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Before the
Federal Communications Commission

Washington, D.C. 20554

In the Matter of: )
)

Stanley and Vera Holliday ) CSR 5399-O
)
)

Petition for Declaratory Ruling )
Under 47 C.F.R. § 1.4000 )

MEMORANDUM OPINION AND ORDER

Adopted:  October 6, 1999 Released:  October 8, 1999

By the Chief, Cable Services Bureau:

I. Introduction

1. Petitioners Stanley and Vera Holliday ("Petitioners") filed a Petition for Declaratory Ruling
(the "Petition") seeking a determination that a provision in the plat covenants for the Crooked Creek Villages
development applicable to externally installed over-the-air video programming reception antennas are
prohibited by the Commission's Over-the-Air Reception Devices Rule, 47 C.F.R. § 1.4000 (the "Rule").1 
The Crooked Creek Villages Homeowners Association ("Crooked Creek" or the "Association") filed a
response to the Petition to which Petitioners filed a reply.  For the reasons discussed below, we find that the
restriction at issue contravenes the Rule and is prohibited.

II. Background

2. On August 5, 1996, the Commission adopted the Rule, which prohibits governmental and
private restrictions that impair the ability of antenna users to install, maintain, or use over-the-air reception
devices.2  The Rule implemented Section 207 of the Telecommunications Act of 1996 (the "Act"), which
requires the Commission to "promulgate regulations to prohibit restrictions that impair a viewer's ability to

                                                
1 Section 1.4000(d) provides that parties may petition the Commission for a declaratory ruling under
Section 1.2 of the Commission's rules to determine whether a particular restriction is permissible or
prohibited under the Rule.  47 C.F.R. § 1.4000(d).
2See Preemption of Local Zoning Regulation of Satellite Earth Stations and Implementation of Section
207 of the Telecommunications Act of 1996; Restrictions on Over-the-Air Reception Devices:
Television Broadcast Service and Multichannel Multipoint Distribution Service, IB Docket No. 95-59
and CS Docket No. 96-83, Report and Order, Memorandum Opinion and Order, and Further Notice of
Proposed Rulemaking ("Report and Order), 11 FCC Rcd. 19276 (1996) (consolidated), on
reconsideration, 13 FCC Rcd. 18962 (1998) ("Order on Reconsideration"), Second Report and Order,
13 FCC Rcd. 23874 (1998) ("Second Report and Order").  The Rule became effective on October 14,
1996.   Public Notice DA 96-1755 (Oct. 23, 1996).
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receive video programming services through devices designed for over-the-air reception of" certain
enumerated services.3  This provision was intended to advance one of the primary objectives of the
Communications Act of 1934: "to make available, so far as possible, to all the people of the United States . .
. a rapid, efficient, nation-wide, and world-wide wire and radio communication service with adequate
facilities at reasonable charges. . . ."4

3. The Rule applies to antennas designed to receive direct broadcast satellite services that are
one meter or less in diameter; antennas designed to receive video programming services through multipoint
distribution services, including multichannel multipoint distribution services, instructional television fixed
services, and local multipoint distribution services that are one meter or less in diameter or diagonal
measurement; and antennas designed to receive television broadcast signals.5  For the Rule to apply, the
antenna must be installed "on property within the exclusive use or control of an antenna user where the user
has a direct or indirect ownership or leasehold interest in the property" upon which the antenna is located.6

The Rule provides that a restriction impairs installation, maintenance, or use of a protected antenna if it: (1)
unreasonably delays or prevents installation, maintenance, or use; (2) unreasonably increases the cost of
installation, maintenance, or use; or (3) precludes reception of an acceptable quality signal.7  There are
exceptions to the Rule for valid safety or historic preservation restrictions, which must be as narrowly
tailored as possible, impose as little burden as possible, and apply in a nondiscriminatory manner throughout
the regulated area.8

4. The Rule provides that parties who are affected by antenna restrictions may petition the
Commission to determine if the restrictions are permissible or prohibited by the Rule.9  The Rule places the
burden of demonstrating that a challenged restriction complies with the Rule on the party seeking to impose
the restriction.10

5. Petitioners state that they own and reside in a single-family dwelling in Indianapolis,
Indiana, which is subject to covenants and restrictions administered and enforced by the Association. 
Petitioners have installed six masts in the rear of their lot which are secured to the ground by guy wires.11 
There are five masts approximately 30 feet in height which are roughly even with Petitioners' roofline, two
of which simply provide support to another mast, and one ten foot mast.12  Petitioners have affixed five
television antennas and three satellite dish antennas to these masts.13  The antennas provide reception for ten
television sets, nine video cassette recorders, and seven satellite receivers.14 

6. The relevant portion of the plat covenants for the Crooked Creek Villages development

                                                
     3Telecommunications Act of 1996, Pub. L. No. 104-104, § 207, 110 Stat. 56, 114 (1996).
     4Communications Act of 1934,  § 1 as amended,  47 U.S.C. § 151.
     547 C.F.R. § 1.4000(a).
     6Id.
     7Id.
     847 C.F.R. § 1.4000(b).  
     947 C.F.R. § 1.4000(d).
     1047 C.F.R. § 1.4000(e).
     11Crooked Creek Response at ¶ 7.
     12Id.; Petitioners' Reply ("Reply") at 3.
     13Crooked Creek Response at ¶ 7; Reply at 3.
     14Joint Affidavit in Support of Petition at ¶ 2.
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provides as follows:

Paragraph 11. Architectural Design and Environmental Control. No
building, fence, walls or other structure shall be erected, placed or  altered
on any building lot in this Subdivision until the building plans,
specifications and plot plan showing the location of such structures have
been approved as to the conformity and harmony of external design with
existing structures herein and as to the building with respect to topography
and finished ground elevations by an Architectural and Environmental
Control Committee ("Paragraph 11").15

Petitioners have not sought the Association's approval for the installation of the antennas and supporting 
structures described above.16  The Association initiated a state court action in which it seeks to force
Petitioners to remove these structures, arguing in part that Petitioners failed to obtain the prior approval
required under Paragraph 11 and asserting that Petitioners' installation of multiple antennas is "excessive."17 
Petitioners then filed the present petition seeking a determination that Paragraph 11, as applied to their
antenna installations, is prohibited by the Rule.  The state court stayed its proceedings pending the
Commission's disposition of the Petition.

7. In the Petition, Petitioners argue that the Association has provided no justification for the
prior approval requirement based on permissible safety or historic preservation concerns and that Paragraph
11 therefore is prohibited.18  In its response, the Association states that although Paragraph 11 does not
address multiple antennas directly, it is the Association's policy to permit the installation of only one satellite
dish that is one meter or less in diameter and one television antenna that extends no more than 12 feet above
the roof line.19  It further states that in light of this policy, it would not approve Petitioners' installations even
if Petitioners were to seek approval.20  The Association states that its policy is justified by general safety
concerns and the need "to retain the appearance and value of other homes in the neighborhood."21  The
Association argues that the Rule speaks only of "an antenna" in the singular and that nothing in the Rule or
related Commission orders dictates that an entity cannot impose reasonable restrictions on the number of
antennas a party is permitted to erect.22  The Association concludes by asking the Commission to rule that an
entity covered by the Rule may limit the number of antennas an individual is allowed to install and impose
reasonable restrictions on supporting structures.23  The Association did not address the prior approval
requirement contained in Paragraph 11. 

8. In their reply, Petitioners argue that the antenna structures and guy wires are safe and that in

                                                
     15Petition at Appendix B.
     16Joint Affidavit in Support of Petition at ¶ 3.
17Crooked Creek Villages HCA v. Holliday, No. 49D06-9807-CP-1018 (Marion County Superior Court, filed July 30,
1998).
     18Petition at 1.
     19Crooked Creek Response at  ¶ 8.
     20Id.
     21Id. at 9.
     22Memorandum in Support of Crooked Creek Response at 3.
     23Crooked Creek Response at  ¶ 10.
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any event they are located entirely on their property.24  Petitioners further argue that the Association's
aesthetic concerns cannot justify restrictions on Petitioners' right to maintain these antennas.25 

III. Discussion

9. As applied by the Association, Paragraph 11 prohibits exterior installation of satellite dishes
and other antennas covered by the Rule absent prior written authorization from the Association.  The
Association also has an unwritten policy limiting a homeowner to the installation of one satellite dish
antenna and one television antenna extending no more than 12 feet above the roof line.  Under the Rule, the
burden is on the Association to demonstrate that its restrictions do not impair the installation, maintenance,
or use of over-the-air reception antennas or that its restrictions qualify for either the safety or historic
preservation exceptions to the Rule.26  The Association has not met its burden.

10. We find that the Association's written restriction and its implementation thereof with respect
to Petitioners' antennas create an impermissible prior approval requirement for antennas covered by the Rule.
 Paragraph 11 requires a homeowner to obtain the permission of the Architectural and Environmental
Control Committee prior to the installation of external "structures."  As construed by the Association, this
prior approval requirement applies to antennas covered by the Rule, including those Petitioners have erected.
 The Commission has held that a requirement of prior authorization is prohibited unless it is justified by
legitimate safety or historic preservation considerations.27  Here, historic preservation concerns are not
implicated since Crooked Creek Villages is a new development.  For the safety exception to apply, the
restriction must clearly define the safety objective in either (1) the text, preamble or legislative history of the
restriction or (2) a separate document readily available to antenna users.28  In this case, there is no written
statement in the restriction itself or related materials which sets forth a safety rationale for the restriction. 
The Association's generalized reference to safety concerns contained in its response does not cure this
omission.  Thus, we find that Crooked Creek's antenna restriction is prohibited by the Rule due to its
unjustified prior approval requirement.

11. We further find that Paragraph 11 as implemented by the Association contravenes the Rule
in other respects.  First, the Association has stated that its policy is to prohibit the installation of a television
antenna that rises more than 12 feet above the roof line.29  Such a limitation is prohibited because it
establishes a per se bar to antennas over 12 feet without articulating a legitimate safety concern and tailoring
the restriction to be no more burdensome than necessary to achieve a legitimate safety purpose.30  

12. In addition, the Association has clearly stated a policy of limiting homeowners to the
installation of one satellite dish antenna and one television antenna.  We note that the Association's absolute
limit appears to be based solely on aesthetic concerns and not on a valid safety basis.  In the absence of a

                                                
     24Reply at 3.
     25Id. at 2.
     2647 C.F.R. § 1.4000(e).
     27Order on Reconsideration, 13 FCC Rcd. at 18981.
     2847 C.F.R. § 1.4000(b)(1).
     29Crooked Creek Response at  ¶ 8.
3047 C.F.R. § 1.4000(b)(1).  See also Order on Reconsideration, 13 FCC Rcd. at 18969 and 18980 ("If a local authority
created a per se bar to antennas over a certain height, the restriction would be prohibited."); Report and Order, 11 FCC
Rcd. at 19299 ("we would find unenforceable any restriction that establishes specific per se height limits.").
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valid safety justification, an arbitrary limit can impair use of video antennas in violation of the Rule if a
viewer needs more than the number of antennas allowed by the Association in order to receive an acceptable
quality signal.31  Consequently, an Association or other restricting entity cannot impose an arbitrary limit on
the number of antennas a viewer may install provided they are necessary to receive the video programming32

available for reception in the viewer's viewing area.33  A restricting entity may prohibit the installation of
equipment that is merely duplicative and not necessary for the reception of video programming.  However,
the record in this proceeding does not contain sufficient information to enable us to determine whether it is
necessary for Petitioners to maintain five television antennas and three satellite dish antennas in order to
receive the video programming available in their viewing area.    

13. Finally, in their response, Petitioners reference a new antenna restriction enacted by the
Association which provides that no satellite dishes over 30 inches in diameter are permitted and that
"antennas [are] allowed inside the attic."34  This restriction was not addressed in the Petition and we will not
rule on its validity in this Order.35  We note, however, that the Rule applies to satellite dishes up to one meter
or approximately 39.37 inches in diameter.36  As a result, a restricting entity could not apply a prohibition on
antennas over 30 inches in diameter to devices covered by the Rule unless exempted by the safety or historic
preservation exceptions.  In addition, a restriction that requires antennas to be placed inside an attic, without
allowance for the fact that a user may require external installation in order to receive an acceptable quality
signal, would be prohibited.37

IV. Ordering Clauses

14. Accordingly, IT IS ORDERED, pursuant to Section 1.4000(d) of the Over-the-Air
Reception Devices Rule, 47 C.F.R. § 1.4000(d), and Section 1.2 of the Commission's rules, 47 C.F.R. § 1.2,
that Paragraph 11 of the plat covenants for the Crooked Creek Villages development is hereby prohibited
and unenforceable to the extent that it impairs the installation, maintenance, or use of over-the-air reception
antennas protected by 47 C.F.R. § 1.4000 as discussed herein.

                                                
31See Report and Order, 11 FCC Rcd. at 19281 (The Rule is intended in part to achieve the federal
objective of ensuring that consumers have access to "a broad range of video programming services.").
For example, a viewer may need to have a TVBS antenna for local broadcast television as well as two
DBS dishes to receive programming from each of the satellite carriers, Echostar and DirecTV.
32The term "video programming" refers to "programming provided by, or generally considered comparable to
programming provided by, a television broadcast station."  47 U.S.C. § 522(20). 
33The Rule does not protect viewers "seeking to install, maintain, or use antennas designed to receive distant TVBS
signals."  Report and Order, 11 FCC Rcd. at 19288, n.46. 
34Reply at 3.  The provision also is set forth in Exhibit F to the Reply, which is a summary of various
restrictions prepared by the Association for informational purposes.  It is unclear whether the actual
provision is more detailed than reflected in this summary.  The Association did not reference the
provision in its response or provide information regarding the provision.  
35The parties dispute whether this provision was in effect at the time Petitioners filed the Petition.  Reply at 5.
3647 C.F.R. § 1.4000(a).
37See Jay Lubliner and Deborah Galvin, 13 FCC Rcd. 4834, 4841 (1997).
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15. This action is taken by the Chief, Cable Services Bureau, pursuant to authority delegated by
Section 0.321 of the Commission's rules.  47 C.F.R. § 0.321.

FEDERAL COMMUNICATIONS COMMISSION

Deborah A. Lathen
Chief, Cable Services Bureau


