
UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY 

WASHINGTON, D.C. 

DECISION OF THE GENERAL COUNSEL ON MATTERS OF LAW 
PURSUANT TO 40 C.F.R. SECTION 125.36(m) 

No. 58 

In the matter of National Pollutant Discharge Elimination System, 

Permit Number NY 0001368, for Bethlehem Steel Corporation, Lackawanna, 

New York, the Presiding Officer has certified one issue of law to the 

General Counsel for decision pursuant to 40 C.F.R. §125.36(m). The 

parties, having had an opportunity to provide written briefs in support 

: 

QUESTION PRESENTED 

"Does EPA have statutory authority TO establish thermal effluent 

limits, based on receiving water flow and characteristics when such 

requirements Save not been included in a water quality certification, 

and no officially promulgated thermal effluent guidelines and standards 

exist?” 

After reading the briefs and analyzing the parties' positions, I 

believe this question might be more accurately phrased and addressed 

as three distinct questions. 

QUESTION OF LAW NO. I 

"Does EPA have the statutory authority to establish thermal effluent 

requirements, based on State water quality standards, when such require- 

ments have not been included in a State certification under Section 401 

of the FWPCA, and when the State certification specifically includes 

certain less stringent thermal limitations" 
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ANSWER 

Yes, EPA has both the authority and the obligation, pursuant to 

Section 301(b)(l)(C), to assure that NPDES permits contain sufficient 

limitations "necessary to meet water quality standards, treatment stan- 

dards, or schedules of compliance, established pursuant to any State 

law or regulations." This obligation exists independently of State 

certification. 

DISCUSSION 

The FWPCA clearly establishes an obligation for the permitting 

authority to insure that permits contain effluent limitations necessary 

to meet State water quality standards. Section 301(b)(l)(C). (See 

Decisions of General Counsel, #13, #44) The Act also provides that 

States may certify specific limitations as necessary to comply with 

Section 301 (including 301(b)(l)(C)) of the Act or with "any other 

appropriate requirement of State law." Section 401(d). Limitations 

contained in a State certification must be included in a NPDES permit. 

EPA has no authority to ignore State certification or to determine 

whether limitations certified by the State are more stringent than 

required cc meet the requirements of State law. (See Decision of 

General Counsel, #44) In the absence of State certification, EPA must, 

pursuant to Section 301(b)(l)(C), independently interpret and apply 

State water quality standards. (Cf. EPA v. California, 96 S. Ct. 2022, 

2032 (1976)) The question presented herein, however, has not previously 

been addressed: when the State does certify specific limitations as 



necessary to meet vater quali::: standards, does :he Administrator s:iX 

retain his obligation tc kdenendencly interpret and apply S:ate vater 

quality standards so as to ensure compliance vith Section 331(3)(1)(C)? 

I believe the ansver is clearly that the Administrator does retain such 

obligation since his authority gursuanc :c Sectlcn 201(3)(l)(C) is 

independent of State certification. 

.iny other answer would illegally restrict :he Adninistracor from 

insuring tSat a permit met all the relevant requirements of :he Act. 

TO' - L kstance a State night certify that :he teckmlogy-3aseti effluent 

Li=i:atfzns under Cec:ion ?C!.fi)(L)(A) were su5fiiient r5 reer za:er 

quality standards. E?A 9 Scvever, sight 'kncv ::?at addi:lcnal, rcro, 

stringent Xmitations are required to meet the applicable State vater 

quality standard. Xust EPA ignore such infcraacfcn merely because of 

the State certification? Or suppose the State certifies specific limi- 

:ations -3hicfi are less stringent tSan the limitations ccntained in a 

303(e) plan submitted to EPA by the State and approved by EPA? :s EFA 

legally required to ignore the 303(e) pla recommendations? gr suppose 

:he State certifies specific limitations for some pollutants but ignores 

other pollutants which are included in tSe vater quality standards. is 

EPA to ignore such other water quality standards? For the Administrator 

to blindly accept State certification as the final authori:? Ln any of 

:hese cases, he vould be forced to ignore the language of Section 201(3)(l>(C> 

3nd his duty under the Act to assure cmpliance therewith. 
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In enacting Secricn 401, Congress clearly intended tc give rhe 

States an opportunity to assure :hat f ederallp-issued NPDES Tenits con- 

tained liaications zecessarj tc Lzplement the State's vater quality 

standards. There is no indication in the Act, or in tSe 1egisLative 

history, however, rSat Section 401 ;ras intended to linit the authorit-y 

and cbligaticn of ET.4 :o independently assess the need for acre scrlnyent 

conditions to meet the requirements of Section 301(b)(l)(C). 

CUESTICY CT 'Ad X0. t- -a 

Zhac are :he relevant vater quaiity standards appiicable ~3 tfiis 

The relevant vater quality standards are those in effect on the date 

of initial permit issuance, August 30, 1974. 

3ISclxSION 

The Administrator has previously determined tSe general ruie that 

the appropriate water quality standards to be applied to a peni: are 

chose vhich were in effect at tSe time of initial permit Issuance. 

(See Decision of :Mz Administraccr, 21 the Xatter of Y. S. ?ite and --e 

Tcundrv Cczpanv, YPDES Appeal !;o. 75-4, October LO, 1375) T!-te S:ate 

thermal standards adopted in July 1969 vere the standards In effect on 

the date of inicfal Termit Issuance. At tSe :ime of initial termit 

issuance, such standards had not Seen approved by E?A. Xever :Seless, the 

standards vere valid under State law and are binding qon EPX pursuant 

:3 Section 301cb)(l)iC) zntfl 3nd unless 'l?A supersedes such s:andards 



by promuigating under the authority of Section 303(b) ct f03Cci. 

State water quality standards exist izdepeadently of EPA approval or 

disapproval (see attached memo, dated February 3, 1975) and do not 

become Federal standards through the EPX approval process. 

QUESTION OF I.A:j YO. 'II 

“In deqreloping 1imftatLons pursuant to Section 301(b) (1) (C) , should 

EPA consider a provision contained fn ttie s:ate’s vater quali:y stan- 

dards such as a “Standfather” cLause -vhich is not a vater quality 

standard as defined Sy tSe 3PcA and rhich does not relate tc~ receiving 

zatar z5es or crf:eris? 

Yo, EPA is not required and in fact is vithout authority to con- 

sider provisions of State law which are not water quality standards, 

treatment standards, ot compliance schedules in determining appropriate 

Imitations under Section 301(b) (1) (C). E?A nust ignore such requirements. 

DISCUSSION 

The “Criteria Governing Thermal Xscharges” adopted by the State of 

New York in July, 1969, include the following water quality standards for 

“aon trout” waters : 

“The water tempcrattrre at the surface of a stream 
shall not be raised :3 more than 9OoF at any ?oiat. 
Further, at least 50 percent or’ tSe cross sectfonai 
area and/or volume of tSe flov of the stream including 
a minimum of l/3 of the surface as measured from 
shore-co-shore shall not be raised to more than 5°F 
cwer tSe temperacure that existed before the addition 
of hear of artificial origin cr :o a max*5num of 36"P 
vhichever is less. . .*’ 
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The thermal criteria cer:i ffed by the State included only tSe 

first sentence of the staadard cited above, i.e., a 9OoF limit for the 

discharge. EPA however 

found in the standard. 

Although the State 

included in the permit the additional language 

of Xew York did not submit a brief, it appears 

chat the State’s failure to certify the entire thermal criteria Is based 

upon another portion of its "Cri:eria Governing Thermal Zischarges." 

This provision states as follows: 

EXiEXT OF XPPLIWILI T'Y 2°F C3XiEXU 3 EXZSTISC 3XSCHAXES 

In determining whether a discharge existing prior to 
the adoption of the above criteria complies vith the appli- 
cable standard for the-1 discharges ('Yont alone or in 
combination with other substances or wastas in sufficient 
amount or at such tanperaturt as to be injurious to fish 
life . . ..or Impair the vatcrs for any ocher best usage... 
(6 NYCRR 701 3 et. seq.)), :hese criteria are lntended 
only to be a frame of reference. ----- (eaphasisdded) 

This "grandfather" clause which distinguishes between existing dis- 

charges such as Bethlshtm and ntv dlschargtrs has been the subject of 
3 

continuing controversy between Ftdtral authorities and the State of 

.Ytv York since 1969. The existence of this clause was a major factor 

in the failure of the Federal SJater Pollution Control Xdministracion :o 

approve the 1969 thermal standards. 

Xevised thermal standards adopted by yew York in September, L974 

also included a clause exempting dischargers from tSe numerical :bernal 

criteria on the basis of age. 3n February 25, 197s. :he EPA Regisnai 

Administrator approved the numerical criteria submitted by the State 



but cxmpted the grandfather clause from his consideration. 'Se Cecer- 

nined :Sat the grandfather clause z'as ixonsistent ;JitS Section 316(a) 

of tSe F?+JPCA and in addition vas incompatible ;ritS the nature of -zater 

quality standards since it differentiated among dischargers on the basis 

of age and was unrelated co the existing or d.esired quality of the rec- 

eiving water. (LO Fed. Reg. 13216-17, Y-arch 15, 1975) 

I also believe that a "grandfather clause" is not an acceptable 

2art of a vacer quality standard. Therefore I Selieve as a ma:ter of 

lav that :he Region was correct in ignorhg such a clause in L:.s drter- 

nination of :he the-i *dater cualitv standards zhich vere aooli:able . 

to this Ternit. 

In reaching this conclusion, I do not mean :o suggest that all 

variance procedures contained in State water quality standards are 

illegal and unacceptable under the F?JpCA. In Decision of the General 

Counsel G44, I speci fically considered the question cr' an Illinois 

variance procedure. The Illiaois procedure allowed for a llmited 

exceptioa to meeting a water quality stanlard upon a shoting that 

compliance "would izpost an arbitrary or unreasonable hardshin." In 

xy decision, 1 held that RA *Jould not itself provide for the hearing 

to determine whether a discharger qualified for such a variance. but 

would tnconorate a State-detemintd variance in a YPI)ES Tennit. 

-c -- is important to distinguish the type of variance In Illinois 

from t:?e -:ariance presented by tfiis case. Sectlx l?l(a) (1) 2: :ke 



STCA sets as an izteriz goal ::?e achievePent of vater quaii:y 

vherever attainable, chat provides for the "protection and pro?agatim 

af fish, shellfish, and STildlife and provides for recreaticn iz and 

on the water" by July 1, 1983. 'In order to at:aia this goal, :?A 

Sas required States to set tSeit water cuali:y s:andards at such ievels 

"rherever at tainablc." EPA regulations Trovfde that "in deterzlzinq 

whether such standards are attainable for any particular segment, t:te 

State should take into consideration environmental, technological, 

social, eccnomic, and Izsti:-Arimal fdct3rs.” LO C.F.R. i30.1T:~)~:). 

z-4 3 regulations are zore specffic in regard :o downgrading exlstlzg 

vater quality standards. S:anciatds say be iowered onl:r vhen the State 

can demonstrate that one of three factual situations exists: 

(I) The existing designated use is not attainable 
Because of natural background; 

(ii) The existing designated use is not attainable 
jtcaust of 1,. --etrievable man-induced conditions; or 

(iii) Application of effluent tizaitations for 
existing sources more stringent :ha*those required 
pursuant to Section 301Cb)(Z)(A) and (B) of the Act 
in order to attain the existing designated use would 
result 13 subscancial and tidespread adverse economic 
and social tmpac:. 

Y?ms, under :hese regulations, a State may doungrade a *dater 

qualltp standard for a Tarticular stream segment Tf attaining z5e stan- 

dard zfll require treament in excess of best available technoiogy 

!"3AT"! for iodust ?a1 point sources or best Tractfcabie waste 
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treatment technology (‘WWTT”) fer publicly-ovned treatment wor’ks, and 

such additional treatment r;ould result iii “suostantial and widespread” 

Lmpac t . 

X number of States, however, have adopted a somevhat different 

3pp roach. ?.ather than downgrrciLng the standard fcr an entire stream, 

or stream segaent, some States have znaintalned tke standard, but provided 

:hat individual dischargers say receive variances fcr a ltii:ed :imc 

?triod from meeting the standards. 751s approach appears ta be 

Tzefetable envirorslentally. Y’Se aore stringe-t standard Is maintained 

and is bizding upon aii other dischargers cn :Se ztrtam or stream 

seqent. Even the discharger ~ho is given a varisnce for one particular 

constitutent (e.g., chlorine) will be required to meet the applicable 

crfteria for other constituents. T5e variance is given for a limited 

:imt Terfod and the discharger mst either meet the standard upon 

zht e-iratfon of :his titae period or must make a new demonstration 

of “unattainability.” 

EPA will accept such variance procedures as ?art of State water 

quality standards as Long as they are consistent vith the substantive 

rtquftments 0f 40 C.F.R. 130.x. Therefore, variances can be granted 

by States only when achieving t:e standards is “unattainable.” In 

ieznonstrachg tSat meeting the standard is unac:aiaabie, :,“.e State aust 

dtnonstratt that treatment in excess of t5at required pursuant to 

Section 3OlcS) (2) (A) and (3) of :St Act is necessary to neet the 

standard and zmst also de3onstza:e :hac requiring such treatlent *Jill 

rtsul: ir: substaatlal xd xidestread 2ccnmLc ~23 :ac:ai >pact -:hich 
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exceeds the positive economic and social -impact of enhanced water quality. 

Z-4 Xegicnal Administrators should not accept State *:ariance izczrxinations 

unless they are accompanied with an adequate record :o support :he deter- 

minations. 

The justification submitted by the State should include Cocxentation 

that treatment more advanced than that required by Sections 301(b)(2)(A) 

and (5) has been carefully considered and :Sa: alternative effI*Jent control 

strategies have been evaluated. 

Since State variance proceedings involve revisions of vater quality 

standards, :hey mst be subjected ta public notice, opportunity for comment, 

acd public hearing. (See Secticn 3G3(cj(i) and 40 C.F.3. 130.lT(a)). 3e 

public notice should contain a clear description of the impact zf :he 

variance upon achieving water quality standards in the affected stream 

segment. 

Total maximum daily loads included in any plan prepared ?ursuanc to 

Sections 208 or 303(d) and (e) must be adjusted to reflect the variance. 

The granting of a variance to any one discharger shouid not effect the 

load allocations or effluent limitations required for other dischargers 

on the steam segment. 

As noted above, however, the exemption ?racedure developed 3:~ Sew 

York for thermal dischargers does not in any vay meet these requirements. 

The Sew York procedure provides a blanket exemption for all dischargers 

of a iertain age. ais exemption from othemise applicable standards is 

zlot related :o any demonstration 3r detedna:ion of “;t:ainabilL:y” and 

ioes 7ot hcor?orate any economic cr enviromental :es: fsr :?.e ?artiExlar 
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discharger. For the reasons noted above, such an exemptim procedure cannot 

be considered as ?arz zf a *dater cuali:*r :tar;d--- xxier Ca*cG- q-e -= -: WAY -a--*-n L-2 -- -..2 

Act. 

General Counsel 




