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RFG/ANTI DUMPING QUESTIONS AND ANSWERS, NOVEMBER 7, 1994

The following are responses to most of the questions received by the Environmental
Protection Agency (EPA) through October 24, 1994, concerning the manner in which the EPA
intends to implement and assure compliance with the reformulated gasoline and anti-dumping
regulations at 40 CFR Part 80. This document was prepared by EPA's Office of Air and
Radiation, Office of Mobile Sources, and Office of Enforcement and Compliance Assurance,
Office of Regulatory Enforcement, Air Enforcement Division.

Regulated parties may use this document to aid in achieving compliance with the
reformulated gasoline (RFG) and anti-dumping regulations. However, this document does not in
any way alter the requirements of these regulations. While the answers provided in this
document represent the Agency's interpretation and generalplans for implementation of the
regulations at this time, some of the responses may change as additional information becomes
available or as the Agency further considers certain issues.

This guidance document does not establish or change legal rights or obligations. It does not
establish binding rules or requirements and is not fully determinative of the issues addressed.
Agency decisions in any particular case will be made applying the law and regulations on the
basis of specific facts and actual action.

While we have attempted to include answers to all questions received by October 24, 1994,
the necessity for policy decisions and/or resource constraints may have prevented the inclusion
of certain questions. Questions not answered in this document will be answered in a subsequent
document. Questions that merely require a justification of the regulations, or that have
previously been answered or discussed either in a previous Question and Answer document or
the Preamble to the regulations have been omitted.

Topics Covered

RFG General Requirements
Downstream Oxygenate Blending
Registration/Recordkeeping/Reporting
Product Transfer Documentation
Anti-Dumping Requirements
Prohibitions

Downstream Blending Issues
Importer Issues
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RFG GENERAL REQUIREMENTS

1. Question: The July 1, 1994 Question and Answer document (Question 1, VI.A.) provides
guidance on how to combine batches shipped out of the same tank before it looses integrity. The
example in the question stated that for a 100,000 barrel sampled and tested batch, where two
shipments of 50,000 barrels and 20,000 barrels, respectively, are shipped out of the tank, and
where the tank is subsequently "blended up" with additional barrels, the reported volume of
gasoline of that batch would be 70,000 barrels (50,000 + 20,000). We interpret this answer to
mean that the refiner has the option to combine the 50,000 and 20,000 barrel shipments and
report them as one batch. The refiner could also opt to report each of the shipped batches
separately using the same set of analytical tests to establish the quality of both batches. Is this
correct?

Answer: Your interpretation is correct.

DOWNSTREAM OXYGENATE BLENDING

1. Question: Do all potential oxygenate blenders have to register? The August 29 Questions
and Answers document, under "RFG General Requirements,” Question 1, states that where
multiple oxygenate blenders exist for a given event, only the one that reports and tests needs to
register. This conflicts with what the EPA stated at the September 20 SIGMA conference that all
potential oxygenate blenders must register.

Answer: The general rule is that all oxygenate blenders must register. However, in
circumstances where there are multiple oxygenate blenders for the same oxygenate blending
operation, the parties may agree that one of them will register and comply with recordkeeping
and reporting. If that party fails to comply, however, each of the oxygenate blenders is
responsible for the non-compliance.

2. Question: If a refiner supplies RBOB that specifies a range of allowable oxygenate (e.g.

2.0% to 2.7% oxygen by weight using MTBE) to an oxygenate blender covered under a
contractual quality assurance program, can the refiner claim the actual amount of oxygenate
blended for compliance purposes, or must he assume the minimum amount only? If the same
refiner supplied the same blender with RBOB specified at different levels of the same oxygenate
(e.g.-- MTBE at 2%, MTBE at 2.4%, and MTBE at 2.7%), would the blender be required to
segregate the different RBOBSs, or could they be mixed as long as the total amount of refiner
specified oxygenate is used and the blended gasolines conform with the downstream standards?

Answer: The refiner may claim the actual amount of oxygenate added to a batch of
"refiner specified" RBOB (i.e. RBOB which has accompanying instructions specifying the type
and amount of oxygenate to be added), as long as there is a contractual relationship, including
sampling and testing, with the downstream blender.
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With respect to segregation of RBOBs, the RFG regulations require that RBOBs with
different blending requirements be segregated to the point of blending. RBOBs that are identical
with regard to the oxygenate blending requirements, on the other hand, may be fungibly mixed.

3. Question: With reference to a refiner-specified RBOB, can the testing performed by the
oxygenate blender to fulfill the oxygenate blender's sampling and testing requirements specified
in 8 80.69(b) also be used to fulfill the refiner's sampling and testing requirements specified in §
80.69(a), provided the more stringent testing frequency of 88 80.69(a) or (b) is satisfied? Does
the answer depend on whether or not the refiner and the oxygenate blender are the same entity?

Answer: Section 80.69(b) requires an oxygenate blender who produces RFG designated
for compliance with the oxygen standard on average to determine the volume and weight percent
oxygen of each batch of RFG. Under § 80.69(a), the refiner of refiner-specified RBOB (in
addition to conducting tests in accordance with the procedures set forth in § 80.69(a)(2) on each
batch of RBOB it produces), must conduct a quality assurance sampling and testing program at
the oxygenate blending facility to determine whether the reformulated gasoline produced
complies with applicable standards. The regulations, therefore, require the oxygenate blender to
conduct its batch testing for oxygenate independently from the refiner's quality control testing of
the gasoline produced using RBOB. Where the refiner of the RBOB is also the oxygenate
blender, the party could fulfill both testing requirements with one testing program; however, it
would still require testing each batch of the RFG produced for volume and weight percent of
oxygen and quality assurance sampling and testing for all of the applicable RFG standards in
accordance with the rates and procedures designated in 8§ 80.69(a)(7).

4. Question: The quality assurance sampling and testing program required of refiners in 8
80.69(a)(7) is intended "to determine whether the reformulated gasoline which has been
produced through blending complies with the applicable standards." What are the applicable
standards referenced in this statement?

Answer: The "applicable standards" referred to in
§ 80.69(a)(7) are alif the standards applicable to finished RFG.
REGISTRATION/RECORDKEEPING/REPORTING
1. Question: In the answer to Question 24, Section VI.H., of the July 1, 1994 Question and
Answer Document, it states that batches of certified RFG can be combined into one refinery tank
before being shipped outside the refinery. How to you assign fuel parameters to the shipped

volumes?

Answer: Fuel parameters are determined and recorded for each finished batch of RFG.
The volume recorded is the batch volume, which normally is the volume that is moved out of the
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blending tank, regardless of whether the batch is shipped out of the refinery directly from the
blending tank, or is combined with other batches of certified RFG in a storage tank prior to being
shipped out of the refinery.

PRODUCT TRANSFER DOCUMENTATION

1. Question: May a downstream operator purchase OPRG that contains at least 2.0
weight % oxygen and downgrade and market the product as non-OPRG with all the required
product transfer documents messaging for non-OPRG?

Answer: Yes.

2. Question: The bill of lading which we are currently using at our truck rack has a limited
message field. We are not quite able to fit the entire statement "This product does not meet the
requirements for reformulated gasoline...." unless we abbreviate something. Can the words
reformulated gasoline be abbreviated to RFG and, if not, can the first appearance be followed by
the abbreviation in parenthesis, e.g. reformulated gasoline (RFG), with subsequent appearances
of the words "reformulated gasoline” replaced by the letters RFG?

Answer: While the regulations require that PTD's include the specific language
located at § 80.106(a)(1)(vii), EPA would allow the use of the term "RFG" to replace
"reformulated gasoline" if the PTD's also clearly reflect that RFG means reformulated gasoline,
such as in the second option listed above.

3. Question: Can you verify that the average standards min/max'’s listed in response to
Question 6 of the PTD section of the Question and Answer document dated August 29, 1994,
will satisfy the PTD requirements for downstream transfers even if the RFG being transferred is
commingled from both averaged and per-gallon batches.

Answer: Yes, the minimum and maximum standards associated with the average
standards are theorrect minimum and maximum standards to list on the PTD's for all
downstream transfers.

ANTI-DUMPING REQUIREMENTS

1. Question: Expanding on Question 13 in the Anti-Dumping section of the August 29, 1994
Questions and Answers, assume that a refiner had a 10,000 gallon blend tank and a 50,000 gallon
shipping tank. Also, assume that RFG is certified and accounted for as quality and quantity of
product moved from the blend tank to the shipping tank. If the refiner had to start blending into
the shipping tank for any of a variety of reasons (blend tank out for maintenance, operational

November 7, 1995 4



problems, etc.), how would the refiner account for the quality and quantity of the previously
certified and accounted for product in the heel of the shipping tank that will be sampled and
measured during the batch certification process? Could the refiner sample the heel of the
shipping tank prior to blending and deduct the heel's quality and quantity from his calculations?
This situation assumes that the refiner does not make shipments from the shipping tank while
product is being blended into it and prior to the product's certification.

Answer: Normally, a refiner would certify the properties of each batch produced based
on a sample of gasoline collected after all the blending components have been added and mixed
with the heel in a blend tank. The volume of each batch would be the volume of gasoline that is
transferred from the blend tank up to the point when additional blendstocks are added to the tank
to begin the subsequent batch. The heel would be considered another blending component for
the subsequent batch. In the scenario you describe, however, where circumstances necessitate
blending in a shipping tank that holds previously certified RFG, the heel would have been
accounted for as a part of the previous batch volume. Consequently, it would be appropriate to
determine batch volume and properties using the method you describe, by: 1) sampling and
testing the heel of a storage tank to determine its volume and properties; 2) sampling and testing
the entire storage tank subsequent to blending to determine its volume and properties; and 3)
mathematically subtracting the volume and properties of the heel from those of the entire tank to
determine the batch volume and properties.

PROHIBITIONS

1. Question: Can two batches of RFG -- one oxygenated with MTBE and the other oxygenated
with TBA -- be commingled? It is our understanding that TBA, despite being alcohol-based,
does not present the same volatility problems that are associated with ethanol. If this
understanding is correct, then it should be permissible to commingle two batches of RFG
oxygenated with MTBE and TBA without violating either the RFG volatility standard or the sub-
sim standard.

Answer: The RFG regulations do not prohibit the commingling of a batch of RFG
oxygenated with MTBE with a batch of RFG oxygenated with TBA, so long as all of the
standards and requirements of the regulations are met. The sub-sim standard is not violated
where two gasolines, both of which are legal under the sub-sim rule, are commingled
downstream.

DOWNSTREAM BLENDING ISSUES
1. Question: Must a terminal be registered as a "refinery" in order to blend "transmix" in accord
with guidance per the August 29th Question and Answer document, pages 40-41, which updated
IX-B-16 from the July 1 Questions and Answers document? We believe the answer is "no" for

blending into either RFG or conventional gasoline.
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Answer: As the August 29, 1994 Question and Answer document indicates, blending
"transmix" may constitute illegal blending under the RFG and anti-dumping provisions if the
blender does not meet all applicable refiner standards and requirements. One of these refiner
requirements is registration.

IMPORTER ISSUES

1. Question: Can a party that is both a refiner and an importer import RFG under the volume-
weighted average of all its individual refinery baselines?

Answer: No. For RFG, parties that are both refiners and importers must establish
separate baselines for each capacity. Under the anti-dumping requirements, 8§ 80.101(f)(3) states
that in the case of a party that is both a refiner and an importer, and for whom an individual 1990
baseline has not been established for the imported product under § 80.91(b)(4), the compliance
baseline for the imported product shall be the 1990 volume weighted average of all of the
refiner's individual refinery baselines. However, § 80.101(f)(3) applies only to conventional
gasoline and does not affect the baseline that applies to imported RFG. See also, Question 4 of
the Anti-Dumping Section of the Questions and Answers for August 29, 1994.
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