Wednesday, June 11, 2008 11:00 am – 11:30 am

### <u>General Services Building, 1st Floor</u> <u>1225 Ferry Street SE – OHPR Conference Room</u> <u>Salem, OR 97301</u>

Time (est)	Item	Lead	Actio n Items
11:00 am	Call to Order	Susan King	
3 min	Approval of Agenda and 5/27/08 Minutes	Susan King	X
11:03 am 20 min	Discussion of Suggested Changes to 6/4/08 Draft Recommendations With a Separate Vote on Whether to Accept or Reject Each Change After it is Discussed	Darren Coffman	X
11:23 am 3 min	<b>Public Comment on Changes Discussed</b>	Susan King	
11:26 am 2 min	Final Approval of Recommendations to Board	Susan King	X
11:28 am 2 min	Next Steps • 6/25/08 Presentation to the Oregon Health Fund Board	Susan King, Darren Coffman	
11:30 am	Adjourn	Susan King	

Tuesday, May 27, 2008 11:00 am – 3:00 pm Room 112

Clackamas Community College Wilsonville Campus Training Center 29353 Town Center Loop East Wilsonville, OR

Time (est)	Item	Lead	Actio n Items
11:00 am	Call to Order	Susan King	
5 min	Approval of Agenda and 4/15/08 Minutes	Susan King	X
11:05 am 5 min	Goals of Meeting	Susan King	
11:10 am 20 min	Report from Staff Review Panel on Cost Sharing	Darren Coffman, Ariel Smits, Som Saha	
11:30 am 30 min	Overview of Changes Reflected in 5/20/08 Draft Recommendations for an Essential Benefit Package	Ariel Smits, Darren Coffman	
12:00 pm 1 hr	Discussion of Recommendations for the Essential Benefit Package Other Than Cost Sharing	Susan King	
1:00 pm 20 min	Pricing the Essential Benefit Package	James Matthisen	
1:20 pm 40 min	Discussion of Cost Sharing Levels for the Essential Benefit Package/Those with Limited Financial Means	Susan King	
2:00 pm 30 min	Public Testimony	Susan King	
2:30 pm 20 min	Final Recommendations for the Oregon Health Fund Board on the Essential Benefit Package	Susan King	X
2:50 pm 10 min	Next Steps • 6/25/08 Presentation to the Oregon Health Fund Board	Susan King, Darren Coffman	
3:00 pm	Adjourn	Susan King	

Tuesday, April 15, 2008 9:30 am – 1:30 pm Room 111

Clackamas Community College Wilsonville Campus Training Center 29353 Town Center Loop East Wilsonville, OR

Time (est)	Item	Lead	Action Items
9:30 am	Call to Order	Susan King	
5 min	Approval of Agenda and 3/10/08 Minutes	Susan King	X
9:35 am 40 min	Presentation on Draft Proposal for an Essential Benefit Package  • Incorporates discussions of Alternative Methodologies, Diagnostic Services and Ancillary & Enabling Services Staff Review Panels	Ariel Smits, Darren Coffman, Staff Review Panel Members	
10:15 pm 1 hr 45 min	Discussion of Draft Proposal for an Essential Benefit Package	Susan King	
12:00 pm 40 min	Public Testimony	Susan King	
12:40 pm 30 min	Decision on Framework of an Essential Benefit Package	Susan King	X
1:10 pm 20 min	<ul> <li>Next Steps</li> <li>Identification of issues requiring further discussion</li> <li>Preliminary pricing of an essential benefit package</li> </ul>	Susan King, Darren Coffman	
1:30 pm	Adjourn	Susan King	

Thursday, March 13, 2008 9:30 am – 1:30 pm Sommer/McLoughlin Room Oregon Medical Association 11740 SW 68th Parkway Portland, OR

Time (est)	Item	Lead	Action Items
9:30 am	Call to Order	Susan King	
5 min	Approval of Agenda and 2/28/08 Minutes	Susan King	X
9:35 am 10 min	Discussion on Process for Rating Services in Essential Services Matrix	Susan King, Som Saha	
9:45 pm 3 hrs 15 min	Entering Ratings of Essentiality to Essential Services Matrix  Primary/Secondary Prevention Treatable Fatal Conditions Comfort Care Chronic Disease Management Maternity/Newborn Care Treatable Nonfatal Conditions Reproductive Services  Note: Categories not completed will be carried over to the 4/2/08 agenda. Ten minute breaks will occur at approximately 10:45 am and noon.	Susan King, Som Saha	X
1:00 pm 20 min	Public Testimony	Susan King	
1:20 am 10 min	Next Steps	Susan King	
1:30 pm	Adjourn	Susan King	

Thursday, February 28, 2008 9:30 am – 1:30 pm Room 112

### Clackamas Community College Wilsonville Campus Training Center 29353 Town Center Loop East Wilsonville, OR

Time (est)	Item	Lead	Action Items
9:30 am	Call to Order	Susan King	
5 min	Approval of Agenda and 1/15/08 Minutes	Susan King	X
9:35 am 15 min	Update on Board/Committee Activities	Jeanene Smith	
9:50 am 30 min	Overview of Draft Tool for Defining Essential Health Services	DarrenCoffman, Staff Review Panel	
10:20 am 2 hrs	Discussion on Use of Draft Tool for Defining Essential Health Services	Susan King	
12:20 pm 40 min	Discussion of Other Issues Not Entirely Addressed by the Draft Tool      Diagnostic services     Ancillary services     Enabling services	Susan King	
1:00 pm 20 min	Public Testimony	Susan King	
1:20 am 10 min	Next Steps	Susan King	
1:30 pm	Adjourn	Susan King	

Tuesday, January 15, 2008 9:00 am – 11:30 am Room 218

Clackamas Community College Wilsonville Campus Training Center 29353 Town Center Loop East Wilsonville, OR

Time (est)	Item	Lead	Action Items
9:00 am	Call to Order	Susan King	
5 min	Approval of Agenda and 12/11/07 Minutes	Susan King	X
9:05 am 25 min	Identification of Principles and Policy Objectives for Defining Essential Health Services	Susan King, Darren Coffman	X
9:30 am	Overview of Models for Defining Essential Services and Their Adherence to the Principles/ Policy Objectives		
25 min	OHP Plus	Som Saha, Darren Coffman	
25 min	Commercial Plan	Nina Stratton, Brandon Repp	
25 min	OHP Standard	Som Saha, Jeanene Smith	
10:45 pm 30 min	Discussion of Options for Defining What Are Essential Health Services	Susan King	
11:15 pm 10 min	Public Testimony	Susan King	
11:25 am 5 min	Next Steps	Susan King	
11:30 am	Adjourn	Susan King	

Tuesday, December 11, 2007 9:30 am – 1:30 pm Room 218

Clackamas Community College Wilsonville Campus Training Center 29353 Town Center Loop East Wilsonville, OR

### The Committee will be served a working lunch at Noon

Time (est)	Item	Lead	Action Items
9:30 am	Call to Order	Susan King	
5 min	Approval of Agenda and 11/8/07 Minutes	Susan King	X
9:35 am 20 min	<b>Update on Board/Committee Activities</b>	Susan King, Darren Coffman	
10:05 am 10 min	Review of Charter	Susan King	X
10:10 am 20 min	Report on Leadership Conference Call	Susan King, Nina Stratton, Som Saha	
10:30 am 30 min	Discussion on Desired Level of Detail for Recommendations to Board	Susan King	X
11:00 am 50 min	Workgroup Formation and their Charges	Susan King	X
11:50 am 10 min	Break		
12:00 pm 60 min	Discussion of Strategies for Defining What Are Essential Health Services Using the Prioritized List	Susan King	
1:00 pm 20 min	Public Testimony	Susan King	
1:20 pm 10 min	Next Steps	Susan King	
1:30 pm	Adjourn	Susan King	

Thursday, November 8, 2007 9:30 am – 1:30 pm Room 112

### Clackamas Community College Wilsonville Campus Training Center 29353 Town Center Loop East Wilsonville, OR

Time (est)	Item	Lead	Action Items
9:30 am	Call to Order	Susan King	
5 min	Approval of Minutes	Susan King	X
9:35 am 20 min	Update on Board/Committee Activities - Action on By-laws and Charter	Susan King, Darren Coffman	
9:55 am 5 min	Nominations & Election of Vice Chair(s)	Susan King	X
10:00 am 10 min	Review of Charter	Susan King	
10:10 am 40 min	Demographic Characteristics of the Uninsured in Oregon	Sean Kolmer	
10:50 am 50 min	Overview of OHP Benefits and the Prioritized List of Health Services	Darren Coffman, Som Saha	
11:40 am 10 min	Break		
11:50 am 70 min	Discussion on the Use of the Prioritized List for Defining a Set of Essential Health Services - Working lunch served at Noon	Susan King	?
1:00 pm 20 min	Public Testimony	Susan King	
1:20 pm 10 min	Next Steps	Susan King	
1:30 pm	Adjourn	Susan King	

Next Meeting: TBD

#### **EXHIBIT MATERIALS:**

- A. Federal Poverty Level (FPL) Chart (copied on brightly colored, heavy paper)
- B. Characteristics of the Uninsured Presentation
- C. A Brief History of Prioritizing Health Services in Oregon
- D. Report of the Task Force on Basic Benefit Plans
- E. Prioritized List of Benefit Packages for OHP Standard
- F. Overview of Current OHP Standard Benefits

Wednesday, October 17, 2007 9:30 - 11:30 am **Room 110** 

#### **Clackamas Community College** Wilsonville Campus Training Center 29353 Town Center Loop East Wilsonville, OR

Time (est)	Item	Lead	Action Items
9:30 am	Call to Order	Darren Coffman	
10 min	Introductions of Committee Members & Staff	Darren Coffman	
9:40 10 min	Review & Adoption of By-laws	Darren Coffman	X
9:50 10 min	Nominations & Election of Committee Chair and Vice Chair	Darren Coffman	X
10:00 30 min	Introduction to SB 329 Reform Process and Assumptions for Reform	Barney Speight	
10:30 30 min	Review of Draft Committee Charter, Use of Workgroups vs. Ad Hoc Task Forces; Timeline	Chair	
11:00 10 min	Future Meetings	Chair	
11:10 20 min	Public Testimony	Chair	
11:30 am	Adjourn	Chair	

Next Meeting: TBD

#### **EXHIBIT MATERIALS:**

- A. OHFB Committee Members List
- B. OHFB Organizational Documents
- C. SB 329 \*
- D. Summary of SB 329
- Oregon Health Policy Committee Roadmap for Health Care Reform\*\*
- Oregon Business Policy Playbook±
- G. Description of OHPR Programs
- \* Available at: http://www.leg.state.or.us/07reg/measpdf/sb0300.dir/sb0329.en.pdf
- \*\* Available at: <a href="http://egov.oregon.gov/DAS/OHPPR/HPC/OHPCReformRoadMapFINAL.pdf">http://egov.oregon.gov/DAS/OHPPR/HPC/OHPCReformRoadMapFINAL.pdf</a>

  ± Available at: <a href="http://www.oregonbusinessplan.org/pdf/OBP%20POLICY%20PLAYBOOK%202.5%20">http://www.oregonbusinessplan.org/pdf/OBP%20POLICY%20PLAYBOOK%202.5%20</a> FINAL .pdf (see pages 57-69 of the PDF)