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DOE-OWNED LEASED FACILITIES 
 
QUESTION:  DOE O 151.1C, paragraph 4.a. (15) requires that arrangements with 
lessees must effectively integrate the activities of a DOE-owned leased facility into 
the DOE/NNSA site-wide emergency management program. What is a DOE-owned 
leased facility, and does this paragraph apply to a facility operated by a DOE 
contactor? 
 
ANSWER:  A facility within a DOE/NNSA site

The tenant must also report prior to significant changes to the facility or to 
hazardous material inventories.  For example, significant changes are those 
changes, which would result in an unreviewed safety question for nuclear 
facilities, as defined in 10 CFR 830, or in an unreviewed safety issue for 
accelerator facilities, as defined in DOE O 420.2B.” 

 
These requirements are 

 may be leased to others for non-DOE 
work.  These DOE-owned leased facilities present unique difficulties for the site 
emergency management program in protecting onsite worker health and safety and 
establishing consistent interfaces with offsite Emergency Response Organizations 
(EROs) during an emergency affecting or involving the leased facilities.  To ensure an 
effective emergency response, arrangements with the tenants must integrate the activities 
of the leased facility into the DOE/NNSA site-wide emergency management program.  
DOE O 151.1C, 4.a. (15) addresses specific requirements that must be included in 
arrangements with these facilities: 
 

 “(15) To ensure protection of onsite worker health and safety and ensure consistent 
interfaces with offsite Emergency Response Organizations (EROs) during an 
emergency involving or affecting a leased facility owned by DOE/NNSA, 
arrangements with lessees must effectively integrate the activities of a leased 
facility into the DOE/NNSA site-wide emergency management program. 
These arrangements also pertain to Nuclear Regulatory Commission licensed 
facilities and must include: 

 
(a) a description of how each of the lessee’s emergency management 

program elements are integrated into the site-wide program; and 
 
(b) a requirement that the tenant’s hazardous material inventories be 

reported to the site emergency management organization annually. 
 

not directed toward offsite facilities leased by a DOE/NNSA 
contractor for DOE-work.  
 


