Center Loop E., Wilsonville, OR

DRAFT AGENDA

Time (est)	Item	Lead	Action Items
1:00 pm	Call to Order	Frank Baumeister	
5 min	Approval of Agenda and April 22 Meeting Minutes	Frank Baumeister	X
1:05 pm 55 min	Discussion of Draft Report	Frank Baumeister	
2:00 pm 60 min	Discussion with Nicole Tapay, Senior Health Care Policy Advisor to US Senator Ron Wyden	Frank Baumeister	
3:00 pm 10 min	BREAK		
3:10 pm 80 min	Discussion of Draft Report	Frank Baumeister	
4:30 pm 10 min	Next steps: Timelines, public meetings, final Committee meeting	Barney Speight	
4:40 pm 20 min	Public Testimony	Frank Baumeister	
5:00 pm	Adjourn	Frank Baumeister	

This is the last scheduled meeting of the Federal Laws Committee. The Committee plans to reconvene later in the year to revisit its draft report.

Tuesday, April 22, 2008 1:00 – 5:00 pm Wilsonville Training Center, Room 111 29353 Town Center Loop E., Wilsonville, OR

DRAFT AGENDA

Time (est)	Item	Lead	Action Items
1:00 pm	Call to Order	Frank Baumeister	
5 min	Approval of Agenda and April 8 Meeting Minutes	Frank Baumeister	X
1:05 pm 25 min	Committee Discussion	Frank Baumeister	
1:30 pm 60 min	 Provider Workforce/Training of Health Professionals Panel Jo Isgrigg, Ph.D., Executive Director, Oregon Healthcare Workforce Institute Mark Richardson, M.D., M.Sc.B., M.B.A., Dean of OHSU School of Medicine 	Frank Baumeister	
2:30 pm 10 min	BREAK		
2:40 pm 120 min	 Indian Health Service Tribal and Urban Programs Panel Jim Roberts, Northwest Portland Area Indian Health Board Geoff Strommer, Attorney with Hobbs, Strauss, Dean, and Walker 	Frank Baumeister	
4:40 20 min	Public Testimony	Frank Baumeister	
5:00	Adjourn	Frank Baumeister	

Next Meeting: Tues May 13th 1-5pm. Location: Wilsonville Training Center, Room 112, 29353 Town Center Loop E., Wilsonville, OR

Tuesday, April 8, 2008 1:00 – 5:00 pm Wilsonville Training Center, Rooms 111-112 29353 Town Center Loop E., Wilsonville, OR

AGENDA

Time (est)	Item	Lead	Action Items
1:00 pm	Call to Order	Frank Baumeister	
5 min	Approval of Agenda and March 13 and 25 Meeting Minutes	Frank Baumeister	X
1:05 pm 60 min	 HIPAA Panel Gwen Dayton, Executive Vice President and Chief Counsel, Oregon Association of Hospitals & Health Systems (member of OHFB Quality Institute Workgroup) Jody Pettit, MD, Health Information Technology Coordinator, OHPR and Project Director, Oregon Health Information Security & Privacy Collaboration (HISPC) 	Frank Baumeister	
2:05 55 min	Committee Discussion: Medicaid	Frank Baumeister	
3:00 pm 10 min	BREAK		
3:10 90 min	 EMTALA Panels State Representative Ron Maurer (Grants Pass) Bob Lowe, MD, MPH Director of the Center for Policy and Research in Emergency Medicine, OHSU Gary Young, MD Emergency Department, Sacred Heart Health Center (Eugene) John Moorhead, MD Department of Emergency Medicine, OHSU Michael McCaskill, MD Emergency Department, Rogue Valley Medical Center (Medford) 	Frank Baumeister	
4:40 20 min	Public Testimony	Frank Baumeister	
5:00	Adjourn	Frank Baumeister	

Next Meeting: Tues April 22^{nd} 1-5pm Focus: Provider Workforce/Graduate Medical Education and Indian Health Service Tribal and Urban Programs. Location: Wilsonville Training Center, Room 111, 29353 Town Center Loop E., Wilsonville, OR.

Tuesday, March 25, 2008 1:00 – 5:00 pm Wilsonville Training Center, Rooms 111-112 29353 Town Center Loop E., Wilsonville, OR

DRAFT AGENDA

Time (est)	Item	Lead	Action Items
1:00 pm	Call to Order	Frank Baumeister	
5 min	Approval of Agenda	Frank Baumeister	X
1:05 pm 60 min	Presentation by Governor Kitzhaber	Frank Baumeister	
2:05 pm 25 min	Committee Discussion: Medicare	Frank Baumeister	
2:30 pm 60 min	 ERISA Presentation and Discussion Patricia A. Butler, JD, DrPH, Consultant 	Frank Baumeister	
3:30 pm 10 min	BREAK		
3:40 pm 60 min	Federal Tax Code Presentation and Discussion	Frank Baumeister	
4:40 pm 20 min	Public Testimony	Frank Baumeister	
5:00 pm	Adjourn	Frank Baumeister	

Next Meeting: Tues April 8th 1-5pm Focus: EMTALA, HIPAA. Location: Wilsonville Training Center, Rooms 111-112, 29353 Town Center Loop E., Wilsonville, OR

•

Thursday, March 13, 2008 9:00 am-12:30 pm Oregon State Library Rooms 102-103 250 Winter Street NE, Salem, OR

DRAFT AGENDA

Time (est)	Item	Lead	Action Items
9:00 am	Call to Order	Frank Baumeister	
5 min	Approval of Agenda and Feb. 28 Meeting Minutes	Frank Baumeister	X
9:05 am 90 min	 Medicare Panel: Medicare Advantage HMO and PPO Plans Kevin Keck, MD, Chief Medical Officer, Providence Health Plans (HMO) Daelene Schwartz, Medicare Product Line Director, Kaiser Foundation Health Plan of the Northwest (HMO) Pat Gibford, CEO, Clear Choice Health Plans (HMO) Bart McMullan, MD, President of Regence BlueCross BlueShield of Oregon (PPO) 	Frank Baumeister	
10:35 am 30 min	 Medicare Panel: Medicare Advantage Special Needs Plans Patrick Curran, Medicare Director, CareOregon Kelley Kaiser, CEO, Samaritan Health Plans 	Frank Baumeister	
11:05 am 10 min	BREAK		
11:15 am 20 min	Medicare Presentation: • Scott Kipper, Oregon Insurance Commissioner	Frank Baumeister	
11:35 am 35 min	Committee Discussion	Frank Baumeister	
12:10 pm 20 min	Public Testimony	Frank Baumeister	
12:30 pm	Adjourn	Frank Baumeister	

Next Meeting: Tues March 25th 1-5pm Focus: ERISA, Federal Tax Code. Location: Wilsonville Training Center, Rooms 111-112, 29353 Town Center Loop E., Wilsonville, OR

.

Thursday, February 28, 2008 10:00 am-2:00 pm NW Health Foundation, Bamboo Room 221 NW 2nd Ave, Suite 300, Portland, OR

AGENDA

Time (est)	Item	Lead	Action Items
10:00 am	Call to Order	Frank Baumeister	
5 min	Approval of Agenda and Minutes from Jan. 23 and Feb 14 Meetings	Frank Baumeister	X
10:05 am 90 min	Medicaid: Committee Discussion	Frank Baumeister	
11:35 am 30 min	 Medicare Beneficiary Advocates Panel: AARP Kirsten Sloan, AARP (National-level) Legislative Health Team Leader Dr. Chadron Cheriel, AARP Oregon Executive Council member Rick Bennett, AARP Oregon Director of Government Relations 	Frank Baumeister	
12:05 pm 15 min	BREAK: Lunch provided for Committee members		
12:20 pm 30 min	Medicare Beneficiary Advocates Panel: Governor's Commission on Senior Services • Peggie Beck, Commissioner, GCSS • Chuck Frazier, Commissioner, GCSS • Robert Lawrence, Commissioner, GCSS	Frank Baumeister	
12:50 pm 30 min	 Medicare Beneficiary Advocates Panel Steve Weiss, President, Oregon State Council for Retired Citizens Janet Bowman, SHIBA & Medicare Outreach Coordinator, Multnomah County Aging & Disability Services Division 	Frank Baumeister	
1:20 20 min	Medicare: Committee Discussion	Frank Baumeister	
1:40 20 min	Public Testimony	Frank Baumeister	
2:00	Adjourn	Frank Baumeister	

Next Meeting: Thursday March 13th, 8:30am-12:30pm. Focus: Medicare providers, Medicare Advantage plans. Location: Oregon State Library Rooms 102-103, 250 Winter Street NE, Salem, OR.

Thursday, February 14, 2008 9:00 am-1:00 pm

Oregon Medical Association, Sommer / McLoughlin Room 11740 SW 68th Parkway, Suite 100, Portland, Oregon

Call in number: 1-888-422-7141, Guest code is 242767

DRAFT AGENDA

Time (est)	DRAFT AGENDA Item	Lead	Action
9:00 am	Call to Order	Frank Baumeister	Items
5 min	Approval of Agenda and Jan. 23 Meeting Minutes	Frank Baumeister	X
9:05 am 90 min	 Medicaid Panels: OHP-Contracted Fully Capitated Health Plans, Mental Health Organizations, Dental Health Organizations Health Plans: Pam Mariea-Nason, Legislative Liaison, CareOregon Rhonda Busek, COO, Lane Individual Practice	Frank Baumeister	
10:35 am 30 min	 Follow-Up Mental Health Panel: Community Mental Health Coalition of Oregon: Angela Kimball, Director of State Policy, National Alliance on Mental Illness Leslie Ford, CEO, Cascadia 	Frank Baumeister	
11:05 am 10 min	Update from the OHFB Director	Barney Speight	
11:15 am	BREAK		
11:25 am 30 min	 Medicaid Panels: Providers Scott Gallant, Associate Executive Director, Oregon Medical Association Jane-Ellen Weidanz, Director of Public Policy, Oregon Association of Hospitals and Health Systems 	Frank Baumeister	
11:55 am 30 min	 Medicaid Panels: Safety Net Providers Craig Hostetler, Executive Director, Oregon Primary Care Association Scott Ekblad, Director, Office of Rural Health 	Frank Baumeister	
12:25 pm 15 min	Other Business and Discussion	Frank Baumeister	

12:40 20 min	Public Testimony	Frank Baumeister	
1:00	Adjourn	Frank Baumeister	

Next Meeting: Thurs. February 28^{th} , 10:00am-2:00pm, Focus: Medicare beneficiary advocates, experts on dual eligibles. Location: NW Health Foundation, Bamboo Room, 221 NW 2^{nd} Ave, Suite 300, Portland, OR



Wednesday, January 23, 2008 1:00 – 5:00 pm Pine Room Willamette Education Service District 2600 Pringle Road SE, Salem, OR

DRAFT AGENDA

Time (est)	Item	Lead	Action Items
1:00 pm	Call to Order	Frank Baumeister	
5 min	Approval of Agenda and Nov. 29 Meeting Minutes	Frank Baumeister	X
1:05 70 min	 Medicaid Panel: Consumers Advocates Ellen Lowe, Advocate and Public Policy Consultant – chair, Eligibility and Enrollment Committee Kathryn Weit, Oregon Council on Developmental Disabilities – member, Benefits Committee Ellen Pinney, Oregon Health Action Campaign – member, Eligibility & Enrollment Committee 	Frank Baumeister	
2:15 10 min	BREAK		
2:25 90 min	 Medicaid Panel: Department of Human Services Bruce Goldberg, Director, DHS Jim Edge, Assistant DHS Director, Division of Medical Assistance Programs 	Frank Baumeister	
3:55 30 min	Medicaid Panel: County Mental Health Perspective • Sharon Guidera, Mental Health Director, Mid- Columbia (Hood River, Sherman, Gilliam, Wasco Counties)	Frank Baumeister	
4:25 15 min	Other Business: Update from the OHFB Director	Barney Speight	
4:40 20 min	Public Testimony	Frank Baumeister	
5:00	Adjourn	Frank Baumeister	

Next Meeting: February 14th, 9:00am-1:00pm, Focus: Medicaid providers, OHP Health Plans, OHP Dental & Mental Health Organizations. Location: Oregon Medical Association, 11740 SW 68th Parkway, Suite 100, Portland, Oregon (South of I-5 Exit for 99W, Tigard).

Thursday, November 29, 2007 9:30 – 11:30 am Room 111

Clackamas Community College Wilsonville Campus Training Center 29353 Town Center Loop East, Wilsonville, OR

AGENDA

Time (est)	Item	Lead	Action Items
9:30 am	Call to Order	Susan Otter	
10 min	Introductions of Committee Members & Staff	Susan Otter	
9:40 10 min	Review of By-laws	Susan Otter	
9:50 30 min	Introduction to SB 329 Reform Process and Assumptions for Reform	Barney Speight	
10:20 30 min	Review of Draft Committee Charter, Timeline and Proposed Strategy	Barney Speight	
10:50 10 min	Nominations & Election of Committee Chair and Vice Chair	Barney Speight	X
11:00 10 min	Future Meetings	Chair	
11:10 20 min	Public Testimony	Chair	
11:30	Adjourn	Chair	

Next Meeting: TBD

EXHIBIT MATERIALS:

- 1. OHFB Committee Members List
- 2. OHFB Organizational Documents: Overview Timeline and Duties from SB 329
- 3. SB 329 & SB 329Summary
- 4. Oregon Business Council Policy Playbook**
- 5. Description of OHPR Programs
- 6. Draft Charter of the Federal Laws Committee
- 7. Federal Laws Committee By-laws
- 8. OHFB Design Principles & Assumptions
- 9. OHFB Timeline
- 10. Draft Stakeholder Solicitation Letter
- 11. Citizen's Health Care Workgroup Report: Executive Summary (Will be given as a handout to board members and will be available at http://citizenhealthcare.gov for the general public.)
- * Available at: http://egov.oregon.gov/DAS/OHPPR/HPC/OHPCReformRoadMapFINAL.pdf
- **Available at: http://www.oregonbusinessplan.org/pdf/OBP%20POLICY%20PLAYBOOK%202.5%20 FINAL .pdf