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April 8, 2004 
 
 
 
SUBJECT: Applicability of Federal Requirements to State Agency Procurements 
   
TO:  Regional Directors 
  Child Nutrition Programs 
 
As you know, in August 2000, the procurement requirements for the Child Nutrition 
Programs were moved from Department regulation 7 CFR Part 3015 to 7 CFR Parts 
3016 and 3019.  Attached are a number of questions and answers we have received 
concerning how these requirements changed the procedures for procurements paid 
with State Administrative Expense (SAE) Funds.   
 
Please provide this information to your State agencies (SAs).  If you have any 
questions, please contact Terry Hallberg, Branch Chief, Program Analysis and 
Monitoring Branch, at 703-305-2590. 
 
 
 
  

 
STANLEY C. GARNETT 
Director 
Child Nutrition Division 
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Question 1:  What regulations apply to SAE funded procurements? 
 
Answer:  A SA expending SAE funds is subject to the procurement requirements found 
at 7 CFR Part 235.9.  Part 235.9 states procurements must comply with the Part 3015 
requirements.  As you know, Part 3016 replaced Part 3015 in August 2000, so SAs are 
required to comply with Part 3016.  The general procurement requirements are found at 
§3016.36.  Since SAE is classified as an entitlement program, additional procurement 
rules are found at §3016.60. 
 
Question 2:  How do the provisions of §3016.60 apply to SAE funded procurements? 
 
Answer:  Part 3016.60(a) gives the SA two options when conducting a procurement that 
will be funded with SAE.  The SA may follow §3016.36(a)), i.e., its own State laws, 
policies and procedures, or the SA may follow the procurement standards found at 
§3016.36(b-i).   
 
Regardless of whether the SA follows §3016.36(a) or §3016.36(b-i), the SA must comply 
with §3016.60(b and c).  Part 3016.60(b) prohibits the award of a contract when the 
potential contractor engages in certain activities that could undermine free and open 
competition.  Part §3016.60(c) prohibits the use of statutorily or administratively 
imposed in-State or local geographic preferences in the award of most contracts.   
 
Question 3:  If State rules permit the SA to enter into a cost plus percentage of cost 
contract, can the SA pay for the contract with SAE funds? 
 
Answer:  Yes, as long as cost plus percentage of cost contracts are permitted under State 
rules and the SA has chosen to follow its own State rules.  Given that cost plus 
percentage of cost contracts provide no incentive for contractors to control costs, we do 
not recommend SAs enter into this form of contract pricing.  If the SA is intent on 
entering into this form of contract pricing, we strongly encourage that the SA ensure 
adequate cost controls exist within the contract.  
 
Question 4:  If the State rules permit a SA to enter into a contract with a college or 
university without any form of competition, can the SA use SAE funds to pay for the 
contract? 
 
Answer:  Yes.  Part 3016.36(a) directs a SA, spending Federal funds, to follow the same 
policies and procedures that it would use for procurements from its non-Federal funds.  
Since, in this question, the SA is following its own rules, SAE funds could be used to pay 
for the contract costs.   
 
Question 5:  One of our SAs has asked for our interpretation and guidance on how to 
comply with some of its State procurement rules.  How can we provide this assistance? 
 
Answer:  It is not appropriate for FNS to interpret and provide guidance on State rules. 
The SA should be directed to seek assistance from its own State officials responsible for 
procurement.  However, you should remind the SA that the provisions of Part 3016.60(b 
and c) must be followed, regardless of its own State rules. 



                
 
 

 
Question 6:  When conducting a management evaluation, how do we determine that the 
SA has complied with its own procurement rules? 
 
Answer:  Unless you have reason to believe (audit, complaints, etc.) that the SA has not 
complied with its own procurement rules, you need only review the SA’s compliance 
with Part 3016.60.  If you believe, or have information, that the SA did not comply with 
its own procurement rules, you should work with the appropriate State officials, i.e., State 
auditors, procurement and legal officials, to identify the scope of the deficiency and the 
appropriate actions to remedy the deficiency. 
 
Question 7:  Does the SA have the same option of following its own State rules when the 
resulting contract will be paid with CN program (National School Lunch, School 
Breakfast, Child and Adult Care Food and Summer Food Service Programs) funds? 
 
Answer:  Not unless the State’s rules are at least equal to the Federal requirements at 
3016.36(b-i) or Part 3019.40-48, as applicable.  SAs conducting procurements on behalf 
of CN program participants, i.e., school food authorities, Child and Adult Care Food 
Program institutions and Summer Food Service Program sponsors, must follow the same 
rules that the program participant would follow.  For public organizations these 
requirements are found at §3016.36(b-i) and §3016.60(b and c), while the nonprofit 
requirements are found at §3019.40-.48. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


