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Request for Travel Reimbursement
[Rule 134.110]

If you have to travel more than 30 miles one way from
your residence or workplace in order to receive necessary
medical care for your work-related injury or illness, you
may request reimbursement for your travel expense from
your employer’s workers’ compensation insurance carrier.
To receive reimbursement, you must submit a Request for
Travel Reimbursement (DWC Form-48) within one (1)
year of the date you incur the travel expenses.

The insurance carrier may deny your request for travel
expense reimbursement if you could have received the
same medical treatment within 30 miles of your residence
or workplace (place of departure).

Reimbursement
is based on
the travel rate
for state
employees on
the date the
t r a v e l
o c c u r r e d ,

using the shortest reasonable route, either from your home
or workplace, depending on the place of departure.  When
your travel expenses reasonably include food and/or lodging,
the carrier shall reimburse for the actual expenses not to
exceed the current rate for state employees.

To obtain the current state rate reimbursement amounts,
go to:  http://www.window.state.tx.us and click on “Mileage
Guide” on the left side of the home page.

The insurance carrier will pay you, or notify you of the
reasons for any reduction or denial of reimbursement in
writing.  If you disagree with the insurance carrier’s
reduction or denial, you may contact the Division at 1-800-
252-7031 to request a benefit review conference to resolve
the dispute.

Medical Benefits
[Section 409.005(j-k), Rule 129.5]

Medical benefits pay for necessary medical care to treat
your work-related injury or illness.  Your employer’s
workers’ compensation insurance company pays medical
benefits directly to the health care provider who provides
your medical treatment.

Medical benefits are paid only for the treatment of your
work-related injury or illness.  The insurance carrier does
not pay for the treatment of other injuries or illnesses, even
if the treatment was provided at the same time you received
treatment for your work-related injury. Your health care
provider may not bill you for treatment related to a work-
related injury or illness, but may bill you for treatment of
other injuries or illnesses.

When Medical Benefits Begin and End

You may receive necessary medical treatment immediately
after a work-related injury or illness.  You have the right to
an initial choice of doctor, with the exception of doctors
previously removed or denied admission to the Division’s
former Approved Doctors List. A list of doctors not
providing workers’ compensation health care can be found
on the TDI website at http://www.tdi.state.tx.us/wc/
hcprovider/doctordata.html. If you need assistance locating
a doctor, you may contact the Division at 1-800-252-7031.

After you have chosen a doctor, any request to change
doctors must be approved by the local Division office
handling your claim.  If you or your doctor move or the
doctor becomes unavailable to provide medical treatment,
you will be allowed to choose another doctor. You will need
to complete the Employee’s Request to Change Treating
Doctors (DWC Form-53) and file it with the local Division
office. We will notify all parties that your treatment is going
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to be managed by a different doctor.  All medical treatment
for a work-related injury or illness must be approved by
your treating doctor except in an emergency.  If your work-
related injury or illness poses a risk to your life and your
doctor is unavailable to treat you, you may seek the help of
another doctor.  Your treating doctor may refer you for
medical treatment to another doctor, without permission or
approval from the Division or the insurance carrier.

A doctor may not bill you for treatment of a work-related
injury or illness.  The doctor may send you a copy of the
bill marked as “information only” upon your request.

The doctor cannot try to contact you for payment using
any of the following methods:

• send you a bill when you did not request an
information copy;

• have a collection agency send you a letter or
contact you;

• file a lawsuit in court against you; or
• collect, charge or require you to pay a co-payment

when filing a claim with private health insurance.

A doctor may only request payment from you when the
work-related injury or illness has been reviewed through
dispute resolution hearings before the Division or the Courts
and has been finally determined to be an injury or illness
that is not work-related.

It is beneficial to all parties involved that you return to
work as quickly as possible.  Injured employees that
continue to work as part of their recovery/treatment plan,
in medically appropriate productive work, heal faster, and
may retain their job skills.
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