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SCREENING HAZARDOUS MATERIALS NOT CURRENTLY AT 
FACILITIES, BUT LISTED IN A SAFETY BASIS DOCUMENT 

 
QUESTION:  DOE O 151.1C indicates that a hazardous material screening process 
must identify specific hazardous materials and quantities in a facility that, if 
released, could produce impacts consistent with the definition of an Operational 
Emergency.  The potential release of these materials to the environment requires 
further analysis in an Emergency Planning Hazards Assessment (EPHA).  What is 
the screening requirement (or intent) of DOE O 151.1C for a hazardous material 
that is not currently stored at a facility, but that is identified in facility safety basis 
documentation (e.g., SAR/DSA) on a list of radiological and non-radiological 
hazardous material inventories that may be present in facilities identified at the 
site?  Does DOE O 151.1C intend that all hazardous materials analyzed in the safety 
basis document be screened as soon as practical or only when the materials are to be 
brought into the facility for use or storage? 
 
ANSWER:   According to DOE O 151.1C Chapter III, 3.b and Attachment 2, 2.b, a 
facility Hazards Survey should be reviewed and updated, as necessary: 
  

“Hazards surveys must be updated every three years, and prior to significant 
changes to the site/facility or to hazardous material inventories. For example, 
significant changes are those changes which would result in an unreviewed safety 
question for nuclear facilities, as defined in 10 CFR 830, or in an unreviewed 
safety issue for accelerator facilities, as defined in DOE O 420.2B. Changes that 
result in a reduction of hazards with no adverse effect on safety or emergency 
preparedness or response may be included in the next scheduled review and 
update.” 

 
It is the intent of the Order and guidance that a new substance (or a larger quantity of a 
substance already screened) should be screened prior to its actual introduction into the 
facility.   
 
Materials that are addressed in the safety basis, but not currently used or stored in the 
facility, need not be screened if there are administrative controls or other methods to 
ensure that they are subject to screening before actually being introduced into the facility.   
 
The intent of the Order and guidance can also be met by screening the entire list of 
materials and quantities that are "authorized" under the facility safety basis.  Under this 
approach, the inventory limits and other controls derived from the safety basis analysis 
can help ensure that facility operations are also within the emergency management 
Technical Planning Basis. 
 


