OFFICE OF THE UNDER SECRETARY OF DEFENSE
3000 DEFENSE PENTAGON
WASHINGTON, DC 20301-3000

June 21, 2006

ACQUISITION
TECHNOLOGY
AND LOGISTICS

MEMORANDUM FOR TECHNICAL DIRECTOR AUDIT FOLLOWUP & GAO AFFAIRS
OFFICE OF THE INSPECTOR GENERAL

YJ\THROUGH: Director, Acquisition Resources & Anal/yés%pb
\

SUBJECT: Followup on GAO Report GAO-04-854, “Military Operations: DoD”s Extensive
Use of Logistics Support Contracts Requires Strengthened Oversight,” July 19, 2004

This responds to your memorandum of May 11, 2006, on the subject GAO report. DoD
Instruction 3020.41, “Contractor Personnel Authorized to Accompany the U.S. Armed Forces,”
was issued on October 3, 2005 and provides the policy on procedures for the use of contractors to
support deployed forces (TAB A). Please use this to close Recommendation 1.

The Defense Acquisition University (DAU) has established a “Best Practices/Lessons
Learned” database at its Contractors Accompanying the Force Community site and has also
developed a Continuous Learning Module for Contractors Accompanying the Force (CLM-
CAF). DAU has submitted the CLM-CAF for final external review and estimates it will be
online by September 2006. Please use this to close Recommendations 3 and 4.

With the issuance of DoDI 3020.41 implementing Section 1205 of the FY 2005 National
Defense Authorization Act, the establishment of the “Best Practices/Lessons Learned” database
and the development of the CLM-CAF, there is no longer a need to direct the Military
Departments to send teams of subject matter experts to locations where contractor services are
being provided by logistics support contracts. Please use this to close Recommendation 2.

Based on the information above, recommend this case be closed. Tom Carter may be
reached at (703) 614-6137 if there are any questions.
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DoDI 3020.41, October 3, 2005

5 8. The Secretaries of the Military Departments and the Directors of the Defense Agencies
shall incorporate this Instruction into applicable Component policy, doctrine, programming,
training, and contracts and ensure:

5.8.1. The Military Departments plan for the effective retention or replacement of
contingency contractors, in wartime or contingency operations, who are performing essential
contractor services according to references (d), (e) and (g)-

5.8.2. The joint database addressed in subparagraph 6.2.6. is designated and its use
required in all external support contracts and systems support contracts where CDF have the
potential to support contingency operations or other military operations.

5.8.3. Assigned contracting activities populate the joint database addressed in
subparagraph 6.2.6. with a summary of contract services or capability information when external
support contracts or systems support contracts are awarded.

5.8.4. Contingency contractor personnel meet all theater and/or JOA admission
procedures and requirements prior to entering the theater or JOA.

5 8.5. Contracting officers include in the contract appropriate DFARS clause(s)
according to subparagraphs 5.1.2. and 6.1.4.; specific deployment and theater admission
requirements according to subparagraphs 6.2.7. and 6.3.1.; specific medical preparation
requirements according to subparagraph 6.2.7.5.; and the level of protection to be provided to
contingency contractor personnel according to subparagraph 6.3.4.

6. PROCEDURES

This section provides an authoritative and comprehensive roadmap of policy and procedures
applicable to contractor personnel authorized to accompany the U.S. Armed Forces. Key areas
addressed include: contractor legal status; planning requirements; visibility; deployment, theater
reception, and in-theater management processes; force protection and security; and medical.
This section is organized in near-chronological sequence to address actions required during
phases of contingency operations. These include pre-deployment planning, deployment,
reception, management within the theater, and redeployment.

6.1. The DoD Components shall abide by applicable laws, regulations, DoD policy, and
international agreements as they relate to contingency contractor personnel supporting
contingency operations.

6.1.1. International Law and Contractor Legal Status. Under applicable law, contractors
may support military operations as civilians accompanying the force, s0 long as such personnel
have been designated as such by the force they accompany and are provided with an appropriate
identification card under the provisions of the 1949 Geneva Convention Relative to the
Treatment of Prisoners of War (GPW) (reference (j))- If captured during armed conflict,
contingency contractor personnel accompanying the force are entitled to prisoner of war status.




DoDI 3020.41, October 3, 2005

5.2. The Deputy Under Secretary of Defense for Logistics and Material Readiness, under the
USD(AT&L), shall monitor and manage the implementation of this Instruction.

5.3. The Under Secretary of Defense for Personnel and Readiness, in coordination with the
USD(AT&L), shall:

5.3.1. Designate or develop a web-based joint database and procedures for its use
according to subparagraph 6.2.6. as the central repository of information for all CDF personnel
and contract capability information provided by external support and systems support contracts.

5.3.2. Establish procedures to maintain by-name accountability and visibility of CDF
personnel and relevant contract capability information.

5.4. The Under Secretary of Defense for Intelligence shall develop and implement, as
required, procedures for counterintelligence and security screenings of contingency contractor
personnel and assist in drafting appropriate contract clauses for counterintelligence briefings and
debriefings, in coordination with the USD(AT&L).

5.5. The Chairman of the Joint Chiefs of Staff shall take appropriate actions to incorporate
this Instruction into relevant joint doctrine and training as appropriate.

5.6. The Geographic Combatant Commanders, through the Chairman of the Joint Chiefs of
Staff, shall:

5.6.1. Implement this Instruction within their AOR including integration of contingency
contractor personnel in OPLANs and OPORDs and provide this information to the DoD
Components to incorporate into applicable contracts according to subparagraph 6.2.2.

5.6.2. Develop contingency plans to ensure continuation of essential contractor services
according to references (d) and (¢) and DoD Instruction 1100.19 (reference (g)).

5.6.3. Establish theater and/or joint operations area (JOA) admission procedures and
requirements, including country and theater clearance, waiver authority, immunizations, required
training or equipment, and any restrictions necessary to ensure proper deployment, visibility,
security, accountability, and redeployment of contingency contractor personnel deploying to
their AOR. Update the DoD 4500.54-G (reference (h)), with the specific procedures according
to DoD Directive 4500.54 (reference (i)).

5.6.4. Develop a security plan according to subparagraph 6.3.4.

5.7. The Commanders of the Functional Combatant Commands, through the Chairman of the
Joint Chiefs of Staff, shall follow the implementing guidance established by the geographic
Combatant Commanders pursuant to paragraph 5.6. depending on the geographic location for
execution of the contract.
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4.8. Require defense contractors provide medically and physically qualified contingency
contractor personnel to perform duties in contingency operations. Medical support procedures
shall be consistent with the following:

4.8.1. All external support and systems support contracts contain or incorporate by
reference: minimum medical and dental standards for CDF; a requirement to make available
CDF medical and dental records (including current panograph) for deployment center validation;
a requirement to submit a specimen sample suitable for deoxyribonucleic acid (DNA) analysis
for CDF; and immunization requirements for the relevant joint operations area (JOA). Selected
theater support contracts (e.g., for food handlers) should, as appropriate, contain minimum
medical and dental standards and immunization requirements.

4.8.2. Generally, all contingency contractor personnel who support U.S. forces in
contingency operations or other military operations may be provided resuscitative care,
stabilization, hospitalization at level III military treatment facilities (MTF), and assistance with
patient movement in emergencies where loss of life, limb, or eyesight could occur.
Hospitalization will be limited to stabilization and short-term medical treatment with an
emphasis on return to duty or placement in the patient movement system. The contract and the
appropriate medical authorities must specifically authorize medical or dental care beyond this
standard.

4.8.3. All costs associated with treatment and transportation of contingency contractor

personnel to a selected civilian facility will be the responsibility of the contingency contractor
personnel, their employer, or their health insurance provider.

5. RESPONSIBILITIES

5.1. The Under Secretary of Defense for Acquisition. Technology. and Logistics shall:

5.1.1. Serve as the Principal Staff Assistant for this Instruction.

5.1.2. Develop and implement standard DFARS (reference (c)) clauses for inclusion in
DoD contracts for which contingency contractor personnel are expected to support contingency
operations or other military operations, or exercises designated by the geographic Combatant
Commanders, in coordination with the Under Secretary of Defense for Personnel and Readiness
(USD (P&R)), the Under Secretary of Defense for Intelligence (USD(I)), and the DoD
Components as appropriate. This action will facilitate efficient deployment, visibility,
protection, sustainment, and redeployment of contingency contractor personnel. The DFARS
clause(s) appropriate for contracts associated with CDF shall require the Letter of Authorization
addressed in subparagraph 6.2.7.4. A template of the Letter of Authorization shall be included in
the DFARS Procedures, Guidance & Information (reference (f)).

5.1.3. Ensure the joint database addressed in subparagraph 6.2.6. is established.
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4.3. Ensure contracts clearly and accurately specify the terms and conditions under which
the contractor is to perform, describe the specific support relationship between the contractor and
the Department of Defense, and contain standardized clauses to ensure efficient deployment,
visibility, protection, authorized levels of health service and other support, sustainment, and
redeployment of contingency contractor personnel. The contract shall also specify the
appropriate flow-down of these provisions and clauses to subcontracts. Generally, defense
contractors are responsible for providing for their own logistical support and logistical support
for their employees. Logistical support shall be provided by the Department of Defense only
when the commander or the contracting officer determines provision of such support is needed to
ensure continuation of essential contractor services and adequate support cannot be obtained by
the contractor from other sources.

4.4. Develop a security plan for protection of contingency contractor personnel in locations
where there is not sufficient or legitimate civil authority and the commander decides it is in the
interests.of the Government to provide security because the contractor cannot obtain effective
security services, such services are unavailable at a reasonable cost, or threat conditions
necessitate security through military means. The contracting officer shall include the level of
protection to be provided to contingency contractor personnel in the contract. In appropriate
cases, the geographic Combatant Commander may provide security through military means,
commensurate with the level of security provided DoD civilians. Specific security measures
shall be mission and situation dependent as determined by the geographic Combatant
Commander and the following contractor arming policy:

4.4.1. Subject to the approval of the geographic Combatant Commander, contingency
contractor personnel may be armed for individual self-defense.

4.4.2. Contracts for security services shall be used cautiously in contingency operations
where major combat operations are ongoing or imminent. Authority and armament of
contractors providing private security services will be set forth in their contracts.

4.5. Maintain by-name accountability of all CDF personnel and contract capability
information in a joint database. This database shall provide a central source of CDF personnel
information and a summary of services or capabilities provided by all external support and
systems support contracts. This information shall be used to assist planning for the provision of
force protection, medical support, personnel recovery, and other support. It should also provide
planners an awareness of the nature, extent, and potential risks and capabilities associated with
contracted support in the area of responsibility (AOR). This requirement may be waived by the
Under Secretary of Defense for Acquisition, Technology and Logistics (USD(AT&L)).

4.6. Designate in all external support and system support contracts the specific deployment
center or process CDF must use to prepare for deployment and redeployment.

4.7. Designate the requirement for all CDF to process through the joint reception center
(JRC) designated by the geographic Combatant Commander in all external support and system
support contracts. This requirement may be waived by USD(AT&L).
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2. APPLICABILITY AND SCOPE

This Instruction:

2.1. Applies to the Office of the Secretary of Defense, the Military Departments, the
Chairman of the Joint Chiefs of Staff, the Combatant Commands, the Office of the Inspector
General of the Department of Defense, the Defense Agencies, the DoD Field Activities, and all
other organizational entities in the Department of Defense (hereafter referred to collectively as
the “DoD Components™).

2.2. Applies to contingency contractor personnel who deploy with or otherwise provide
support in a theater of operations to U.S. Armed Forces deployed outside the United States
conducting contingency operations or other military operations.

2.3. Applies to the geographic Combatant Commanders who may also apply this Instruction,
or portions thereof, to exercises, subject to applicable law.

2.4. Does not apply to contracts being performed in the United States and U.S. possessions

and territories; nor does it apply to contracts being performed at a location other than where U.S.
military forces are deployed for a contingency operation or other military operation.

3. DEFINITIONS

Terms used in this Instruction are defined in enclosure 2.

4. POLICY
It is DoD policy to:

4.1. Implement appropriate contractor planning, visibility, deployment, and redeployment
requirements; adhere to theater management procedures; abide by applicable laws, regulations,
policies, and international agreements; and use contractor support only in appropriate situations
consistent with the Defense Federal Acquisition Regulation Supplement (DFARS) (reference

(©)).

4.2. Implement this Instruction in operations plans (OPLANSs) and operations orders
(OPORD:s) and coordinate any proposed contractor logistic support arrangements that may affect
the OPLAN/OPORD with the affected geographic Combatant Commands. Contingency plans
shall be developed to ensure continuation of services if a defense contractor is unable to perform
according to DoD Directive 1100.4 and DoD Instruction 3020.37 (references (d) and (e)).
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INSTRUCTION

NUMBER 3020.41
October 3, 2005

USD(AT&L)

SUBJECT: Contractor Personnel Authorized to Accompany the U.S. Armed Forces

References: (a) Section 133 of title 10, United States Code
(b) Deputy Secretary of Defense Memorandum, “DoD Directive Review —
Phase IL” July 13, 2005
(c) Defense Federal Acquisition Regulation Supplement (DFARS), current edition’
(d) DoD Directive 1100.4, “Guidance for Manpower Management,”
February 12, 2005
(e) through (bi), see enclosure 1

1. PURPOSE

Under the authority of references (a) and (b), this Instruction establishes and implements policy
and guidance, assigns responsibilities, and serves as a comprehensive source of DoD policy and
procedures concerning DoD contractor personnel authorized to accompany the U.S. Armed
Forces. This includes defense contractors and employees of defense contractors and their
subcontractors at all tiers under DoD contracts, including third country national (TCN) and host
nation (HN) personnel, who are authorized to accompany the U.S. Armed Forces under such
contracts. Collectively, these persons are hereafter referred to as contingency contractor
personnel. One significant sub-category of contingency contractor personnel, called contractors
deploying with the force (CDF), is subject to special deployment, redeployment, and
accountability requirements and responsibilities. Definitions for these personnel and other key
terms are addressed in enclosure 2.

' The Defense Federal Acquisition Regulation Supplement (DFARS) can be found at
http://akss.dau.mil/jsp/default.jsp




