Tuesday, January 8, 2008 General Services Building 1225 Ferry Street, SE Salem, OR Mt. Mazama Room, Basement 10 am – 1 pm

DRAFT AGENDA

Time (est)	Item	Lead	Action Items
10:00 am 10 min	Call to Order, Approval of Dec 13 Meeting Minutes and Review of Revised Work Plan	Chair	X
10:10 10 min	Update on Oregon Health Fund Board and Committee Activities	Tina Edlund	
10:20 30 min	Defining Affordability in Health Care for Oregon	Tina Edlund	
10:50 40 min	Review of Affordability "Straw-Person" Draft Document	Tina Edlund	
11:30 1 0 min	Break	Chair	
11:40 5 0 min	Development of Committee Recommendations on Affordability	Chair and Vice Chair	
12:30 10 min	Next Meeting Agendas and Objectives	Chair	
12:40 20 min	Public Testimony	Chair	
1 pm	Adjourn	Chair	

Next Meeting: January 23, 2008 2:00pm; Location: General Services Building 1225 Ferry St SE Salem, OR 97301 Mt. Mazama Room (Basement)

- A. Oregon Health Fund Board Newsletter
- B. Eligibility and Enrollment Committee Revised Work Plan
- C. Defining Affordability in Health Care for Oregon Document
- D. Affordability "Straw Person" Document

Wednesday, January 23, 2008 General Services Building 1225 Ferry Street, SE Salem, OR Mt. Mazama Room, Basement 2 pm – 5 pm

DRAFT AGENDA

Time (est)	Item	Lead	Action Items
2:00 pm 10 min	Call to Order, Approval of January 8 th Meeting Minutes and Review of Revised Work Plan	Chair	X
2:10 10 min	Update on Oregon Health Fund Board and Committee Activities	Tina Edlund	
2:20 60 min	Finalizing Affordability Recommendations	Chair and Vice Chair	X
3:20 1 0 min	Break	Chair	
3:30 6 0 min	Development Eligibility Issues	Chair and Vice Chair	
4:30 10 min	Next Meeting Agendas and Objectives	Chair	
4:40 20 min	Public Testimony	Chair	
5 pm	Adjourn	Chair	

Next Meeting: February 13, 2008 9:00am; Location: Portland (TBD)

EXHIBIT MATERIALS:

- A. Meeting Minutes from January 8, 2008
- B. Draft Affordability Recommendations Document
- C. Eligibility Issue Development Document

D. Rural Health Insurance Access Study

Wednesday, February 13, 2008 City of Salem Library Anderson Conference Room A (Plaza Level) 585 Liberty St. S.E. Salem, Oregon

9 a.m. to Noon

DRAFT AGENDA

Time (est)	Item	Lead	Action Items
9:00 am 10 min	Call to Order, Approval of Jan. 23th Meeting Minutes	Chair	X
9:10 10 min	Update on Oregon Health Fund Board and Committee Activities	Tina Edlund	
9:20 10 min	Approval of Affordability Recommendations to the Oregon Health Fund Board	Chair and Vice- Chair	X
9:30 30 min	Overview of Committee Direction from Healthy Oregon Act (SB 329) and ORS on Eligibility	Chair and Vice- Chair	
10:00 20 min	Review of Medicaid Advisory Committee Eligibility Recommendations	Carole Romm and Vice-Chair	
10:20 30 min	Presentation of Health Equities Committee Recommendations on Eligibility	Heidi Allen	
10:50 10 min	Break		
11:00 30 min	Developing Consensus: Eligibility Recommendations	Chair and Vice- Chair	X
11:30 10 min	Next Meeting Agendas and Objectives	Chair	
11:40 20 min	Public Testimony	Chair	
Noon	Adjourn	Chair	

Next Meeting: Feb 26, 2008 9 a.m. to 12 noon; Location: PLEASE NOTE CHANGE: Oregon State Library, Room 103, 250 Winter St. NE, Salem, Oregon

- A. January 23rd Meeting Minutes
- B. Eligibility and Enrollment Committee Affordability Recommendations
- C. Overview of Committee Assumptions and Direction on Eligibility
- D. Definitions of "Oregon Resident" in ORS and OAR
- E. Fact Sheet RE Immigration Status and Public Health Care Coverage
- F. Medicaid Advisory Committee Recommendations on Eligibility
- G. Health Equities Committee Recommendations on Eligibility
- H. Developing Consensus Document

Tuesday, February 26, 2008 9:00am – 12:00 pm <u>Room 103</u> Oregon State Library 250 Winter St. NE Salem, OR

DRAFT AGENDA

Time (est)	Item	Lead	Action Items
9:00 am 10 min	Call to Order, Approval of February 13 th Meeting Minutes	Chair	X
9:10 10 min	Update on Oregon Health Fund Board and Committee Activities	Tina Edlund	
9:20 20 min	Overview of Tenative Workplan for Remaining Three Meetings	Chair and Vice- Chair	
9:40 20 min	Developing Committee Principles on Eligibility	Chair and Vice- Chair	
10:00 20 min	Overview of Committee Direction from Healthy Oregon Act (SB 329) and ORS on Eligibility	Chair and Vice- Chair	
10:20 30 min	Consideration of Medicaid Advisory Committee and Health Equities Committee Recommendations	Chair and Vice- Chair	
10:50 10 min	Break	Chair	
11:00 30 min	Developing Committee Recommendations on Eligibility	Chair and Vice- Chair	
11:30 10 min	Next Meeting Agendas and Objectives	Chair	
11:40 20 min	Public Testimony	Chair	
12:00pm	Adjourn	Chair	

Next Meeting: March 11, 2008 Clackamas Community College, Wilsonville Campus Training Center, 29353 Town Center Loop East Wilsonville, OR

- A. February 13th Meeting Minutes
- B. Tentative Committee Workplan
- C. Overview of Committee Assumptions and Direction on Eligibility
- D. Definitions of "Oregon Resident" in ORS and OAR
- E. Fact Sheet RE Immigration Status and Public Health Care Coverage
- F. Medicaid Advisory Committee Recommendations on Eligibility
- G. Health Equities Committee Recommendations on Eligibility
- H. Developing Consensus Document
- I. Draft Eligibility Recommendations
- J. Eligibility and Enrollment Committee Affordability Recommendations
- K. OHFB Insurance Exchange Report
- L. Oregon Health Action Campaign Report on Health Reform

Tuesday, March 11, 2008 9:00am – 12:00 pm <u>Room 111</u> Clackamas Community College 29353 Town Center Loop Wilsonville, OR

DRAFT AGENDA

Time (pst)	Item	Lead	Action Items
9:00 am 10 min	Call to Order, Approval of February 26 Meeting Minutes	Chair	X
9:10 10 min	Update on Oregon Health Fund Board and Committee Activities	Tina Edlund	
9:20 30 min	Invited Testimony by Rick Curtis from the Institute for Health Policy Solutions	Tina Edlund	
9:50 30 min	Committee Recommendations on Eligibility	Chair and Vice- Chair	X
10:20 30 min	Consideration of Medicaid Advisory Committee and Health Equities Committee Recommendations	Chair and Vice- Chair	
10:50 10 min	Break	Chair	
11:00 30 min	Developing Committee Recommendations on Outreach, Application and Enrollment	Chair and Vice- Chair	
11:30 10 min	Next Meeting Agendas and Objectives	Chair	
11:40 20 min	Public Testimony	Chair	
12:00pm	Adjourn	Chair	

Next Meeting: April 8, 2008 Clackamas Community College, Wilsonville Campus Training Center, Room 111, 29353 Town Center Loop East Wilsonville, OR

Tuesday, April 8, 2008 9:00am – 12:00 pm <u>Room 111</u> Clackamas Community College 29353 Town Center Loop Wilsonville, OR

DRAFT AGENDA

Time (pst)	Item	Lead	Action Items
9:00 am 10 min	Call to Order, Approval of March 11 Meeting Minutes	Chair	X
9:10 20 min	Update on Oregon Health Fund Board and Committee Activities	Tina Edlund	
9:30 20 min	Vote on Committee Eligibility Recommendations	Chair	X
9:50 20 min	Overview of Enrollment Issues in Health Reform	Nate Hierlmaier	
10:10 20 min	Consideration of Medicaid Advisory Committee Recommendations on Outreach and Enrollment	Carole Romm	
10:30 20 min	Consideration of Health Equities Committee Recommendations on Outreach	Nate Hierlmaier	
10:50 10 min	Break	Chair	
11:00 30 min	Developing Committee Recommendations on Outreach, Application and Enrollment	Chair	
11:30 10 min	Next Meeting Agendas and Objectives	Chair	
11:40 20 min	Public Testimony	Chair	
12:00pm	Adjourn	Chair	

Next Meeting: April 23, 2008, 2:00pm to 5:00pm; Location: General Services Building 1225 Ferry St SE Salem, OR 97301 Mt. Mazama Room (Basement)

- A. Draft Meeting Minutes from March 11, 2008
- B. Draft Eligibility Recommendations
- C. Enrollment Discussion Document
- D. Medicaid Advisory Committee Recommendations on Outreach and Enrollment
- E. Health Equities Committee Recommendations on Outreach
- F. Enrollment Recommendation Strawperson

Wednesday, April 23, 2008 **General Services Building** 1225 Ferry Street, SE Salem, OR Mt. Mazama Room, Basement 2 pm – 5 pm

DRAFT AGENDA

Time (est)	Item	Lead	Action Items
2:00 pm 10 min	Call to Order, Approval of April 8 th Meeting Minutes	Chair	X
2:10 10 min	Update on Oregon Health Fund Board and Committee Activities	Tina Edlund	
2:20 60 min	Finalizing Eligibility Recommendations	Chair and Vice Chair	X
3:20 1 0 min	Break	Chair	
3:30 6 0 min	Finalizing Enrollment Recommendations	Chair and Vice Chair	X
4:30 1 0 min	Recap of Committee Work and Description of Next Steps in Reform Process	Tina Edlund	
4:40 20 min	Public Testimony	Chair	
5 pm	Adjourn	Chair	

EXHIBIT MATERIALS: A. Meeting Minutes from April 8, 2008

B. Draft Eligibility Recommendations

C. Draft Enrollment Recommendations

Tuesday, December 11, 2007 State Archives Building Large Conference Room 800 Summer St. NE Salem, OR 97310

9 a.m. to Noon

DRAFT AGENDA

Time (est)	Item	Lead	Action Items
9:00 am 10 min	Call to Order, Approval of Nov. 28th Meeting Minutes, Introduction of new members	Chair	X
9:10 10 min	Update on Oregon Health Fund Board and Committee Activities	Tina Edlund	
9:20 10 min	Review of Oregon Health Fund Board Draft Design Principles and Assumptions	Chair and Vice- Chair	
9:30 20 min	Review of Affordability Recommendations and Consensus Development Matrices	Chair and Vice- Chair	
9:50 30 min	Developing Consensus: Subsidy Structure Recommendations	Chair and Vice- Chair	
10:20 10 min	Break		
10:30 60 mi	Developing Consensus: Subsidy Structure Recommendations	Chair and Vice- Chair	X
11:30 10 min	Next Meeting Agendas and Objectives	Chair	
11:40 20 min	Public Testimony	Chair	
Noon	Adjourn	Chair	

Next Meeting: Jan 8, 2008 10 a.m. to 1pm; Location: Mt. Mazama Room (basement), General Services Building, 1225 Ferry Street SE, Salem.

- A. Healthy Kids Plan: Medicaid Advisory Committee Recommendations
- B. Affordability Summary Matrix

Tuesday, November 13, 2007 9:00am – 12:00 pm <u>Room 103</u> Oregon State Library 250 Winter St. NE Salem, OR

DRAFT AGENDA

Time (est)	Item	Lead	Action Items
9:00 am 10 min	Call to Order, Approval of October 24 Meeting Minutes, Introduction of new members	Chair	X
9:10 10 min	Update on Oregon Health Fund Board and Committee Activities	Tina Edlund	
9:20 10 min	Review of Charter and Scope of Activities	Chair and Vice- Chair	
9:30 20 min	Implications of Affordability on Eligibility and Enrollment Recommendations	Chair and Vice- Chair	
9:50 30 min	Presentation of Oregon's Population and Health Care Segmentation	Sean Kolmer	
10:20 30 min	Presentation on Oregon Household Budgets and Health Care Affordability	Nate Hierlmaier	
10:50 10 min	Break	Chair	
11:00 30 min	Overview of the MAC Work on Healthy Kids and OHFB Recommendations and Considerations	Vice-Chair and Nate Hierlmaier	
11:30 10 min	Next Meeting Agendas and Objectives	Chair	
11:40 20 min	Public Testimony	Chair	
12:00pm	Adjourn	Chair	

Next Meeting: November 28, 2007 2:00pm; Location: General Services Building 1225 Ferry St SE Salem, OR 97301 Mt. Mazama Room (Basement)

EXHIBIT MATERIALS:

- A. Oregon Health Fund Board Eligibility and Enrollment Charter
- B. Healthy Kids Plan: Medicaid Advisory Committee Recommendations*
- C. Oregon's Population and Health Care Segmentation**
- D. Affordability Presentation for the Medicaid Advisory Committee***
- E. Primer on Affordability and Health Care**

*Available at: http://egov.oregon.gov/DAS/OHPPR/MAC/docs/HealthyKidsReport.pdf

- ** Available at: http://www.oregon.gov/DAS/OHPPR/HFB/Committee Information.shtml#Enrollment Eligibility Comm
- *** Available at: http://www.oregon.gov/DAS/OHPPR/MAC/docs/HAllen_3_06.pdf

Wednesday, November 28, 2007 General Services Building 1225 Ferry Street, SE Salem, OR Mt. Mazama Room, Basement 2 pm – 5 pm

DRAFT AGENDA

Time (est)	Item	Lead	Action Items
2:00 pm 10 min	Call to Order, Approval of October 24 and Nov 13 Meeting Minutes, Introduction of new members	Chair	X
2:10 10 min	Update on Oregon Health Fund Board and Committee Activities	Tina Edlund	
2:20 10 min	Review of Timeline and Tentative Work Plan	Chair and Vice- Chair	
2:40 20 min	Affordability: Review	Chair and Vice- Chair	
3:00 30 min	Review of Medicaid Advisory Committee (MAC) Affordability and Cost-Sharing Recommendations	Chair and Vice- Chair	
3:30 10 min	Break		
3:40 50 mi	Developing Consensus Recommendations: At what income are there 100% publicly funded subsidies? At what income are subsidies discontinued?	Chair and Vice- Chair	x
4:30 10 min	Next Meeting Agendas and Objectives	Chair	
4:40 20 min	Public Testimony	Chair	
5 pm	Adjourn	Chair	

Next Meeting: Dec 11, 2007 9 a.m. to 12 noon; Location: PLEASE NOTE CHANGE: Large Conference Room on 2nd floor, Archives Building, 800 Summer Street NE, Salem.

- A. Healthy Kids Plan: Medicaid Advisory Committee Recommendations
- B. Affordability Summary Matrix

Wednesday, October 24, 2007 1:00 – 3:00 pm <u>Room 103</u> Oregon State Library 250 Winter St. NE Salem, OR

AGENDA

Time (est)	Item	Lead	Action Items
12:30pm	Working Lunch MAC Representatives	Nate Hierlmaier	
1:00 pm	Call to Order	Tina Edlund	
10 min	Introductions of Committee Members & Staff	Tina Edlund	
1:10 10 min	Review & Adoption of By-laws	Tina Edlund	X
1:20 10 min	Nominations & Election of Committee Chair and Vice Chair	Tina Edlund	X
1:30 30 min	Introduction to SB 329 Reform Process and Assumptions for Reform	Barney Speight	
2:00 30 min	Review of Draft Committee Charter and Timeline	Chair	
2:30 10 min	Future Meetings	Chair	
2:40 20 min	Public Testimony	Chair	
3:00	Adjourn	Chair	

Next Meeting: TBD

EXHIBIT MATERIALS:

- A. OHFB Committee Members List
- B. OHFB Organizational Documents
- C. SB 329 *
- D. Summary of SB 329
- E. Oregon Health Policy Committee Roadmap for Health Care Reform**
- F. Oregon Business Council Policy Playbook±
- G. Description of OHPR Programs

**Available at: http://www.leg.state.or.us/07reg/measpdf/sb0300.dir/sb0329.en.pdf

- *** Available at: http://egov.oregon.gov/DAS/OHPPR/HPC/OHPCReformRoadMapFINAL.pdf
- + Available at: http://www.oregonbusinessplan.org/pdf/OBP%20POLICY%20PLAYBOOK%202.5%20 FINAL .pdf