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EALS AND PLANNED INITIAL PROTECTIVE ACTIONS 
 
QUESTION:  DOE O 151.1C, Chapter IV, paragraph 3b(3)(b), contains the 
following requirement: “Site/facility-specific Emergency Action Levels must be 
developed for the spectrum of potential Operational Emergencies identified by the 
EPHA and must include protective actions corresponding to each Emergency Action 
Level (EAL)."  Does this requirement mean that protective actions must be included 
explicitly in the EAL statement? 
 
ANSWER:  In retrospect, a better statement of the Order requirement would have been: 
Site/facility-specific Emergency Action Levels (EALs) must be developed for the 
spectrum of potential Operational Emergencies identified by the EPHA and there must be 
planned initial onsite Protective Actions (PAs) and offsite Protective Action 
Recommendations (PARs), as appropriate, associated with each EAL. 
 
Both EALs and planned initial protective actions, PAs and PARs, are intended to speed 
the decision-making process so that actions to protect workers and the public are taken as 
quickly as possible.  While EALs and protective actions are developed using the results 
of different steps in the EPHA process, it is strongly recommended that EALs statements 
and the planned initial protective actions eventually be integrated in the same emergency 
procedure.  For example, initial protective actions could be added to a 
categorization/classification procedure that uses a table to present emergency indicators 
and emergency categorization/classification.  If not included explicitly in the EAL 
statement, then the associated protective actions must be readily and reliably accessible 
within a minimum time frame (i.e., sufficient time to satisfy the Order requirement to 
categorize/classify within 15 minutes of emergency recognition).   


