Wednesday, April 30, 2008 1:00 – 5:00 pm Room 1-B Portland State Office Building 800 NE Oregon Street Portland, OR

AGENDA

Time (est)	Item	Lead	Action Items
1:00 pm	Call to order	Denise Honzel	
5 min	Review minutes from April 7 meeting	Denise Honzel	
1:05 10 min	Next Steps for the Finance Committee and OHFB	Nora Leibowitz	
1:15 120 min	PMPM implications of a merged individual market	James Matthisen	
3:15 10 min	Break		
3:25 35 min	 Report Overview Draft report structure and recommendations Work Group input/edits 	Nora Leibowitz	
4:00 40 min	Next Steps • Expectations for Board • Messages to the Board • Follow up and feedback	Denise Honzel	
4:40 20 min	Public Testimony		
5:00 pm	Adjourn	Denise Honzel	

EXHIBIT MATERIALS:

1. Draft Agenda

- 2. April 7 Draft Exchange Work Group Minutes
- 3. PMPM Implications of Merged Individual Market
- 4. Draft Exchange Report Outline

Monday, April 7, 2008 1:00 – 5:00 pm Room <u>111-112</u> Clackamas Community College Wilsonville Training Center 29353 Town Center Loop East, Wilsonville, OR

AGENDA

Time (est)	Item	Lead	Action Items
1:00 pm	Call to order	Denise Honzel	
5 min	Review minutes from March 12 th meeting	Denise Honzel	
1:05 10 min	Update on Exchange Report Development	Nora Leibowitz	
1:15 120 min	Small Groups in the Exchange	Bill Kramer, Nora Leibowitz	
3:15 10 min	Break		
3:25 30 min	 Update from Benefits Committee Update on proposed benefit plan Request for Work Group feedback 	Nina Stratton	
3:55 45 min	Individual Mandate: Incentives and Penalties	Denise Honzel	
4:40 20 min	Public Testimony	Denise Honzel	
5:00 pm	Adjourn	Denise Honzel	

Next Meeting: Wednesday, April 23, 2008 8:30 – Noon Northwest Health Foundation Bamboo Room 221 NW Second Ave., Suite 300 Portland, OR

EXHIBIT MATERIALS:

1. Draft Agenda

- 2. March 12 Draft Exchange Work Group Minutes
- 3. March 25 Draft Exchange Work Group Minutes
- 4. Identifying Implications of Exchange Options
- 5. Small Groups in Exchange
- 6. Personal Insurance Requirement

Wednesday, March 25, 2008 1 to 4 pm Northwest Health Foundation 3rd Floor – Bamboo Room 221 NW Second Ave. Portland, OR

AGENDA

Time (est)	Item	Lead	Action Items
1 pm	Call to order	Denise Honzel	
NOTE:	Minutes for the March 12, 2007 will be provided at the April mee	eting	
1:00 20 min	 Update – Presentation to the Finance Committee Denise's presentation to the finance committee on the work group's market reform work Finance Committee response 	Denise Honzel	
1:20 80 min	 Exchange Governance Discuss options for governance of an exchange Make recommendation regarding structure of exchange governance 	Nora Leibowitz	X
2:40 20 min	Rating implications of individual market reform Update on James Matheson's work	Nora Leibowitz	
3:00 40 min	 Financing the Exchange Discuss options for financing an exchange 	Denise Honzel	
3:40 20 min	Public Testimony	Denise Honzel	
4:00 pm	Adjourn	Denise Honzel	

Next Meeting: April 7, 2008, 1 - 5 pm Room <u>111-112</u> Clackamas Community College Wilsonville Training Center 29353 Town Center Loop East, Wilsonville, OR

Exhibits:

- 01. Draft Agenda
- 02. Market Reform Presentation to the Finance Committee
- 03. Exchange Governance Working Document
- 04. Financing Options Working Document

Wednesday, March 12, 2007 8:30 – 12:00 am Room <u>111-112</u> Clackamas Community College Wilsonville Training Center 29353 Town Center Loop East, Wilsonville, OR

AGENDA

Time (est)	Item	Lead	Action Items
8:30 am	Call to order	Denise Honzel	
5 min	Review minutes	Denise Honzel	
8:35 120 min	 Exchange Options – Functions and Populations Discuss implications of Exchange options, populations Identify areas of agreement GOAL: Identify if areas of agreement are sufficient for group to make recommendations on Exchange functions and participating populations. Materials under development to structure this conversation 	Bill Kramer, Nora Leibowitz	X
10:35 60 min	 Exchange Governance Discuss options for governance of an exchange Make recommendation regarding structure of exchange governance 	Nora Leibowitz	X
11:35 10 min	Report on Agent/Broker Staff Review Panel	Denise Honzel	
11:45 15 min	Public Testimony	Denise Honzel	
12:00 pm	Adjourn	Denise Honzel	

Next Meeting: March 25, 2007, 1 - 5 pm Northwest Health Foundation 3rd Floor - Bamboo Room 221 NW Second Ave. Portland, OR 97209

EXHIBIT MATERIALS:

1. Draft Agenda

2. February 25 Draft Exchange Work Group Minutes

Monday, February 25, 2008 10:00 am – 1:00 pm **Rooms 111-112** Wilsonville Training Center 29353 Town Center Loop E Wilsonville, OR

AGENDA

Time (est)	Item	Lead	Action Items
10:00 am	Call to order	Denise Honzel	
5 min	Review minutes	Denise Honzel	
10:05 15 min	 Market Reform Overview Review changes made based on comments at last meeting GOAL: Review changes and finalize document 	Nora Leibowitz	X
10:20 75 min	 Health Insurance Exchange Discuss Exchange options, populations laid out Identify areas of agreement GOAL: Begin to craft recommendations on Exchange functions and participating populations. 	Bill Kramer	X
11:35 60 min	 Health Insurance Requirement Discuss implementation issues Identify avenues for enforcement Identify and address administrative issues GOAL: Craft recommendations for the implementation of an enforceable health insurance requirement for Oregonians. 	Nora Leibowitz Joined by Dept of Revenue staff	X
12:35 5 min	Next steps • Future discussion: exchange governance structure • Identify remaining issues	Denise Honzel	
12:40 20 min	Public Testimony	Denise Honzel	
1:00 pm	Adjourn	Denise Honzel	

Next Meeting: TBD

- 1. Draft Agenda
- Draft January 13, 2008 Minutes
 Amended Market Reform Straw Plan that will go to Finance Committee
- 4. Health Insurance Exchange Options Discussion Document
- 5. Individual Mandate Discussion Document

Monday, February 13, 2008 9:00 am – 12:00 pm Rooms 111 (overflow in Room 110) Wilsonville Training Center 29353 Town Center Loop E Wilsonville, OR

AGENDA

Time (est)	Item	Lead	Action Items
9:00 am	Call to order	Denise Honzel	
5 min	Review minutes	Denise Honzel	
9:05 75 min	 Market Reform Report from Staff Review Panel Discussion of recommendation Identify next level of details and work GOAL: Discuss and accept or amend "straw plan". 	Nora Leibowitz	X
10:20 70 min	 Report to Legislature: Health Insurance Exchanges and Market Reform Report/presentation to legislature Discussion of Exchange options, populations laid out Identify next level of work GOAL: Begin to craft recommendations on Exchange functions and participating populations. 	Bill Kramer Nora Leibowitz	X
11:30 10 min	Next steps	Denise Honzel	
11:40 20 min	Public Testimony	Denise Honzel	
12:00 pm	Adjourn	Denise Honzel	

Next Meeting:

February 25, 2008 10 am – 1 pm Rooms 111 & 112 Wilsonville Training Center 29353 Town Center Loop E Wilsonville, OR

- 1. Draft Agenda
- 2. Draft January 7, 2008 Minutes
- 3. Report to the Legislature: "Health Insurance Exchanges and Market Reform"
- 4. Market Reform Straw Plan
- 5. Health Insurance Exchange Options Discussion Document
- 6. Individual Mandate Discussion Document

Monday, January 7, 2008 2:00 – 5:00 pm Rooms 111 & 112 Wilsonville Training Center 29353 Town Center Loop E Wilsonville, OR

AGENDA

Time (est)	Item	Lead	Action Items
2:00 pm	Call to order	Denise Honzel	
5 min	Review minutes	Denise Honzel	
2:05 20 min	Update on Market Reform Work	Denise Honzel	
2:25 20 min	Insurance Data	Nora Leibowitz	
2:45 115 min	Discussion: Insurance Design Issues	Denise Honzel	
4:40 20 min	Public Testimony	Denise Honzel	
5:00 pm	Adjourn	Denise Honzel	

Next Meeting:

EXHIBIT MATERIALS:

1. Draft Agenda

2. Draft Minutes

Wednesday, December 19, 2007 9:00 – 12:00 pm Room <u>112</u> Clackamas Community College Wilsonville Training Center 29353 Town Center Loop East, Wilsonville, OR

AGENDA

Time (est)	Item	Lead	Action Items
9:00 am	Call to order	Denise Honzel	
5 min	Board Assumptions	Nora Leibowitz	
9:05 75 min	Discussion: Exchange – identifying problems, opportunities, options, objectives	Denise Honzel	
10:20 80 min	Discussion: Exchange functions and affected populations	Denise Honzel	
11:40 20 min	Public Testimony	Denise Honzel	
12:00 pm	Adjourn	Denise Honzel	

Next Meeting: TBD

- 1. Draft Agenda
- 2. Draft Minutes
- 3. Discussion document: Insurance Exchange Problems, Opportunities
- 4. Exchange Workgroup Roster

Thursday, December 6, 2007 2:00 – 5:00 pm Room <u>111</u> **Clackamas Community College** Wilsonville Training Center 29353 Town Center Loop East, Wilsonville, OR

AGENDA

Time (est)	Item	Lead	Action Items
2:00 pm	Call to order	Denise Honzel	
5 min	Overview of timeline	Nora Leibowitz	
2:05 75 min	Discussion: Market Reform	Denise Honzel	
3:20 10 min	Break		
3:30 70 min	Discussion: Health Insurance Exchange goals	Denise Honzel	
4:40 20 min	Public Testimony	Denise Honzel	
5:00 pm	Adjourn	Denise Honzel	

Next Meeting: TBD

- Draft Agenda 1.
- 2. Timeline
- 3.
- Revised List of Issues for Workgroup Discussion Discussion document: Market Design Problems, Goals and Options 4.

Thursday, November 29, 2007 2:00 – 5:00 pm Room <u>112</u> Clackamas Community College Wilsonville Training Center 29353 Town Center Loop East, Wilsonville, OR

AGENDA

Time (est)	Item	Lead	Action Items
2:00 pm	Call to order	Nora Leibowitz	
5 min	Introduction of workgroup members	Nora Leibowitz	
2:05 30 min	Introduction to the work of the committees and this workgroup's task, deliverable and timelines	Nora Leibowitz	
2:35 10 min	Election of workgroup chair	Nora Leibowitz	X
2:45 15 min	OHFB guiding assumptions	Nora Leibowitz	
3:00 80 min	Discussion: Market reform and issue identification	Chair	
4:40 20 min	Public Testimony	Chair	
5:00 pm	Adjourn	Chair	

Next Meeting: December 6, 2007, 2-5 pm

- 1. Draft Agenda
- 2. Presentation on Market Reforms and Health Insurance Exchange (Presented at 11/6 Board meeting and 11/19 Finance Committee meeting)