
WHETHER CONFLICT OF INTEREST LAWS APPLY TO A PERSON 
ASSISTING A SUPREME COURT NOMINEE 

On the facts described, a person whom a judicial nominee asks to assist him in connection with 
the nomination would not be an “officer” or “employee” and therefore the federal conflict of interest 
laws would not apply to him. 
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COUNSEL TO THE PRESIDENT
 

You have asked whether, for purposes of the federal conflict of interest laws, former 
Senator Fred Thompson would be an “officer” or “employee” of the federal Government if he 
assisted a Supreme Court nominee during the process of confirmation by the Senate.  On the 
facts as you have described them, we believe that Mr. Thompson would not be an “officer” or 
“employee” and that, as a consequence, the conflict of interest restrictions would not apply to 
him. 

As you have explained the facts to us, Mr. Thompson informed the President that he was 
available to assist the nominee, to advocate the nominee’s confirmation, and to advise the 
nominee about how to deal with members of the Senate.  The President encouraged such an 
arrangement, but the nominee will decide whether to take up Mr. Thompson’s offer.  The 
nominee, rather than anyone at the White House, will have the authority to end the arrangement 
at any time.  Mr. Thompson will report to the nominee, not to the White House.  He will not hold 
himself out as speaking for the Government.  Mr. Thompson will represent the nominee only for 
purposes of his nomination to the Supreme Court and only in his capacity as a nominee, not in 
his capacity as a sitting federal judge. Although Mr. Thompson will consult and work with 
government personnel, he will not be under their direction or control, and he, in turn, will not 
direct or control government personnel, for example by calling or chairing meetings of 
government personnel.  He will not have an office in a federal building or otherwise have the 
right of an employee to use government facilities.  The Government will not pay for his services 
or cover his expenses. 

As we have previously explained, the application of the principal conflict of interest 
restrictions governing the Executive Branch depends on the meaning of the terms “officer” and 
“employee.”  See Memorandum for Marilyn L. Glynn, General Counsel, Office of Government 
Ethics, from M. Edward Whelan III, Principal Deputy Assistant Attorney General, Office of 
Legal Counsel, Re: Application of Conflict-of-Interest Rules to Appointees Who Have Not Begun 
Service (May 8, 2002) (“2002 Opinion”). The major conflict of interest provisions—the 
criminal conflict of interest laws, 18 U.S.C. §§ 202-209 (2000); the directives in Executive Order 
No. 12674, Principles of Ethical Conduct for Government Officers and Employees, 3 C.F.R. 215 
(1989); and the “Standards of Ethical Conduct for Employees of the Executive Branch,” 5 C.F.R. 
Part 2635 (2005) (“Standards of Ethical Conduct”)—all apply only to “officers” and 
“employees” of the federal Government. 
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Title 18 does not define “officer” or “employee,” but we have found the definitions in 
title 5 to be “‘the most obvious source of a definition’ for title 18 purposes.”  See Applicability of 
Executive Order No. 12674 to Personnel of Regional Fishery Management Councils, 17 Op. 
O.L.C. 150, 154 (1993) (“Fishery Management Councils”) (quoting Conflict of Interest–Status 
of an Informal Presidential Advisor as a “Special Government Employee,” 1 Op. O.L.C. 20 
(1977) (“Informal Presidential Advisor”)). The title 5 definitions set up a three-part test.  Under 
5 U.S.C. § 2104 (2000), an “officer” is someone who is (1) “required by law to be appointed in 
the civil service by [the President, a court of the United States, the head of an Executive agency, 
or the Secretary of a military department] acting in an official capacity,” (2) “engaged in the 
performance of a Federal function under authority of law or an Executive act,” and (3) “subject 
to the supervision” of the President or the head of an executive agency or military department. 
Under 5 U.S.C. § 2105 (2000), the term “employee” covers an “officer” and any person who is 
engaged in federal functions, but is appointed and supervised by specified federal officials other 
than those able to appoint and supervise “officers.” See 2002 Opinion at 2. For both “officers” 
and “employees,” therefore, the test is essentially the same.1 

The executive order reaches “employees,” a term that covers “any officer[s] or 
employee[s] of an agency.”  Exec. Order No. 12674, § 503(b). We have concluded that these 
terms in the executive order “are identical in scope and meaning with the terms ‘officer’ and 
‘employee’ as used in 5 U.S.C. §§ 2104 and 2105.”  Fishery Management Councils, 17 Op. 
O.L.C. at 153. Furthermore, because the Standards of Ethical Conduct implement the executive 
order, we have found the same definitions applicable to the implementing regulations as well as 
the executive order. Id. at 150 n.2, 158. 

In each instance, therefore, the application of the conflict of interest rules depends on the 
meaning of “officer” or “employee,” and those terms take their meaning from the three-part test 
derived from title 5:  (1) “required by law to be appointed in the civil service by [a federal 
official] acting in an official capacity,” (2) “engaged in the performance of a Federal function 
under authority of law or an Executive act,” and (3) “subject to the supervision” of federal 
officials. A person is an “officer” or “employee” only if he meets all three requirements.  See 
2002 Opinion at 4 (citing McCarley v. MSPB, 757 F.2d 278, 280 (Fed. Cir. 1985)). 

On the facts you have described, none of the three requirements would be satisfied.  For 
purposes of the conflict of interest restrictions, therefore, Mr. Thompson would not be an 
“officer” or “employee.” 

1 For purposes of the conflict of interest laws, title 18 does define a subclass of “employees.”  The term 
“special Government employee” includes “an officer or employee of the executive . . . branch of the United States 
Government . . . who is retained, designated, appointed, or employed to perform, with or without compensation, for 
not to exceed one hundred and thirty days during any period of three hundred and sixty-five consecutive days, 
temporary duties, either on a full-time or intermittent basis.”  18 U.S.C. § 202(a) (2000). This definition itself 
depends on the meaning of the terms “officer” and “employee,” which are not defined in section 202(a). 
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First, Mr. Thompson would not be appointed in the civil service by a federal official.  In 
Informal Presidential Advisor, we observed that this requirement suggests “a formal relationship 
between the individual and the Government,” 1 Op. O.L.C. at 21, and that “[i]n the usual case, 
this formal relationship is based on an identifiable act of appointment,” id.  Here, there will be no 
formal act of appointment by a federal official.  Indeed, although the President has responded 
positively to Mr. Thompson’s offer to be available to assist the nominee, the choice to use 
Mr. Thompson’s services will be left to the nominee, acting in his personal capacity.  

To be sure, “an identifiable act of appointment may not be absolutely essential for an 
individual to be regarded as an officer or employee in a particular case where the parties omitted 
it for the purpose of avoiding the application of the conflict of interest laws or perhaps where 
there was a firm mutual understanding that a relatively formal relationship existed.”  Id.; see also 
Association of Am. Physicians & Surgeons v. Clinton, 187 F.3d 655, 662 (D.C. Cir. 1999). On 
the present facts, however, the absence of a formal appointment does not arise from an attempt to 
circumvent the conflict of interest laws.  Because none of the three requirements is met, the 
absence of a formal appointment does not avoid a conclusion that would otherwise be reached 
about application of conflict of interest rules.  Instead, the absence of an appointment reflects 
that the federal Government has only an informal relationship with Mr. Thompson. 

Second, Mr. Thompson will not be “engaged in the performance of a Federal function 
under authority of law or an Executive act.” He will advocate the nominee’s confirmation and 
will advise the nominee about dealing with the Senate.  In this role, he will not purport to speak 
for the Government.  He therefore will be performing the function of a private advocate taking 
part in the debates and proceedings on confirmation, rather than the function of a government 
official.  See OGE Informal Advisory Letter 95 x 8, 1995 WL 855434, at *7 (1995) (a person 
would not be an employee where, “pursuant to the proposed arrangement, [he] would be working 
. . . as a representative of [an outside person or group], not the United States, and . . . would not 
be authorized to speak, or purport to speak, on behalf of the agency”); cf., e.g., 5 C.F.R. 
§ 2635.807(b) (2005) (restricting an employee’s references to his official position when he is 
speaking or writing in a private capacity). Furthermore, he will not be directing the actions of 
federal officials, for example by “coordinating the Administration’s activities in [this] particular 
area,” 1 Op. O.L.C. at 23, or by calling or chairing meetings of government personnel, id.  He 
will consult and work with government officials, but in this respect he will be in the same 
position as many representatives of outside persons or groups who share interests with the 
Government.  Such cooperation does not mean that the representative of the outside person or 
group is performing a federal function. 

Third, Mr. Thompson will not be subject to the direction of federal officials.  To the 
extent that Mr. Thompson is not determining his own activities, the nominee in his private 
capacity will direct what Mr. Thompson does.  See OGE Informal Advisory Memorandum 00 x 
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1, 2000 WL 33407342, at *2 (2000) (“OGE Memorandum”) (although the degree of control over 
short-term employees need not be as great as over permanent employees, “supervision or 
operational control remains an important attribute of employee status”).  The nominee, 
moreover, will decide whether his assistance will be used at all and, if so, for how long.  The 
power to end Mr. Thompson’s service, which the nominee rather than the Government will have, 
is “a key indicator of supervision.” OGE Informal Advisory Letter 01 x 11, 2001 WL 34091920, 
at *2 (2001). See Fishery Management Councils, 17 Op. O.L.C. at 155-56. 

Informal Presidential Advisor observed that this third part of the test “has been of 
importance in the conflict-of-interest area primarily in determining whether an individual is an 
independent contractor rather than an employee and therefore not subject to the conflict-of-
interest laws.” 1 Op. O.L.C. at 21. Mr. Thompson will not be working for the Government and 
will not even be the Government’s independent contractor; it is therefore unnecessary to use the 
test to draw that distinction here. Nevertheless, we note that the factors by which independent 
contractors are distinguished from employees point, overwhelmingly, to the conclusion that Mr. 
Thompson is not an employee of the Government.  He does not take instructions from the 
Government or receive government training; his work is not integrated into the Government’s 
business; he does not have a continuing relationship with the Government; the Government does 
not set his hours of work; he is not required to report to the Government on his activities; he is 
not paid by the Government; the Government is not responsible for his expenses; the 
Government cannot discharge him; he furnishes his own materials (such as they are); he may do 
other work at the same time; and he may quit without liability.  See Hospital Resource 
Personnel, Inc. v. United States, 68 F.3d 421, 427 (11th Cir. 1995) (cited in OGE Memorandum 
at *15 n.4). Furthermore, although Mr. Thompson may consult with officials on government 
premises, he would not have an office in a government building or otherwise have the right to 
use government facilities that employees enjoy.  Cf. 1 Op. O.L.C. at 21 (a person is probably an 
employee if he “works on Government premises under the direction of Government personnel 
and performs work of a kind normally handled by Government employees”).  Mr. Thompson 
does render his services personally, see Hospital Resource Personnel, 68 F.3d at 427, and it may 
be that a lower level of control is necessary to find that professional services, as opposed to 
nonprofessional ones, involve the level of supervision that could make someone an employee, 
see OGE Memorandum at *15 n.3. But an examination of the usual factors dictates the 
conclusion here that the Government would not control Mr. Thompson’s activities. 
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We therefore conclude that Mr. Thompson, on the facts as stated, would not be 
an“officer” or “employee” subject to the federal conflict of interest rules.

 /s/ 

STEVEN G. BRADBURY
 Acting Assistant Attorney General

 Office of Legal Counsel 
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