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QUESTION:   
 
Are employers and their service agents in the Department of Transportation (DOT) drug 
and alcohol testing program required to obtain employee written authorizations in order 
to disclose drug and alcohol testing information? 
 
ANSWER: 
  

• In the DOT drug and alcohol testing program, employers and service agents are 
not required to obtain written employee authorization to disclose drug and alcohol 
testing information where disclosing the information is required by 49 CFR Part 
40 and other DOT Agency & U.S. Coast Guard (USCG) drug and alcohol testing 
regulations.  49 CFR Part 40 and DOT Agency & USCG regulations provide for 
confidentiality of individual test-related information in a variety of other 
circumstances. 
 
• Even if drug and alcohol testing information is viewed as protected under the 
Health Insurance Portability and Accountability Act of 1996 (HIPAA) rules, it is 
not necessary to obtain employee written authorization where DOT requires the 
use or disclosure of otherwise protected health information under 49 CFR Part 40 
or the other DOT Agency & USCG drug and alcohol testing regulations. 
 
• Unless otherwise stipulated by 49 CFR Part 40 or DOT Agency & USCG 
regulations, use or disclosure of the DOT drug and alcohol testing information 
without a consent or authorization from the employee is required by the Omnibus 
Transportation Employees Testing Act of 1991, 49 CFR Part 40, and DOT 
Agency & USCG drug and alcohol testing regulations.  
 
• Consequently, an employer or service agent in the DOT program may disclose 
the information without the written authorization from the employee under many 
circumstances.  For example: 
   

-- Employers need no written authorizations from employees to conduct 
DOT tests. 
 
-- Collectors need no written authorizations from employees to perform 
DOT urine collections, to distribute Federal Drug Testing Custody and 
Control Forms, or to send specimens to laboratories. 
 
-- Screening Test Technicians and Breath Alcohol Technicians need no 
written authorizations from employees to perform DOT saliva or breath 
alcohol tests (as appropriate), or to report alcohol test results to employers.  
 



-- Laboratories need no written authorizations from employees to perform 
DOT drug and validity testing, or to report test results to Medical Review 
Officers (MROs).  
 
-- MROs need no written authorizations from employees to verify drug 
test results, to discuss alternative medical explanations with prescribing 
physicians and issuing pharmacists, to report results to employers, to 
confer with Substance Abuse Professionals (SAPs) and evaluating 
physicians, or to report other medical information (see §40.327). 
 
-- SAPs need no written authorizations from employees to conduct SAP 
evaluations, to confer with employers, to confer with MROs, to confer 
with appropriate education and treatment providers, or to provide SAP 
reports to employers. 
 
-- Consortia/Third Party Administrators need no written authorizations 
from employees to bill employers for service agent functions that they 
perform for employers or contract on behalf of employers. 
 
-- Evaluating physicians need no written authorizations from employees to 
report evaluation information and results to MROs or to employers, as 
appropriate. 

 
-- Employers and service agents need no written authorizations from 
employees to release information to requesting Federal, state, or local 
safety agencies with regulatory authority over them or employees. 


